Брус Уилис: Свободен да бъде себе си

Един мъж на много жени

„Какво е бракът? Никоя жена няма да задоволи естествения импулс на мъжа да се размножава, да се размножава, да се размножава. Импулсът не изчезва, защото имате три, десет или сто деца. На емоционално ниво да мислиш, че ще намериш един човек, който разбира от какво се нуждаеш в момента и е в състояние да ти го даде, да предвидиш от какво ще се нуждаеш десет години от сега, 20 години от сега, 30 години след сега — до края на естествения ти живот — това е мит. И все пак това е, на което се основава бракът“, казва Брус в свое интервю за Playboy през 1996 г., когато е кулминацията на брака му с Деми.

Думите звучат грубиянски, но напълно отговарят на поведението му в обществото. Той е флиртаджия, търси женското внимание и не се безпокои да показва, че се наслаждава, когато го получи. Красивата му съпруга стоически търпи униженията и му отвръща със скандали у дома. Навярно в този момент проклина решението си да го избере пред купища ухажори, които я следват по петите в края на 80-те, когато двамата се запознават и прехвърчат първите искри помежду им.

„Когато го видях? Първата ми мисъл беше, че е някаква отрепка“, така Деми описва впечатлението от срещата си с Брус по време на премиерна филмова прожекция в Лос Анджелис. По това време младата актриса е сгодена за актьора Емилио Естевес – наследник на именитата филмова фамилия Шийн. Баща му е Мартин Шийн, брат му е Чарли Шийн, Емилио също се изявява успешно в киното и към него винаги има поне един насочен обектив. Разбира се, това важи и за зашеметяващата му половинка Деми, увлечена от вниманието и възможностите, които тази роля предлага на кариерата й.

Запознанството с Брус обаче преобръща целия й свят. След като го описва така цветисто, тя е поразена от галантността му и вниманието, с което се отнася към жените. Ухажването му е с финес и без никакво съмнение, че иска да я има за себе си.

Цяла вечер Брус не се отлепя от зашеметяващата актриса, чийто годеник е прекалено зает да получава похвали за работата си по филма и почти не й обръща внимание. Уилис се възползва от всяка минута насаме с нея и я обсипва с комплименти. Накрая я склонява да му даде телефонния си номер. „Нямаше къде и той ми подаде ръката си. Реших, че е забавно и го направих“, разказва актрисата.

Минути по-късно, докато шофира към дома си, колата й е настигната от лимузината на Брус и компанията му. Те са шумни, весели, а актьорът я забелязва и се подава през прозореца, маха й приветливо и я вика по име. „Беше толкова шантаво и същевременно чаровно, че го приех за някакъв знак от съдбата“, ще напише след години тя.

Може би в същия момент разбира, че е време да сложи край на връзката си с Емилио и да даде шанс на чаровника. Връща пръстена и излиза на няколко луди, зашеметяващи срещи с Уилис, който не пести средства, за да я впечатли. Изискани вечери, полети с частен самолет, Мур е на седмото небе от щастие.

Връзката им официално е обявена през 1987 г., когато излиза и „Умирай трудно“. Окрилен от успеха си на големия екран, само след четири месеца познанство Брус предлага на Деми брак в Лас Вегас. Тя не се поколебава нито за миг. Сватбата е в апартамента на хотела им, а гостите са шепа приятели.

„Бяхме на масите за залози, когато Брус просто каза: мисля, че трябва да се оженим. И преди това се шегувахме по темата още с полета до Лас Вегас. Този път обаче думите му изобщо не бяха шега“, разказва актрисата в книгата си.

Няколко месеца по-късно двамата повтарят церемонията вече официално. Събират своите известни приятели в имението си в Лос Анджелис и се венчават, поставяйки начало на своето семейство. Буквално. Деми вярва, че зачева първата си дъщеря Румър в тяхната първа нощ като законни съпрузи. 

„Имахме любовно увлечение, което се превърна в пълноценно семейство за едва година. Когато най-накрая настъпи реалността, не бяхме готови за нея“, ще разкаже след години съпругата на Уилис.

В същото забързано темпо се появяват и другите две момичета на Брус – Скаут и Талула. Пълна къща с момичета, блестяща кариера и сметка, която набъбва непрекъснато, съпруга, по която въздишат милиони, но нещо липсва…

Кратя на една епоха

С настъпването на Милениума Брус посреща две разочароващи новини в живота си. Първата е финализирането на развода с жената, която никога не спира да обича. Златната двойка се разделя още през 1998 г., но документите за това са подписани чак през 2000 г.

Много по-рано всеки е започнал своя нов живот – Брус се хвърля презглава в суперуспешните „Шесто чувство“ и „Армагедон“, в който показва потенциала си за драматични образи, приписван му толкова рядко. Това е неговата възможност да бъде забелязан от академията, която години наред пропуска да му обърне каквото и да е внимание.

„Не мисля дали някога ще получа „Оскар“. Просто винаги ми се е струвало причудливо да мисля за това. „Оскар“ не се дава за комедия и не го получавате за това, че стреляте по хората в някой филм. Получавате го за нещо уникално, за нещо увлекателно за гледане, за нещо специфично в ролята на главния герой. Но филми като „Умирай трудно“ и „Мръсният Хари“ са изпълнени с едно и също. Те не са история, която да изненада публиката“, коментира през 2013 г. в интервю за британското GQ помъдрелият Брус.

Пак там споделя, че веднъж открил, че ролята му в киното е предимно да забавлява публиката, той избира съзнателно такива проекти. Не че не се изкушава да следва линията на Златния Холивуд и неговите иконични имена. Обожава да проучва историите на Кари Гранд, Гари Купър, Спенсър Трейси, Одри Хепбърн…

„Общото помежду им е, че всички са се борили. Всички са се раздавали до последно в ролите си. И това е някак успокояващо, защото ако видите само изпълнението, е лесно да свържете този човек с работата му. Кари Грант се отнася към себе си като „Кари Грант актьора? Това не съм аз“. Той прави голяма разлика между тези две неща. И това е добър пример за всички“, обяснява още Брус.

Звучи улегнал, смирен, приел провалите и успехите като неделима част от живота си. Не само професионалния, но и личния. Прозренията идват в средата на петдесетте му години, когато е открил щастието. То пристига при него в лицето на красивата актриса и модел Ема Хеминг. До нея Уилис е напълно променен. Няма го шарещия поглед, няма го агресивното мачовско поведение. Изглежда спокоен, стабилен.

Ема – единствената и неповторимата 

Разликата от почти 24 години между двамата изглежда като сериозна пречка пред стабилни отношения, но Ема и Брус успяват да докажат, че са над предразсъдъците. Почти 15 години след запознанството си и няколко кризи те оглеждат две дъщери, поддържат голямо имение и се готвят да приемат предизвикателствата, които болестта на актьора неминуемо ще постави пред връзката им.

Първата им среща е през 2015 г. в спортната зала, където тренират при един и същи треньор. Уилис, който тъкмо е приключил поредна авантюра и е след един неуспешен годеж, иска телефона на красивата моделка и я кани на вечеря. Тя признава, че приема от любопитство.

„Никога не съм била по срещите, винаги съм имала дълги връзки. Любопитството ме накара да склоня и още на нея усетих, че той ще е много специален човек в живота ми“, признава Хеминг.

Уилис също не крие, че още след първата си вечеря с нея знае, че иска Ема до края на живота си. Тези думи вече не звучат като бреме, а като мечта.

„Тя ме накара да мина от етапа „По дяволите любовта“ до етапа „Любовта е отговорът“. В десетте години до нашата среща бях сам през повечето време и много нещастен. Не мислех, че да имам някого, ще ме направи щастлив. Дори се успокоявах с фразата, че съм сам, но не и самотен“, разказва актьорът.

Оттам до предложението за брак минават няколко години, но това е само фактология. Още след първата среща двамата са луди един по друг и са убедени, че ще създадат семейство. Женят се на церемоня на остров в компанията на бившата на Брус, Деми Мур, дъщерите им и новия й съпруг Аштън Къчър. Пет дни по-късно повтарят церемонията, за да я легализират в Америка. И след две години споделят щастливите вести, че ще стават родители.

Днес семейството се радва на чаровниците Мейбъл и Евелин и се опитва да живее възможно най-нормално, доколкото звездният статус на Уилис го позволява. Семейните събирания винаги са шумни и весели, а в тях актьорът несъмнено се превръща в център на внимание. Как да не му завиди човек, когато вижда как получава любовта и вниманието на толкова много красиви жени. Особено сега, когато е изправен пред наистина тежък житейски етап – да изгуби част от себе си, но да се научи да цени онези малки неща, които истински имат значение.

Spread the love
Публикувано от
Още от Надя Костова

74 години Бъркин, Джейн Бъркин

Мечта на милиони жени по целия свят – чантата Hermes Birkin, има...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ