„Телевизията често може да бъде бърза и нетърпелива. Независимо кой си и на каква възраст си, тя просто очаква неща от теб. Опитвам се да работя с хора, които събират невероятни моменти. Някои са по-документални и се получават бързо, за други трябва да чакаме дълго време. Но най-важното е – не трябва да притискаш никого. Понякога нещо, което е лесно за реализиране за нас като хора, които готвят, е адски трудно за телевизията. Настава хаос. Самият аз имам баба и други възрастни хора в живота си, защото в предаването ние се концентрирахме предимно върху възрастни жени, така наречените nannies, това отне близо две години, защото трябва да им влезеш под кожата. Ако искаш истинските истории, смеха, онези малки вкусни рецепти, то трябва да си много търпелив. За мен си струваше.“
След това Джейми казва също, че не би снимал подобен тип предаване поне през следващите 10 години, но се радва, че е направил това. Защото е научил много за Италия и най-вече за домашното гурме, което е много различно от онова, което се предлага на други места. И всичко това си личи от начина, по който той и Дженаро приготвят обяд за нас.
Той се състои от прясна паста, направено от Дженаро, с домати и босилек, панакота, паста със сепия и миди, брускети и още, и още, и още…
Джейми преди и днес
Джейми Оливър идва от Есекс, където до 18-годишна възраст живее с родители си. Всъщност те имат пъб и неговата стая е някъде отгоре. Оттам се заражда и желанието един ден кулинарията да се превърне в негова професия.
„Майка ми и баща ми все още държат пъб, който е само на час и половина оттук. Аз израснах там, там живеех като малък. Когато бях малък, баща ми беше готвач и имахме истинска професионална кухня. Нали знаеш онези моменти, когато си хлапе и слизаш от стаята си в хола, за да гледаш телевизия… Такова място за мен беше кухнята. Имахме професионална кухня с шестима готвачи. За мен това беше истински вълнуващо, никога не бях отегчен.“
Джейми се жени за ученическата си любов Джулиет Нортън и днес двамата имат пет деца, две от които тийнейджъри. И въпреки че има верига с ресторанти по целия свят, че снима предавания и издава книги, Джейми Оливър все още се изживява като домошар и готви за семейството си.
„По-трудно е в дните от понеделник до четвъртък, защото може да закъснея. Ако имам късмет, се прибирам към 8 вечерта и правя бърза късна вечеря. Леко мамя, така да се каже. В повечето случаи в тези дни готвя нещо бързо или приготвям нещо от нещата, които съм направил през уикенда. Просто се опитвам да направя нещо вкусно, което да не отнема много време. Но готвя за тях през повечето вечери и най-вече през уикендите. Защото животът ми е пълен с дълги и заети дни. Откакто имам деца обаче, се опитвам да съм свободен през уикендите.“
Запленен от готвенето като малък, по-късно Джейми завършва кулинарното училище в Лондон, защото иска да се научи да прави най-добрата паста в града. Така се запознава със своя ментор и добър приятел и днес шеф Дженаро Конталдо.
„Историята с Дженаро е доста интересна, защото си спомням как в последния ми ден в колеж, главният шеф-готвач ни попита: „Къде искате да сте след 1 година?“ И след това мина през целия клас и повечето обясняваха как искат да работят с известни готвачи, да са в „Риц“ и прочие, и прочие… Когато стигна до мен, аз казах, че искам да правя най-добрата паста в Лондон. И всички започнаха да се смеят, все едно това е кофти отговор. А аз смятах, че е доста добър отговор. И тогава моят приятел италианец от класа ми каза, че ако искам да правя хубава паста, то трябва да отида и да говоря с Дженаро.“
Оттогава до днес е минало доста време. Джейми е научил доста неща и е изградил имидж на човек, който освен че обича добрата кухня, е превърнал правилното хранене в своя мисия. Популярността му се появява в края на 90-те години след поредицата The Naked Chef, която стартира по ВВС. Отначало предаването е замислено като кратко шоу, но добива огромна популярност най-вече заради самия Джейми Оливър. Той е естествен, непринуден, не е претенциозен и вместо да реже подправките, ги къса. Нещо, което до този момент не се прави по телевизията. Може да кажем спокойно, че Оливър е новатор в тв готенето, така както някои режисьори са поставили основите на похвати в киното. В The Naked Chef той често използва житейска ситуация, за да направи епизода и да сготви нещо за някое събитие. И от готварско шоу в няколко епизода The Naked Chef остава в ефир две години. Оттам нататък историята на всички е ясна. Джейми става звезда във време, в което готвенето се смята за задължение на жените или за домашно занимание. Но ето ви една тайна – най-добрите готвачи в света, известни или не, са мъже. Те имат търпението и концентрацията да ви направят нещо наистина вкусно. Стига да го умеят. А Оливър определено го умее.
„Въпреки че съм публична личност, не живея като някаква звезда. Много рядко правя разни такива публични изяви тип червен килим, или да излизам с известни хора. Просто работя здраво, прибирам се вкъщи, гледам си семейството. И все още съм приятел с много хора от детските и ученическите си години.“
Британската кухня е приключение от различен вид. Лондонската още по-специално. От вегани и вегетарианци до хора, които си падат по пай, пудинг или кухнята на Джейми Оливър и Гордън Рамзи, там може да откриете всичко. Но още по-сладко е, ако е сервирано с любовта на тези, които са го приготвили специално за вас.