Да се видим в квАРТала

Преди 3 или 4 години за първи път попаднах в стария еврейски квартал на София. Винаги ми е бил на крачка разстояние, но никога не съм си правила труда да го разгледам. Защо? И аз не знам. Но усещането беше все едно съм се телепортирала в някакъв друг град, непознат. С празни улици, прекрасни олющени фасади, дантелени балкони, тихи стълбища и потайни дворове. С къщи на офицери, метреси и оперни певци. С графити и еклектика. С толкова много неща за гледане, снимане и измисляне. Мисля, че тогава се влюбих безвъзвратно.

За миналото, бъдещето и съживяването на този район разговарям с Мартина Стефанова от Арт фондация „ДОМА“, която стои зад инициативата „КвАРТал“.

КвАРТал – що е то

„КвАРТал“ цели да създаде по естествен път идентичност под формата на обособяване на културен квартал в София чрез обединяването и създаването на платформа за обмен и комуникация между съществуващите на територията пространства (галерии, ателиета, барове и ресторанти, работилници, театър, кино и др.) в карето между булевардите„Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“ по примера на европейски градове като Краков, Прага, Будапеща, Рим…

София е една от малкото столици в Европа, в които подобен център все още няма. Освен платформата, една от целите на проекта е да работи за съхраняване на вида на стара София, реставрацията и опазването на старите къщи, повече пешеходни зони и зелени пространства, както и създаване на   историческа памет на различните културни слоеве.

Водещите в инициативата са Арт фондация „ДОМА“, които заедно с редица активни пространства като Sito Studio, френския ресторант L’Etranger, ателие Art.E, бар Macondo, Barabar, Abordage, галерия Port.A, Дом на киното, Артелие, различни гост експерти и урбанисти, както множество други местни бизнеси, общности и живеещи на територията в КвАРТал-а, създават активно малко гражданско общество, заставащо зад нуждите и развитието на района си. Идеята се роди през 2015 г., а година по-късно създадохме и първия „КвАРТал Фестивал“, който да запознае хората с идеята, района и неговия потенциал, да разкрие тайните на малките улици и пространства, които  до този момент биваха подценявани.

Защо точно тук

Открай време в квартала живеят много интелектуалци, сред които писатели, културолози, журналисти, актьори, историци и др. Тук са„Шалом“ (организацията на българските евреи), Организацията на арменците AGBU Sofia, Полският институт, Гьоте институт и др. Интересен е документът от 30-те години, където тази зона се споменава като „Капана“, по-късно през 70-те е имало инициатива за арт център отново тук, която така и не се реализира тогава. В целия квартал почти няма къща без история. Зад всеки ъгъл и орнамент дебнат любопитни факти. Тук се говори, че своята смърт по време на любовен акт намира Иван Вазов в къщата на Евгения Марс на ул. „Бачо Киро“, тук е живял Гео Милев с надпис на звънеца „77 стъпала“, определящи етажа и т.н. Тук, в този като че ли забравен кът има много повече памет – всичко си седи, както е било оставено преди повече от половин век, като в „естествено възникнал“ архитектурен резерват с музеи, културни и религиозни паметници, забележителности. Под къщите са портите на Сердика, нейни разкопки са запазени из целия квартал. Концентрацията на джамия, синагога, православна и католическа църква прави мястото емблема на толерантността. 

Как се случва това

Освен вече познатия и любим „КвАРТал Фестивал“, който правим, през 2019 г. заедно с район „Оборище“ започнахме и серията от „Споделени КвАРТални улици“, където всеки топъл месец в една събота освобождаваме от коли по една улица. В тези временно пешеходни зони правим събития като музикални с няколко сцени и музика на живо, дизайнерски, творчески или споделяме една дълга маса по целия периметър, където каним съседите да донесат храна и напитки и да отворят диалог помежду си. До момента сме реализирали около седем. Правим и по-малки събития като архитектурни работилници с анализ на местата и какво и как бихме променили, кино в малките дворове и какво ли още не.

Как се отрази пандемията на „КвАРТал“

Една част от пространствата, които са отдавна на територията на КвАРТала, за съжаление, затвориха врати, освободи се обаче повече място за изкуство. Баровете и ресторантите, повечето от които работят в творческо-музикална посока, са почти разорени. Всички събития, които правим, са обикновено в кооперация с тях, както и с живеещите, разбира се. Тази година едва на 20 юни успяхме да затворим едно каре около ул. „Сердика“ и „Триадица“, което посветихме на световния Ден на музиката. Това беше добра подкрепа след кризата за местните бизнеси, мислим още такива.

Spread the love
More from Дона Делова
Да бъдеш, вместо да имаш
Дауншифтингът – живот на по-ниска предавка Какво, за бога, беше дауншифтинг? Вероятно...
Read More
0 replies on “Да се видим в квАРТала”