Седрик Гроле – висшата мода на сладкарството

Седрик Гроле

„Искам да запазя традициите на френските десерти, но да ги подобря с по-лек и по-фин вкус”, споделя кулинарната звезда

С над 9 милиона последователи в Инстаграм френският сладкар Седрик Гроле е истинска световна знаменитост с престилка. Изкусителните му произведения доближават изяществото на скулптури, а холивудските звезди се надпреварват да се снимат с него зад тезгяха. И да опитват от прочутите му кроасани.

Седрик щедро споделя уменията си и редовно публикува клипове как пече невероятни кифли и тартове с малини с актрисите Блейк Лайвли, Зоуи Салдана, дизайнерката Киара Ферани. И всичко това се случва с такава лекота пред камерите, че да ти се прииска да опиташ сам вкъщи.

Седрик през 2017 г. (Снимка: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)

„Използвам социалните мрежи, защото те дават шанс да нарушиш географската бариера и да прескочиш локалните ограничения, позволявайки на хора от цeлия свят да видят десертите ти и да общуват с теб. Освен това водят нови клиенти. Обръщам внимание на представянето на работата си, за да съм сигурен, че тези снимки предизвикват интереса на хората“, споделя Седрик за своя интернет пробив, превърнал пекарните му в истинска сензация за почитателите на сладкото.

За последните пет години вечно усмихнатият нисичък кулинар претвори мечтата на всеки шеф-готвач, като отвори един след друг два обекта в Париж, един в Лондон и един в Сингапур. Невероятният им успех се оценява на хиляда посетители на ден, които се редят с часове на опашка, за да си купят сандвич, пастичка или просто да се полюбуват на красивите му творения. От витрините късметлиите могат да го зърнат как се труди редом с екипа си в някоя от пекарните, а Седрик не пести нито триковете, нито продуктите си, често споделя и десертите си напълно безплатно с тълпите пред магазините, което пък му трупа още по-голяма популярност и любов.

Едно момче, което не обича да учи

Ако преди години някой бе казал на Седрик, че половината му ден ще преминава в сметки на пропорции, експерименти с химични реакции и температурни колебания, той едва ли би повярвал.

„Мразех училище и исках да заплача всеки път, когато ме препитваха на дъската. Имах ужасно слаби оценки“, ще разкаже Гроле за електронното издание Michelin Guide.

На 13 роденият в долината на Лоар бъдещ суперготвач за първи път влиза в кухнята и остава омагьосан от динамиката. Решава, че това ще е негова професия, и смело започва да се обучава на различни техники. Има късмет, че френската образователна система високо цени местните занаяти, така отрано попада на курсове, които да му дадат начални познания по кулинария. Но сладкарството и пухкавите печива са най-притегателни.

„Френската сладкарница има разкошен външен вид – всички тези невероятни произведения радват окото. Това привлече вниманието ми в началото. Днес също ми е важно как изглежда сладкишът, но съм по-обсебен от безкрайните комбинации от текстури и вкусове“, отбелязва Гроле, който никога не прави компромиси с творенията си.

Едно от най-големите му предизвикателства е именно да не се задоволява с посредствеността, а винаги да надскача възможностите си – перфекционизъм, който усвоява от работата си в някои от най-добрите ресторанти в Париж. Преди да го превземе обаче, Седрик обикаля из провинцията и учи от местни сладкари. След това му се налага дълго да чиракува.

Първата му работа в Града на любовта е да прави макарони в известното заведение за гурме храна Fauchon. За година и половина замесва десетки килограми тесто за макарони на ден, докато колегите му изпълняват по-изисканите поръчки. Спомените за скучната работа го карат да възкликне: „Почти ме побъркаха!“, и днес да приема за неуместна шега предложенито да опита макарон.

Гладен за истинско предизвикателство, Гроле специализира под ръководството на главния готвач Кристоф Адам от L’Éclair de Génie и именно съвместната им работа му отваря вратите за голямото сладкарско изкуство. Колегите му с възхищение и доза завист го описват като работохолик, който не познава почивка.

„Той потъваше във всяка задача толкова дълбоко, че забравяше за работното време. Тренираше на всяка възможна позиция в кухнята, дори тези, които не харесваше, приемаше като опит. Така непрекъснато се усъвършенстваше“, разкриват стратегията на чаровника.

Уменията му правят впечатление на неговите ръководители и те започват все по-често да му дават нови отговорности във веригата Fauchon – да обучава екипи в Бейджин, Дубай, Мароко. Именно сблъсъкът с глобалните тенденции в кухнята и новият прочит на десертите променят погледа на Гроле.

Собствен стил

е тайната, която Седрик научава за висшето кулинарно изкуство и от кръстника на модерната френска кухня Ален Дюкас. Пътищата им се пресичат в ресторанта на известния хотел Le Meurice (притежател на 2 звезди Мишлен), където пекарят е поканен да създаде менюто с десерти.

„Ален е човек с много високи стандарти. Той пръв ми заяви, че макар да имам много добра техника, тя няма да ме направи велик шеф, защото и повечето ми колеги притежават великолепна техника. Изискваше от мен да оставя личен почерк, характер в десертите“, разказва Гроле.

Дюкас не е почитател на захарта и това налага сладкарят да търси нови възможности да го впечатли. Вдъхновението идва неочаквано от най-естествените десерти в природата – плодовете.

Започнах да намалявам сладостта в печивата си за сметка на по-естествен и натурален вкус. И това даде великолепен резултат. Следващата стъпка бе да ги направя стимулиращи сетивата.

Така се ражда знаменитата му торта „Куб Рубик“. Изпълнена прецизно и в духа на кулинарния експеримент, през следващите сезони Седрик добавя нови елементи в нея, за да държи вниманието на критиците. И това дава резултат. Гроле е обявен за пекар на 2016 г. – титла, която официално го превръща в суперзвезда на френската кухня, но и му дава куража да започне собствена кариера.

Знаменитата му торта „Куб Рубик” печели интереса на критиците

Плодове, повече плодове

Една от запазените марки на французина са нестандартните плодови десерти, които впечатляват с изяществото си. „Природата винаги ме е вдъхновявала. Като дете вместо сладко ядях плодове. Някои от тях са много добри в естествения си вид, но все пак са по-добри, когато концентрирате вкуса. Доволен съм само когато десертът ми е по-добър от плода, който го е вдъхновил!“, разказва шефът.

Манго, маракуя, малини, ягоди, лимони – в пекарната му ежедневно се преобразяват най-изкусителните дарове на природата, като се запазва красотата на плода, но се добавя пълнеж от разтопен ганаш, а вкусът на пресни съставки е обогатен с нотка на ванилия. Умелото балансиране на вкус, пропорции и визуално представяне се превръща в запазена марка на Гроле, която клиентите лакомо търсят въпреки доста високите цени – около 17 евро за пастичка и 35 за по-голям формат десерт, подходящ за двама. Опашките пред магазина му се вият с часове, макар да има възможност за предварителни поръчки, както и резервации за обяд или закуска. Пълното ала Седрик Гроле преживяване излиза около 80 евро на човек или 95 с включена чаша шампанско, а местата са заети няколко дни напред (в случай че отскачате до Париж, запазете маса поне седмица по-рано).

Сладост с мярка

И макар да се е превърнал в знаменитост заради кулинарния си талант, Седрик остава французин до мозъка на костите си във всичко. Дори лакомо да опитва всичките си печива, той видимо не прекалява с тях и обича да показва плоския си корем на снимки в Инстаграм. Редом с него е зашеметяващата му половинка – с 11-години по-младата манекенка Астрид Оливиа Жермен. Хубавицата и Гроле се срещат от 2021-ва, но Астрид рядко може да бъде видяна да похапва десертите на гаджето си. Затова пък е неизменно с него в обиколките на пекарните му по света и асистира в заснемането на немалка част от публикациите му.

Седрик с гаджето си – 11-години по-младата манекенка Астрид Оливиа Жермен

Spread the love
More from Надя Костова
Хелтихак – протеин в кафето
Дженифър Анистън е една от жените, за които възрастта е просто число....
Read More
0 replies on “Седрик Гроле – висшата мода на сладкарството”