Черно като дявола, сладко като любовта

Кафе и още нещо

Ако обичате да пиете кафето си черно, няма смисъл да четете нататък. Ако обаче сте експериментатори по дух, отворени към нови вкусови преживявания, може да откриете нещо за себе си. Някои от предложенията за добавки към кафето може би са неочаквани и дори странни, но какво пък – който не е опитал, той не е разбрал.

Масло

Мисълта за бучка масло в кафето може би ви кара да потръпвате от отвращение, но всъщност комбинацията от горчив вкус и маслена плътност е учудващо добра. Разбира се, без да прекалявате с количеството – около половин чаена лъжичка е достатъчно. Ако пък не сте пробвали нашумялото напоследък „бронирано кафе“ с кокосово масло, сега е моментът (лично го препоръчвам).

Сол

На когото не му се е случвало никога да обърка бурканите със сол и захар и солидно да си подсоли кафето, да вдигне ръка! Тук обаче не говорим за пълна лъжица сол, която би довела до моментално изплюване в мивката, а за съвсем малка щипчица, колкото да подсили вкуса. Опитвали ли сте черен шоколад с морска сол? Е, нещо подобно е.

Сладолед

Афогато се нарича този италиански специалитет, за който трябва да сложите в чаша лъжица ванилов сладолед и да го залеете с еспресо – по-интензивна и кремообразна вариация на айс кафето, което познаваме. Съмнявам се никога да не ви е хрумвала идеята за сладолед в кафето (или кафе в сладоледа), но едно напомняне никога не е излишно.

Мед

Ако търсите по-здравословен вариант от захарта за подслаждане, ето го. Испанците често приготвят латето си с мед, а те разбират от тези неща. Както и при чая, и тук важи правилото да не слагате меда във вряла напитка, а да изчакате малко, защото се отделят вредни вещества.

Кардамон

Кардамонът, наричан още хел, е често срещана добавка към кафето в арабските страни. Ароматът му е остър и интензивен, но много интересен. Поръсете съвсем малко върху кафето или латето си и ще останете приятно изненадани.

Индийско орехче

Пикантният остър аромат на индийското орехче подобно на кардамона се съчетава чудесно с  вкуса на кафето. Отново напомням да се внимава с количеството.

Ванилия

Лате с ванилия е нещо божествено и ако не сте опитвали, непременно го направете. Единият вариант са специалните ароматизирани сиропи за кафе, но може просто да добавите капка ванилов екстракт.

Канела

Обичам канела в десерти, месо и парфюми, в кафето също. Задължително присъства в чашата ми и превръща и най-унилата сутрин в коледна.

Лимон или лайм

Още една комбинация, която звучи абсурдно, но всъщност никак не е лоша, особено през лятото. Няколко капки цитрусов сок и дори малко стърготини от кората в кафето ще издигнат свежестта на ново ниво.

Кокосово мляко

Ако сте изключили кравето мляко от диетата си по някакви причини или просто искате да пробвате по-различно лате, кокосовото мляко е отговорът – кремообразно, по-нискокалорично и с вълшебен аромат. Опитайте и с някое от ядковите млека, моят личен фаворит е бадемово с ванилия.

Разтопен шоколад

Разтопете малко черен шоколад (70% какао или повече) и добавете лъжичка към кафето си за разкошен, плътен и декадентски вкус.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Ела, завържи ме
Японският подход е главно с въжета, а западният ползва други инструменти за...
Read More
0 replies on “Черно като дявола, сладко като любовта”