„Жените от шато „Лафайет“

Три необикновени дами и безброй велики дела

„Светът винаги угася огъня и всяко поколение трябва наново да изведе светлината от мрака“, тези думи на легендарния маркиз Дьо Лафайет са своеобразно обобщение на историята в „Жените от шато „Лафайет“. Завладяващ и вдъхновяващ, епичен и дълбоко хуманен, романът на американската писателка Стефани Дрей излезе с логото на „Кръг“. Стефани Дрей е писателка, чиито книги са бестселъри на „Ню Йорк таймс“, „Уолстрийт джърнъл“ и „Ю Ес Ей тъдей“. Завършила е право и политически науки и е работила като адвокатка и учителка. Многократно е канена за водеща на национални писателски конференции в САЩ, тъй като в библиографията ù до момента има 11 исторически романа.

Стефани Дрей
„Жените от шато „Лафайет“
Издателство „Кръг“, 2023

Такъв е и „Жените от шато „Лафайет“, в който маркиз Дьо Лафайет – герой от Американската и Великата френска революция и един от бащите на западната демокрация, е второстепенен персонаж. В центъра на сюжета са родният му замък във Франция и три забележителни жени, борещи се да съхранят наследството му и съкровените идеали на човечеството. Адриен дьо Лафайет е съпругата на маркиза, способна на невъобразими саможертви, за да го подкрепи в съдбовната му кауза. Беатрис Чанлър е нюйоркска светска дама и филантроп, която по време на Първата световна война купува порутеното шато и го прави убежище за болни и осиротели деца. А Марта Симон е учителка и скулпторка, отраснала там и превърнала се в спасителка на еврейчета в окупираната от нацистите страна през Втората световна война.

Умело преплитайки тези три съдби, Стефани Дрей изгражда разтърсваща сага за женската сила и смелост, за любовта и дълга, за справедливостта и свободата във всичките ù форми. Насред ужаса на войната, отчаянието и смъртта всяка от героините следва неотклонно нишката на живота и е готова да умре, борейки се за това, в което вярва.

Плод на задълбочено проучване, „Жените от шато „Лафайет“ обхваща над 150 години и три от най-мрачните периоди в човешката история, за да ни изпрати безценното послание, че доброто все пак съществува и трябва да го пазим. И че всеки от нас е „само един камък, но обединени от обща цел, се превръщаме в крепост, която не може да бъде разрушена“.

Запитана в интервю за Writer’s Digest какво се надява читателите да извлекат от романа, авторката отговаря: „Много ми се иска да се вдъхновят от жените в тази история, живели в безпрецедентни времена. Да се убедят, че и обикновените хора са способни на необикновени дела.“

Spread the love
More from divamagazine.bg
Моят Благоевград
Текст Надя Теодосиева Родена съм и израснала в Благоевград. Около 18-ата ми...
Read More
0 replies on “„Жените от шато „Лафайет“”