Д-р Неделя Щонова: Направете от живота си шедьовър

Текст Кремена Димитрова

Познавам тази синеока фурия от няколко години покрай работата си. Преди това бях само неин почитател, който следи предаването й „Духът на здравето” с голям интерес. И незнайно защо –  въпреки прекрасната ми памет, винаги обърквах името й. Казвах й Любов вместо Неделя. Сега вече знам, че тази неволна грешка всъщност е вярна. Защото Неделя Щонова е любов. Излъчва я, проповядва я. Любов към себе си, към тялото, към духа, към ближните, към старците и децата. Неделя е от щастливките, които също така получават любов – от пациенти, приятели и зрители; от семейството и от мъжа до нея.

Д-р Щонова е красивото лице и сериозният мозък на предаването на bTV „Духът на здравето”. Едновременно невролог и журналист, тя е влюбена и в спорта, музиката и пътуванията.

Като  невролог се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк, и Hôpital Européen Georges-Pompidou, Париж. Член е на Европейското дружество по клинична невромузикология и на италианската фондация Giorgio Brunelli, занимаваща се с изследвания на гръбначния стълб.

Това, което биографичните факти разказват за Неделя, е,  че е родена в Пловдив, но е живяла с родителите си в Мозамбик. От опциите да бъде балерина, пианистка или лекар избира последното, но никога не се отказва от другите две, които запазва и до днес като свои хобита. Свири безупречно на пиано, но също така може да прави мост отгоре. Омъжена е за  арх. Валентин Маринов, главен архитект на Пловдивска област, на когото не се свени да се обясни в любов от телевизионния ефир. Двамата имат прекрасна дъщеря с поетичното име Лилия-Сапфира и никога не забравят романтичните жестове  един към друг.

Неделя е перфекционист до мозъка на костите си. Изпипва всичко до най-малкия детайл,  преди да се покаже на екрана. От фактологичните и статистическите справки до последния щрих от грима и прическата. Носител е на множество журналистически награди у нас и по света, сред които е Златна статуетка от Стокхолм в конкуренция с колеги от 22 държави за предаване на тема захарен диабет. А преди броени дни Българският лекарски съюз я награди с почетен знак за „Духът на здравето”.

Д-р Щонова е съавтор е на две книги – „Болката и нейното лечение” и ръководството за брачно консултиране „Аз и ти заедно, възможно ли е това” заедно с проф. Румен Стаматов.

Синеоката Неделя Щонова е живо доказателство за наличието на секси ум. Ето защо.

Неделя, откъде идва името ти? Вероятно си кръстена на някоя баба? И празнуваш ли имения си ден?
Да, кръстена съм на баба ми Неделя. Празнувам на 7 юли, когато е рожденият ден на моята прекрасна майка, а и тогава православната църква почита великомъченица Неделя. Има и друга версия за името ми. Тя гласи, че то е съставено от „не“ и „деля”. Тоест Недeля не дели. В това тълкувание е застъпена така близката до същността ми идея за цялостност, холизъм и търсене на хармония.

 Вярваш ли в предзнаменования, в съдбата? Мислиш ли, че имената ни носят някаква вибрация или информация за нас
?

Вярвам в съдбата. А понеже ме питаш за вибрацията на името, сега се замислих.  
През Х век, по време на Първото българско царство, църквата канонизира  Неделя за светица. Българският патриарх свети Евтимий пише житие на света Неделя, в което с думи на възхищение описва нейния духовен подвиг, който сравнява с ярка светеща звезда на небосклона. Та може би точно тази звездичка ме е орисала и мен да се грижа за духа. Защото всички знаем каква е силата на пазара днес, нали? И на този фон вече 17 години с целенасочена системност и любов  аз търся и разказвам истории за силата на духа и значението на вътрешния мир, за порядъка в съзнанието и правилата на доброто здраве. Изобщо аз мечтая за други брегове, които носят смисъла на осъзнаването, че като си събереш ума в главата, ти действаш правилно и ако успееш да вселиш и вяра в сърцето, може да постигнеш чудеса.


Ти си невролог, но не практикуваш от  години. Защо се отказа от лекарска кариера?
И медицината, и телевизията за мен са любов. Не става въпрос за кариера, а за моята същност. Аз съм движена от мечтата да помагам на хората и да ги вдъхновявам. Освен това сега пиша дисертация и съм докторант в клиниката по неврология в Александровска болница.
Статистиката на заболеваемост и недоволството на пациентите показват, че у нас са налице системни, нерешавани с години проблеми в здравеопазването. И за да не се увеличават дългосрочните щети, трябва грамотност, качествена информация, здравна култура и осъзнаване. Искам да дам точно това на моите зрители! От ефира мога да го подаря на 300 000 души в един ден. В кабинета – максимум на 10.

Знанието обаче само по себе си още не е сила, то е потенциална такава. Трябва действие! И когато регулярно от ефира звънти една камбанка с призив за такова действие, мозъкът започва да осъзнава стойностите на нещата, надявам се… И още нещо: у нас има прекрасни лекари, които правят несравнимо повече от своите колеги в Щатите например. Аз намирам тези лекари и разказвам за тях. Това е важно за медийната среда. Защото здравето на нацията и авторитетът на лекарите трябва да бъдат пазени!  

Да дадеш на хората надежда и кураж, светлия пример на пациенти, преборили трудни диагнози, качествена информация, посока и любов; да събираш световния опит в повече от 700 предавания и да споделяш мъдростта на най-всеотдайните лекари у нас – аз наистина виждам дълбок смисъл във всичко това! 

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Какво се случва с Александър Уанг

Кевин Спейси, Шая Лабъф, Джони Деп, Александър Уанг… Активистите за права се...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ