Casa Decor: Глина и най-високи технологии

Интериорното изложение Casa Decor в Мадрид показва последните тенденции в обзавеждането на дома, силно повлияни от глобалния локдаун

56-ото издание на интериорното изложение  Casa Decor в Мадрид до 27 юни съвсем логично е белязано от отиващата си според всеобщите надежди пандемия. Резултатът е изражение на „дългия период на размисъл, включително и преосмислянето на нашите домове, след като се озовахме заключени в тях”. Проектите разкриват какви нужди сме открили, след като месеци обитавахме едни и същи пространства. Изложението се простира в 55 зали върху всичките 4000 кв.м от стогодишна дворцова сграда, построена от известния бизнесмен и политик Томас Алиенде по проект на испанския архитект Леонардо Рукабадо. Намира се на емблематичен ъгъл на Plaza Canalejas, новия  епицентър на лукса в Мадрид след отварянето наскоро на 5-звездния хотел Four Seasons с бутици на Louis Vuitton и Hermes, както и предвидени за малкия площад нови луксозни хотели и брандове.

В Casa Decor 2021 участват над 130 фирми, четирдесет артисти и занаятчии, 55 студиа за архитектура, интериорен, продуктов и ландшафтен дизайн.

Солидарната и благотворителна страна на Casa Decor се изразява в покана за присъствие в едно от пространствата към различна НПО всяка година. Сега това е Фондация Aprocor, от която трийсет години създават възможности и осъществяват подкрепа на хората с интелектуални затруднения с обучение, работа, жилище и независимост.

Три десетилетия интериорен дизайн

Casa Decor е платформа за интериорен дизайн, иновации, тенденции и начин на живот, която се организира от 1992 г. Формулата на събитието е сама по себе си уникална: изложението протича в продължение на шест седмици. Всеки път се избира голяма емблематична сграда, която след това ще бъде подложена на ремонт и трансформация. Всеки екип от професионалисти (интериорни дизайнери, архитекти, художници, занаятчии, озеленители) получава по едно празно пространство, което за два месеца трябва да трансформира в интериорен проект. Посетителите влизат в пряк контакт с резултатите. Те може да пипат, да сядат, да тестват продуктите, като в същото време са изложени на сензорно-емоционално въздействие.

В началото бе глината

2021 г. отбелязва една от най-мощните тенденции от последните години: съжителството на рустикални продукти и занаятчийска изработка с елементи от най-високата технология.

Преобладаващите материали – керамика, ковано желязо, глина, въже, ракита или тухла, съжителстват с технологична и домашна автоматизация. „Два свята се събират в интериора на това издание и създават съвременна и функционална естетика, в която традицията и модерността, авангардните нововъведения и произведенията на изкуството, технологиите и занаятите вървят рамо до рамо и се допълват по естествен начин“, казват организаторите.

Този тренд диктува и най-хитовата цветова гама: теракота, пясък, камък, мъх и особено нюансите на глината, звездния материал на това издание, вариращи от каолиново бяло до червено. Тотално преимущество на земните цветове, които препращат към природата, оставаща основното вдъхновение на дизайнерите. Още повече след глобалния локдаун.

Като тенденция се открояват и наслагванията от различни материали: камък, гипсови мазилки, корнизи, ламинати, метакрилати. Правите линии отстъпват на вълнообразни и извити форми на стени, подове и тавани, за да създадат обгръщаща и приветлива атмосфера.

Дърво в естествен тон е сред най-използваните ресурси, често в комбинация с камък и мрамор с различни текстури.

Произведенията на изкуството винаги са имали много силно присъствие в пространствата на Casa Decor, но в това издание придобиват специално значение. Скулптура, живопис, фотография, графика внасят усещане и добавена стойност.

Офис и фитнес у дома

Изложението се фокусира върху развитието и възприемането на интериорния дизайн като основна потребност на обществото, която далеч надхвърля просто естетиката. Затова в дома се обръща все повече внимание и на функционалността и здравето. Типологията на пространствата несъмнено се разширява и преоткрива в тази „нова ера“, както организаторите наричат случващото се от началото на пандемията насам.

Така в новите предложения за дома откриваме зони за фитнес и игри, работни и по-забавни пространства, добре организирани кухни, които се превръщат в епицентър на къщата, бани с уелнес дух, многофункционални помещения,  позволяващи различни дейности според бързо променящите се понякога нужди.

Екоустойчивост

Casa Decor подновява ангажимента си към устойчивост и уважение към околната среда  чрез кампанията #CasaDecorSostenible. Всички участници представят иновативни рециклирани и рециклируеми материали, продукти с ниска консумация на енергия и екологично ефективни решения. Преобладават екосертифицираните продукти, използването на традиционни и занаятчийски суровини, продукти, произведени в близост до потребителите, реставрирани мебели. Освен това повечето от изложените материали, мебели и продукти ще бъдат използвани повторно за други проекти след края на изложението. Casa Decor прави допълнителна крачка към устойчивост и извън сградата. Специализиран орган ще помогне за изчисляване на въглеродния отпечатък, който ще се генерира в резултат на изложението. Той ще бъде компенсиран чрез сертифицирани горски насаждения в региона на Ел Биерсо, близо до град Леон в Северна Испания.

Spread the love
Written By
More from admin
Жан-Пол Белмондо, асът на асовете
Зад ковчега на един от последните титани на френското кино вървяха част...
Read More
0 replies on “Casa Decor: Глина и най-високи технологии”