Бизнес отпред и купон отзад

Така може да се опише прическата мълет. След като през пролетта се изкачи на челни позиции, трендът не мисли да слиза от подиума. Наистина

Кой да предположи, че безвкусното ехо от миналото, разбирайте прическата със смешното име кефал (това означава от английски mullet), ще се върне на бял кон. Очевидно рибената опашка е метафора за каскадата от коса, спускаща се от тила и покриваща врата. Когато в края на миналата година по време на изолацията Майли Сайръс се подстрига под строгия надзор на коафьора си, наподобявайки прическата на баща си – кънтри певеца Били Рей през 90-те, не подозирахме какво ни чака. Драстичният стил бързо се превърна в символ на постковидната епоха и обещанието за прераждане.

От Дейвид Боуи до Риана

Позната още от Древна Гърция, прическата се налага от рибарите през XIX век. Дългата отзад коса предпазва врата от слънце и вятър, а късата отпред не влиза в очите. Практично, нали? Кръстник на мълета през 90-те е рап рок групата Beastie Boys. Песента им Mullet Head е иронично намигване към „чуковете” – необременени с особена интелигентност фитнес маниаци, чийто врат е скрит зад коса и мускули. Стилът business-up-front, party-at-the-back изгрява в началото на 70-те години, когато на глем рок сцената се качва Зиги Стардъст, алтерего на Дейвид Боуи. Вдъхновение за червено-рижавия си мълет певецът черпи от шоу на японския дизайнер Кенсей Ямамото, където модели се разхождат с яркочервени перуки, имитиращи лъвска грива. Постепенно прическата не само мигрира към рок културата (нейни фенове са Мик Джагър, Джон Бон Джоуви, Ози Озбърн…), но престава да е само мъжка територия. Докато Шер я адаптира към поп стила, Джейн Фонда я запечатва на снимка от полицейско управление по време на ареста си заради витамини, приети от летищната охрана за наркотици. Тина Търнър пък еднолично издигна високия нисък силует до нови небесни височини. Прорязани от платинени нишки, стърчащите „бодли” ала разтревожен таралеж наелектризират публиката.

От любовта до омразата има само крачка

Дори индивидуалността, кодирана в ДНК-то на върховната специфична прическа, не я спасява от залез. След  „Смъртоносно оръжие 4”, когато героят на Мел Гибсън най-накрая се разделя със запазения си мълет, подстригването става обект на подигравки. Към края на десетилетието някои звезди избират да изтрият „позорното петно”, пардон, смехотворната и простовата визия ала чук,  от биографията си. Но модата е циклична. Четвърт век по-късно сякаш с магия всичко се променя. Днес мълет не само продължава да се харесва на широк кръг от нарушители на правилата за красота, но и не страда от недостиг на известни личности. Водеща е не кой да е, а Риана. Носейки мълет с апломб, певицата се сдобива с последователи сред моделите на своята марка бельо Savage X Fenty, сред които е и Кара Делевин. Имате нужда от още гласове освен техните в полза на прическата? Скарлет Йохансон, Били Айлиш, Ирина Шейк, Зендая… също се разписват. И нещо любопитно: миналата година малкият и далечен от фешън индустрията австралийски град Кури Кури е домакин на Mullet Fest. В шестата по големина държава в света подстригването е толкова популярно, колкото и сред фермерите от Северна Америка.

Толкова е грозен, че чак е шик   

Вече година и половина концепцията на коафьорите набира скорост. Подозренията са, че ще измести подстригването с машинка. Да видим сега кой ще иронизира мълета, още повече че на прическата са посветени книги. Да се сещате за някоя, описваща боба или карето? Би било грешка да се смята, че днешният мълет е продължение на модата на Old School, при която милениали се обличат като възрастни. Жените избират естетиката на 80-те, за да подчертаят своята независимост, сила и равенство с мъжете. Размивайки границите между мъжко и женско, прическата е поредната стъпка към джендър флуидността. Огромните й плюсове са, че е подходяща за всеки тип коса и че спестява необходимостта от уред за оформяне и восъчна помада. Косата ще направи всичко за вас и ще легне както й е удобно. Трябват ви само текстуриращ солен спрей, пудра за обем или финиш спрей с гланцов ефект. За останалото може да заложите на естествеността. Кичурите не трябва да са идеално прави и да стоят на темето. Дайте им пълна свобода на действие, каквото е било и мотото на далечните 70-те.

На лов за кефали

Преди всички се подиграваха на мълет, сега всички го искат. Есента модната алтернатива на вездесъщия (и доста досаден) боб е преобразена. Mullet 2.0, както го наричат коафьорите, е мек и с плавни преходи на дължината. Моделите на Tom Ford с рокли и прически от 70-те са като слезли от култовия филм Klute, изстрелял Дженй Фонда на върха. Определено артистизмът на топкоафьора Гуидо Палау за Prada си казва думата. Модификацията включва зализана назад коса и свободно струящи кичури покрай ушите. Claudia Li демонстрира интересен начин за стилизиране на прическата с къси кичури в областта на темето и удължен тил. Лентата за коса кореспондира с роклите и обеците. Текстурата на аксесоара идеално имитира накъсаността на „кефала”. Make mullet great again. Зад мотото застава Dolce&Gabbana. Гуидо Палау създава десетки неонови прически, придавайки футуристичен вид на моделите в стил „Петият елемент”. Proenza Schouler връща отново в лексикона за подстригване шалет, хибрид между мълет и шаги (shag от английски се превежда като рошава коса). „Рибената опашка” предполага рязък контраст по дължина и две нива на подстригване – късо отгоре, дълго отдолу. Характерно за рошавата е каскадното оформяне. При комбинирането им характерното удължаване на тила се запазва, но преходът е по-малко контрастен.

Spread the love
Публикувано от
Още от Свобода Сидерова

Разкошни мигли от Dior

Може ли немного дълги и прави мигли да станат по-изразителни без извивачка?...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ