Чисто синьо (нощно) небе

Фондация Starlight защитава нощните небеса като универсална ценност и се бори за правото на достъп до светлината на звездите

Фондация Starlight е създадена през 2007 г. от Института по астрофизика на Канарските острови, за да разпространява, да популяризира астрономията и да се бори за защита и оценка на нощното небе. Според създателите нощното небе представлява научно и културно наследство с голяма универсална стойност. Фондацията е интегрирана в ЮНЕСКО, като зад нея стоят също Международният астрономически съюз и Световната организация по туризъм. Фондацията насърчава и развива и все по-модерния астрономически или „звезден“ туризъм чрез сертификация на дестинации, региони, хотели.

Ла Палма

На канарския остров Ла Палма през 2007 г. се провежда първата конференция Starlight и се подписва Световната декларация за защита на нощното небе и правото да се наблюдават звездите. Две години по-късно е открит и Големият телескоп на Канарските острови. Първичното му огледало, надвишаващо десет метра в диаметър, го превръща в най-големия оптичен телескоп в света. Намира се в обсерваторията „Роке де лос Мучачос“, на 2400 метра височина и над „морето от облаци“. Заради разположението си в близост до географския екватор позволява да се наблюдава цялото небе над Северното полукълбо и част от Южното. Остро Ла Палма, известен като La isla bonita (красивия остров), е световен биосферен резерват. На архипелага още от 1988 г. действа и законът за атмосферата, който защитава качеството на въздуха на Канарите. На 19 септември 2021 г. на Ла Палма изригна вулканът Кумбре виеха. Лавата погълна цели села и огромни природни терени, а когато стигна до морето, започна да създава и да дооформя нова територия. В същото време нарасна и свързаният с наблюдаването на природното зрелище туризъм.

Abadía Retuerta LeDomaine

Съзерцаването на Млечния път в естествена среда с ясно нощно небе, характеризиращо се с минимално светлинно замърсяване, е незабравимо преживяване. Наблюдавайте звездите и съзвездията от „Градината на монасите“ пред романската апсида през нашия грандиозен и модерен телескоп, казват от Abadía Retuerta LeDomaine. Петзвездният хотел и винарна, разположени в манастир от XII век, е основан от премонстратенския орден в Испания. Разположено в Сардон де Дуеро на бреговете на река Дуеро близо до град Валядолид, абатството залага на „сетивния лукс и глобалните преживявания“. А тях откриваме в „завладяващата природа и гледките, в аромата на лозята, чистия въздух, чистите вкусове в устата и вината, които вълнуват“. Неслучайно постоянно расте списъкът с международни награди, които дестинацията получава от откриването си през 2012 г.

Dark Sky Alqueva

Dark Sky Alqueva в Кумеада, Община Алентежу, Португалия, е първата туристическа дестинация със сертификат Starlight. Мястото не спира да получава награди, последната съвсем наскоро  за отговорен туризъм на World Travel Awards. Намира се близо до Алкева, най-големия язовир в Западна Европа. Изолираният район и благоприятните атмосферни условия дават възможност за привилегировано изследване на „вълшебното небе“, както казват домакините. На разположение са телескопи, бинокли, напътствия и курсове за разпознаване на звездите и съзвездията. Често нощните разходки отвеждат и до уникални места, като например мегалитните паметници на Кромлеш де Херес.

Trout Point Lodge

Петзвездният хотел Trout Point Lodge се намира в в непокътната зона в Нова Скотия, Югоизточна Канада. За работата си за разпространяването на астрономията и популяризирането на звездния туризъм в своята среда те получават и първия сертификат Starlight в категория хотели. Там предлагат наистина друго ниво в наблюдаването на небето с най-различни професионални бинокли и телескопи, включително и слънчев. Разполагат с инструменти за измерване на качеството на небето, както и за съзерцаването на метеорни дъждове или светкавици на северното сияние. Разходките с водач през нощта са не само истинска авантюра сред природата, но и помагат на участниците да научат доста повече за мистериите на Вселената.

OAVDA

Астрономическата обсерватория на автономния регион на долината Аоста е разположена в Северозападните Италиански Алпи, на час път от Торино и на два от Милано. Мястото е заобиколено от естествен пръстен от планини,  достатъчно високи, за да го предпазят от типичното за големите градове светлинно замърсяване. Затова небето е много тъмно, независимо че става въпрос за Континентална Европа. Дори с просто око се виждат много звезди, Млечният път, дори галактиката Андромеда. Външното улично осветление наскоро е заменено с модерни и по-ефективни модели лампи, които хвърлят светлина само по пътя, без никакви светлинни „течове“ към небето. „В днешно време все повече трябва да уважаваме не само „долната част“  на околната среда – гори, реки, езера и т.н., но и „горната“ – красотата на нощното небе, която винаги е била толкова важна в историята на човечеството“, казва за D!VA Андреа Бернагоци, физик изследовател от OAVDA.

Ръката на пустинята Атакама

В северната част на Чили, в богатия на такива контрасти като пустинята Атакама и тихоокеанското крайбрежие регион Антофагаста, любителите на астротуризма се озовават на места като Ръката на пустинята, Пампа Джоя или Алто Лоа.

Ръката на пустинята е единайсетметрова скулптура на чилийския артист Марио Ирарасабал, открита през 1992 г. Тя сочи към небето и звездите, а интерпретацията на нейното послание е оставено на посетителите. В Антофагаста се намира и обсерваторията Паранал. Въпреки че е в средата на една от суровите пустини в света, мястото предлага добри условия за любителите на звездния туризъм. А небето се разкрива с Млечния път, Южния кръст и Магелановите облаци, както и с голям брой ярки звезди като Антарес, Алтаир, Алфа Кентавър и много други.

Spread the love
Written By
More from admin
Възпитавайте емпатия и бъдете съпричастни
Литературата съществува, за да ни разказва нашата собствена история и така да...
Read More
0 replies on “Чисто синьо (нощно) небе”