Секси е да четеш и да споделяш

Getty Images

Разказваме за три любими книжни клуба онлайн, в които може да се включите веднага

Като повечето неща в новите времена, дори и четенето вече е онлайн. Хора използват социалните мрежи, за да препоръчват четива и дори да споделят какво искат да четат. Други пък се вдъхновяват. Популярният хаштаг  #bookstagram вече има над 77.5 милиона поста. Книгите си имат собствена социална мрежа – Goodreads, в която читателите гласуват, споделят и дават оценки на любимите си книги, а авторите отговарят на въпроси и пускат информация за нови издания. Изобщо да се чете е горещ тренд в социалните мрежи.

Другото, което набира скорост в социалните мрежи, са книжните клубове. Известни личности, марки и групи от хора се събират онлайн и четат книга, обсъждат я и дори я подаряват на почитателите си. Като едновремешните книжни клубове в някой квартал, но със стотици пъти повече членове.

Ние имаме няколко любими книжни клуба, които следим онлайн и четем техните препоръки. А сега препоръчваме и на вас.

Просто най-добрият

Известен е като „Книжният клуб на Рийз Уидърспуун“.  Както читателите пишат: „Добре, малко сме пристрастни, но ни чуйте. Всеки месец Рийз, нашият основател (и главен любител на книгите) избира книга с жена в центъра на историята. Няма конкретна формула за книгите, на които обръщаме внимание, и така ни харесва. Правим избора си обмислено и търсим начини да задълбочим връзката си с книгите, авторите и себе си.“

Клубът, основан преди няколко години, започва като място в Инстаграм, където Уидърспуун споделя какво, как и защо чете. Впоследствие основава малък клуб със свои приятели. Всеки месец избират книга, четат я, обсъждат я. Но само за година книжният клуб на Рийз се разраства дотолкова, че тя получава свое място в друг популярен книжен клуб – този на Опра, прави сайт, а продуцентската й компания започва да купува правата за различни книги, които читателите на клуба харесват, за филмиране. Така получихме „Големите малки лъжи“, а това лято ще гледаме „Където пеят раците“. Издателства Barns&Noble имат отделна секция в сайта си с книги от книжния клуб на Рийз Уидърспуун, които може да купите с отстъпка, ако сте нови членове. Четенето е секси, казват от клуба на Рийз. Може да ги откриете на @reesesbookclub и на reesesbookclub.com

Chanel, Шарлот Казираги

Искате ли да се присъедините към Книжния клуб на Chanel? Да, да, на тези Chanel. Обкръжението на Габриел Шанел винаги е включвало безброй величия, сред които Жан Кокто, чийто филм „Заветът на Орфей“ е вдъхновил не една и две колекции, но грандамата на модата винаги е настоявала: „Книгите са били най-добрите ми приятели. Всяка от тях е съкровище. Ако имах дъщери, щях да им давам романи за обучение. Там ще намерите всички велики неписани закони, които управляват човечеството.” Любовта на Шанел към литературата е очевидна в книгите, облицовали наскоро реставрирания й апартамент на Rue Cambon в Париж. През декември миналата година дори тръгна подкаст Rendez-vous Litteraires Rue Cambon, в който Вирджини Виард изследва връзките между литературата, философията, еманципацията и модата. През тази година новият посланик на Chanel Шарлот Казираги пое Rendez-vous – техния книжен клуб и подкаст, като във всеки нов епизод тя и нейните гости изследват нова тема. През книжния им клуб са минали писателката Ан Берест, професорът по литература Фани Арама и актрисата, модел и певица Алма Джодоровски. На сайта на Chanel може да откриете повече за книжния им клуб, да гледате епизоди и да прочетете летния им списък за четене, в който са включени романът на Джойс Каръл Оутс – Blonde (по който скоро ще гледаме филм на Netflix), последният роман на Зейди Смит и „Разговори с приятели“ на Сали Руни, който очакваме скоро да бъде издаден и у нас. Има и други заглавия, но ще трябва да ги проверите сами. На chanel.com.

Две жени в Belletrist

Актрисата Ема Робъртс и нейната най-добра приятелка Кара Прейс са основателки и двигатели на книжен клуб Belletrist. Всичко започва, когато Ема и Кара, и двете запалени читателки, решават да насочат любимото си хоби към онлайн общност от съмишленици. Въпреки че социалните мрежи и обединяващата сила на интернет са оформили успеха на Belletrist през последните няколко години, проектът на двете приятелки стартира преди 12 години благодарение на обикновените пощенски услуги. По онова време Кара, която живее в Ню Йорк, и Ема от Ел Ей започват да си изпращат книги по пощата. Това се превръща в център на тяхното приятелство, обмен на препоръки и обсъждане. Оказва се, че имат сходни вкусове, но също, че са и много различни. Така техният книжен клуб придобива една приятна смесица от тези две неща – много общи интереси, жанрове и сюжети и същевременно достатъчно различни, за да се учат една от друга. „Не е нужно да сте най-добрият читател или да четете най-много – единственото, от което имате нужда, е любопитство, а то води до желанието да бъдете запознати с нови истории, които иначе може и да не прочетете“, казва Ема Робъртс. В Belletrist на всеки две седмици момичетата предлагат нови и стари четива – прохождащи автори и наложени гласове в литературата. Поне веднъж в месеца двете организират среща с известен автор – предимно жени се появяват при тях – и дават съвети за книги, които са прочели. А ако ги тагнете на пост с книги в Инстаграм, то може нещо от вашите препоръки да отиде в техния списък. Само преди месец се появи и първият им филмов проект – First Kill – тийн сериал на Netflix, базиран на кратък разказ на В.Е. Шуаб, на който Кара и Ема са продуценти. Препоръчваме ви да ги намерите на @belletrist и на belletrist.com.

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Blonde
Филмът „Блондинка“ е история за Мерилин Монро, която съблазни целия свят Филмът...
Read More
0 replies on “Секси е да четеш и да споделяш”