Предизвикателството да изиграеш Даяна

Даяна е образ, който не само хората във Великобритания обичат. Попкултурата отдавна е вдигнала ореол около главата й и често се сеща за нея. Особено напоследък. Всяка година около датата на смъртта й – 31 август, киното и телевизията сякаш се мобилизират, за да припомнят на всички коя е принцесата на Уелс. С наближаване на 25 години от смъртта й догодина тя става все по-любопитна както за големия, така и за малкия екран. И направо не е за вярване колко много актриси са изиграли Даяна.

Ема Корин („Короната”)

Младата британка е повикана на случаен принцип, за да прочете репликите на Камила Паркър Боулс, помагайки на свой колега актьор в кастинга. Осем месеца след това създателят на сериала Питър Морган кани Корин на реално прослушване за ролята на Даяна.

За да влезе достоверно в образа, Ема се учи да кара кънки, да танцува рок и джаз танци, както и да говори с акцента на Даяна с помощта на майка си, която е логопед. Ролята й обхваща живота на Даяна от момента, в който за първи път се среща с принц Чарлз като младо момиче, до годежа й с него, сватбата, раждането на Уилям и нарастващите пукнатини в брака. Участието й е само в четвъртия сезон на сериала „Короната“, но е впечатляващо.

Елизабет Дебики („Короната”)

Сезон 5 на „Короната“обаче ще се сдобие снова Даяна. Този път изиграна от Елизабет Дебики. Въпреки че не е разкрито много за това коя точно част от живота на Даяна ще бъде засегната в него, първите снимки на Дебики като Даяна Уелска вече се появиха онлайн. Питър Морган сподели, че Дебики най-вероятно ще изобрази принцесата през последното десетилетие от живота й. Най-големият въпрос, който занимава феновете, е дали сериалът ще покаже катастрофата в парижки тунел, при която Даяна умира през 1997 година. „Не мисля, че Даяна някога е спирала да обича Чарлз – каза Питър Морган пред Vanity Fair миналата година. – Но мисля, че е осъзнала, че бракът им е невъзможен… Мисля, че може да е обичала други хора към края му, но нейният избор в крайна сметка би бил да направи този брак успешен.“

Бони Сопър („Хари и Мегън: Кралски романс)

Всеки, който се вълнува от кралското семейство, помни този филм на американския канал Lifetime. „Хари и Мегън: Кралски романс“ разказва цялата история на двойката – от тяхното запознанство до сватбата им. Но освен Хари и Мегън филмът включва и останалите членове на семейството. Целта на създателите на този филм е актьорите да наподобят реални хора. Телевизионният филм се излъчва в същата седмица, когато е и кралската сватба на Хари и Меган в Уиндзор през 2018-а. Бони Сопър е Даяна в спомените на принц Хари. Макар да се появява за кратко, Сопър наистина изглежда впечатляващо. Тя е усвоила мимиките и жестовете на принцесата и може би затова е поканена да влезе в образа отново в продължението на филма – Harry & Meghan: Becoming Royal, който бе излъчен през 2019-а.

Наоми Уотс („Принцеса Даяна”)

До този момент Наоми Уотс беше най-известната актриса, влизала в кожата на принцеса Даяна. Тя изигра ролята във филма на Оливер Хиршбигел, съсредоточен върху възможно най-щастливите и едновременно с това най-нещастни последни години от живота на Даяна. Тогава, преживяла краха на брака си, тя се влюбва в хирурга Хаснат Кан, но когато папараците достигат до тях, връзката им става направо непоносима. Тук е намесено и мнението на кралското семейство, и милиардерът Доди ал Файед… За съжаление, филмът е посрещнат хладно от публиката и от критиците. Въпреки че е чудесна актриса, Наоми Уотс не успява да спаси тази история. Години по-късно тя признава, че съжалява за участието си в нея: „Бях привлечена от фантастичната героиня, която трябваше да изиграя. Даяна е направила много неща, довели както до положителни, така и до отрицателни резултати. Тя е многолика. Оказа се, че има проблеми с филма и той тръгна в посока, която не очаквах.“

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Желязната годишнина – 10 години „Игра на тронове“
Точно преди 10 години телевизията се промени коренно, защото през април излезе...
Read More
0 replies on “Предизвикателството да изиграеш Даяна”