Блажка Димитрова: Всеки отпадък е ресурс

Фотография Личен архив

„Да изчистим България заедно“ тази година, в ситуацията на пандемията от коронавирус, няма да се проведе като традиционно масова акция. bTV Media Group отправя призив към стотиците хиляди доброволци на инициативата за ежедневна грижа към средата, в която живеем, в съчетание с отговорност един към друг.

Световния ден на почистването на 19 септември може да отбележите с един семеен пикник, по време на който не само да почистите района наоколо, но и да го подготвите така, че резултатът да е zero waste. Как да стане това, попитахме Блажка Димитрова.

Да си човек, който не произвежда отпадък, стана модерно, но най-вече е екосъобразно, е философията на Блажка. От години тя работи с младежи с различни възможности, учител е в програмата „Заедно в час“, а от едва няколко месеца е и горд собственик на ресторант – „Кухня с кауза“. „Всичко започна през 2013 година, докато преподавах предприемачество на ученици в столично училище и говорехме как може да започнеш бизнес в България. Не бях стартирала нищо собствено, но бях въвлечена в предприемаческия свят, работех с един от известните серийни предприемачи в България и попивах всичко като гъба. Успоредно с това много обичах да готвя и понеже забелязах колко много учениците ми ядяха, започнах да нося храна в класната стая. Така се стигна до момента, в който моите ученици ме насърчаваха да покажа какво мога.“

През 2015-а се появява кетъринг компанията „Благичка – кухня с кауза“, която наема младежи в неравностойно положение да приготвят качествена храна с български продукти. Някъде по същото време Блажка научава за философията на нулевия отпадък – нищо не се хвърля, всичко се рециклира или подменя. Тя променя навиците си у дома и три години по-късно решава да превърне кетъринг компанията си в ресторант. Blagichka – zero waste стана реалност през май 2019 година, запазвайки първоначалната си мисия и добавяйки нова за постигане на нулев отпадък през всички процеси от функционирането на един ресторант и кетъринг компания. През юли 2020 година врати отвори и второто вкусно място с нулев отпадък – Blagichka – Burgers and Fries.

Препятствията пред това да живееш по този начин и да се постараеш да не произвеждаш боклук са много и трудни. Пътят на Блажка от мечтата през идеята до реализирането е дълъг, осеян с поучителни събития, но и с удовлетворение и щастие от всяка малка победа.

Днес Блажка и семейството й живеят екосъобразно и без отпадък. Тя има успешен бизнес, насочен да покаже на повече хора, че животът без боклук или поне с минимално количество е възможен.

Откъде се запали по каузата за нулев отпадък?

От личните ми преживявания с ходенето до кофата за боклук всяка сутрин, последвано от осъзнаването, че не само сутрин хвърлям боклук, но и през целия ден след това, консумирайки различни неща, завършвах с ходене до кошчето. И така една вечер гневна и на боклуците по улицата, се прибрах у дома, написах в Google „Как да не изхвърлям отпадък“ и разбрах, че има нещо, наречено zero waste philosophy – философията на нулевия отпадък. Прекарах 3 часа в четене на принципите й, а на следващия ден започнах с много малки промени, които 4 години по-късно ме превърнаха в човека, който съм днес.

Какво би казала на хората, които не събират и не изхвърлят разделно отпадъците си?

Като граждани на тази държава е част от нашите задължения да събираме и да изхвърляме разделно отпадъците си! И не защото има глоба за неправилно изхвърляне, а защото живеем тук заедно и от нас зависи дали ще се радваме на природа, или ще виждаме само мръсотия и сметища.

Какви са положителните и отрицателните страни от избора на този начин на живот и от създаването на място като „Благичка – Кухня с кауза“?

Определено днес мога да изведа само положителни. Чувствам се щастлива, значима за обществото, в което живея, и за семейството ми. Знам, че давам най-добрия пример на дъщеря ми, и това ме изпълва с радост. Да създам място, в което младежи, на които никой друг не е повярвал, доказват колко много могат и успяват да управляват сами ресторант, носи изключително удовлетворение и смисъл да продължавам.

Смяташ ли, че хората биха прегърнали идеята и биха се опитали да живеят по този начин? И защо да го направят е важно?

Определено смятам, че хората са готови, защото го виждам всеки ден, комуникирайки с близки и непознати. Виждам го на всяко обучение, което водя в голяма компания или в класната стая на петокласници. Хората дълбоко в себе си искат да помагат и когато осъзнаят сериозността на проблема с отпадъците, които генерираме ежедневно, започват и да мислят повече за начините, чрез които могат да променят това. А философията за нулевия отпадък ти показва как чрез петте принципа, на които се базира, можеш с малки стъпки да допринесеш за по-чисто бъдеще.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Бохемска София
Ако още не сте чували за „Бохемска София“, позволете ни да ви...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *