На чай с кралицата

Още няма 5 часа, но ще направим чаша черен чай с капка мляко в чест на Международния ден на чая – 15 декември. Тази дата е избрана през 2005 г., а оттогава всяка година отбелязвана с особена почит в страните, в които чаят е религия – Индия, Великобритания, Япония и Китай…

Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството и неговата търговията на чай. Основният страх на производителите е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел – популяризирането на чая като напитка. Да, в световен мащаб не е изненадващо, че неговото място е след кафето.

Изборът на датата също не е случаен. На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия“, а на 16 декември 1773 година в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество с пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ.

Любопитно е, че чаената традиция в една от най-чаените страни в света Великобритания идва от… Португалия. Бракът на португалската принцеса Катерина с крал Чарлз Втори през 60-те години на 17 век слага началото на масовата консумация на чай на острова и неговото издигане в аристократичен ритуал. Днес неговото спазване е именно почит към тази почти 4 вековна традиция поставена от Катерина. И разбира се кралица Елизабет Втора стриктно следва протокола за чай, който нейните предци са завещали.

За начало чаят в Бъкингамския дворец се сервира между 15 до 17 часа и рядко към него се поднася храна. Самата напитка, която се консумира е от запарени листенца и задължително в най-фин китайски порцелан. Елизабет Втора от години избира чай сорт Ърл Грей с капка мляко и малко захар.

В списание DIVA! ценим чая не само като компания на добрата книга, но и като един от онези специални ритуали за здраве и красота. Защото знаем, че полезните му свойства не се ограничават само до енергизиращите му качества. Днес обещаваме да го комбинираме с обстоен преглед на новия ни брой, който вече е на пазара. Съветваме ви да го направите и вие.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Отчаянието й е чуждо

Последните години са особено натоварени за актрисата Ева Лонгория – продуциране на...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ