Джейми Оливър е един от най-известните британски шеф-готвачи. Той се бори за здравословна кухня, култура на интелигентно хранене и повече и разнообразни вкусове. По повод последното му телевизионно приключение „Джейми готви в Италия“ аз се срещам лично с него, за да говорим за вкусна храна… Като междувременно той успява да ми сготви обяд.
Великобритания е известна с много неща. С тучните си зелени поляни, катеричките, огромните паркове, най-добрия stout на света, пивкото уиски, гласовитите певци, готическите катедрали, „кралицата, Хари Потър и левия крак на Дейвид Бекъм“, ако цитирам Хю Грант в „Наистина любов“ правилно… Последното обаче, с което тази хладна, но много красива страна е известна е… своята кухня.
Британската кухня е общо-взето три вида: пържена, печена или полуготова. Последната е най-популярна и се сервира на цената от 3 до 10 паунда в местия Tesco. В модерния свят британската кухня се е прославила с незаменимите си fish and chips, fudge cake и сладките си картофи – там наистина ги правят най-добре. Онова, което британците наистина могат да правят обаче, е добра бира, великолепно уиски и най-силният следобеден чай на света. Онзи, от който дори петите ти се опъват. Също така рецептите, с които може да отровите съпруга си или друг неприятен роднина, са се родили именно в творчеството на автори, родени там. И все пак не може да отречем, че едни от най-известните модерни шеф- готвачи идват от тази страна с афинитет към бързата кухня. Гордън Рамзи и Джейми Оливър са рок звезди в днешния кулинарен свят и са горди притежатели на британски паспорт. И освен всичко друго и двамата живеят в родината си и менажират множество ресторанти там.
Наскоро бях на събитие в Лондон, на което Джейми Оливър готви на живо в личния си суперкокетен hub в центъра на града, всичко това по повод новата му книга и предаването “Джейми готви в Италия”.
Близо до Дрейтън, където се намират London Metropolitan University и Emirates Stadium, в една улица, скрит зад голяма черна порта, е позициониран кокетният хъб на Джейми Оливър. Същият Джейми Оливър, който от близо 15 години готви по телевизията, възпитава правилно хранене у британците, пътува по света, угощава политици, има собствени ресторанти, бори се с Макдоналдс и издава книги за вкусна храна.
Спокойно може да кажем, че Джейми Оливър е един от най-изестните шеф-готвачи в модерната британска кухня и се нарежда гордо до Гордън Рамзи, Антъни Бурдейн, Марио Батали и други имена в кулинарията, превърнали се в звезди, защото могат да правят по-добро суфле от вас. Всеки почитател на гурмето и изобщо на телевизионната кулинария, познава Джейми така, както тийнейджърите разпознават супергероите. За чревоугодниците Джейми е Супермен. Винаги положителен, но строг герой в собствените си истории, който е готов чрез силата на вкусната и полезна храна да пребори всякакви несправедливости в световното безхаберие на консумирането на бързата и полуготова кухня.
„Изненадата идва в различните формати. Като например различните съставки. Все още има неща, които не съм виждал или опитвал преди. Съставките и природата винаги ме изненадват… Все още откривам различни малки неща. Различна паста, съставки, подправки. Но изненадите може да бъдат и с обратен ефект – може да отида при някое много приятно заможно семейство в собствената им държава и да видя, че те ядат лоша храна. От друга страна, може да отида в различни средиземноморски държави, да отида в някой наистина беден квартал или общност и да ям най-вкусната храна за никакви пари. И това ме прави толкова щастлив. Защото не знам как е в твоята страна, но тук хората асоциират добрата храна с това да имаш пари. Разбира се, че да имаш пари винаги помага, но това не е в основата на доброто готвене. Това е само малка част от него. Добрата храна е знание. Затова често ме изненадва колко лошо се хранят хората.“
Джейми готви в Италия
Последното предаване на Джейми е в компанията на неговия ментор, първи работодател и приятел от 20 години шеф Дженаро Конталдо – „Джейми готви в Италия“. Към предаването, разбира се, има и книга, която всеки желаещ може да си набави от британските сайтове, а най-големите фенове може да получат и подписано копие. Лично аз имам такова.
Идеята идва преди близо две години, а самото й изпълнение преди една. Тогава 40-те чукат на вратата за Джейми Оливър, а Дженаро губи своя партньор в гурме приключенията си и скъп приятел – шеф Антонио Карлучо, с когото правят предаването „Двама лакоми италианци“. Така Джейми и Дженаро решават да обиколят най-закътаните места в Италия, села и планински местности, за да открият какво прави италианската кухня толкова специална и защо, по дяволите, целият свят е влюбен в нея. И отговорът се разкрива пред тях още през първите няколко месеца. Италианската храна е проста, домашна и сготвена в разрез с всички правила на изисканата и луксозна модерна кулинария.