Д-р Неделя Щонова: Направете от живота си шедьовър

Текст Кремена Димитрова

Познавам тази синеока фурия от няколко години покрай работата си. Преди това бях само неин почитател, който следи предаването й „Духът на здравето” с голям интерес. И незнайно защо –  въпреки прекрасната ми памет, винаги обърквах името й. Казвах й Любов вместо Неделя. Сега вече знам, че тази неволна грешка всъщност е вярна. Защото Неделя Щонова е любов. Излъчва я, проповядва я. Любов към себе си, към тялото, към духа, към ближните, към старците и децата. Неделя е от щастливките, които също така получават любов – от пациенти, приятели и зрители; от семейството и от мъжа до нея.

Д-р Щонова е красивото лице и сериозният мозък на предаването на bTV „Духът на здравето”. Едновременно невролог и журналист, тя е влюбена и в спорта, музиката и пътуванията.

Като  невролог се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк, и Hôpital Européen Georges-Pompidou, Париж. Член е на Европейското дружество по клинична невромузикология и на италианската фондация Giorgio Brunelli, занимаваща се с изследвания на гръбначния стълб.

Това, което биографичните факти разказват за Неделя, е,  че е родена в Пловдив, но е живяла с родителите си в Мозамбик. От опциите да бъде балерина, пианистка или лекар избира последното, но никога не се отказва от другите две, които запазва и до днес като свои хобита. Свири безупречно на пиано, но също така може да прави мост отгоре. Омъжена е за  арх. Валентин Маринов, главен архитект на Пловдивска област, на когото не се свени да се обясни в любов от телевизионния ефир. Двамата имат прекрасна дъщеря с поетичното име Лилия-Сапфира и никога не забравят романтичните жестове  един към друг.

Неделя е перфекционист до мозъка на костите си. Изпипва всичко до най-малкия детайл,  преди да се покаже на екрана. От фактологичните и статистическите справки до последния щрих от грима и прическата. Носител е на множество журналистически награди у нас и по света, сред които е Златна статуетка от Стокхолм в конкуренция с колеги от 22 държави за предаване на тема захарен диабет. А преди броени дни Българският лекарски съюз я награди с почетен знак за „Духът на здравето”.

Д-р Щонова е съавтор е на две книги – „Болката и нейното лечение” и ръководството за брачно консултиране „Аз и ти заедно, възможно ли е това” заедно с проф. Румен Стаматов.

Синеоката Неделя Щонова е живо доказателство за наличието на секси ум. Ето защо.

Неделя, откъде идва името ти? Вероятно си кръстена на някоя баба? И празнуваш ли имения си ден?
Да, кръстена съм на баба ми Неделя. Празнувам на 7 юли, когато е рожденият ден на моята прекрасна майка, а и тогава православната църква почита великомъченица Неделя. Има и друга версия за името ми. Тя гласи, че то е съставено от „не“ и „деля”. Тоест Недeля не дели. В това тълкувание е застъпена така близката до същността ми идея за цялостност, холизъм и търсене на хармония.

 Вярваш ли в предзнаменования, в съдбата? Мислиш ли, че имената ни носят някаква вибрация или информация за нас
?

Вярвам в съдбата. А понеже ме питаш за вибрацията на името, сега се замислих.  
През Х век, по време на Първото българско царство, църквата канонизира  Неделя за светица. Българският патриарх свети Евтимий пише житие на света Неделя, в което с думи на възхищение описва нейния духовен подвиг, който сравнява с ярка светеща звезда на небосклона. Та може би точно тази звездичка ме е орисала и мен да се грижа за духа. Защото всички знаем каква е силата на пазара днес, нали? И на този фон вече 17 години с целенасочена системност и любов  аз търся и разказвам истории за силата на духа и значението на вътрешния мир, за порядъка в съзнанието и правилата на доброто здраве. Изобщо аз мечтая за други брегове, които носят смисъла на осъзнаването, че като си събереш ума в главата, ти действаш правилно и ако успееш да вселиш и вяра в сърцето, може да постигнеш чудеса.


Ти си невролог, но не практикуваш от  години. Защо се отказа от лекарска кариера?
И медицината, и телевизията за мен са любов. Не става въпрос за кариера, а за моята същност. Аз съм движена от мечтата да помагам на хората и да ги вдъхновявам. Освен това сега пиша дисертация и съм докторант в клиниката по неврология в Александровска болница.
Статистиката на заболеваемост и недоволството на пациентите показват, че у нас са налице системни, нерешавани с години проблеми в здравеопазването. И за да не се увеличават дългосрочните щети, трябва грамотност, качествена информация, здравна култура и осъзнаване. Искам да дам точно това на моите зрители! От ефира мога да го подаря на 300 000 души в един ден. В кабинета – максимум на 10.

Знанието обаче само по себе си още не е сила, то е потенциална такава. Трябва действие! И когато регулярно от ефира звънти една камбанка с призив за такова действие, мозъкът започва да осъзнава стойностите на нещата, надявам се… И още нещо: у нас има прекрасни лекари, които правят несравнимо повече от своите колеги в Щатите например. Аз намирам тези лекари и разказвам за тях. Това е важно за медийната среда. Защото здравето на нацията и авторитетът на лекарите трябва да бъдат пазени!  

Да дадеш на хората надежда и кураж, светлия пример на пациенти, преборили трудни диагнози, качествена информация, посока и любов; да събираш световния опит в повече от 700 предавания и да споделяш мъдростта на най-всеотдайните лекари у нас – аз наистина виждам дълбок смисъл във всичко това! 

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Ще стане ли принц Уилиям новия крал?

Вълненията около британското кралско семейство едва ли скоро ще приключат и тук...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ