„Инспектор Далглиш“: Необичайните случаи на един необикновен детектив

Фотографии: Epic Drama

Ако случайно не сте гледали сериала „Инспектор Далглиш“ (Epic Drama) – препоръчваме с две ръце, особено, ако сте фенове на класическите мистерии и Агата Кристи.

„Инспектор Далглиш“, чийто втори сезон вече може да бъде гледан по Epic Drama е базиран на поредицата книги на друга „кралица на криминалните истории“ – П.Д. Джеймс.

Далглиш е софистициран детектив-аристократ, който не се интересува от нищо друго, освен от това да се добере да истината. Има причина, обаче, за тази негова коравосърдечност.

Сериалът от три епизода с филмова продължителност, се случва в Англия от 1970-те. Инспектор Далглиш разкрива три сложни случая, като всеки от тях е доста потресаващ за обикновен човек, най-малкото защото са свързани с места като сиропиталище, старчески дом и църква. Подходът на Далглиш е безпристрастен и почива на фактите, но това не означава, че е безразличен.

Според изпълнителния продуцент Илейн Пайк, Бърти Карвел е идеален за ролята на следователя, защото умее да направи героя човечен и съчувстващ като същевременно остане емоционално отдръпнат. “В хода на снимките той сякаш откриваше все повече тънки, интересни и изненадващ нюанси в образа. Мисля, че Бърти е един брилянтен нов телевизионен детектив.”

За да се подготви за ролята по възможно най-професионален начин, Бърти Карвел се консултира с истински детективи, за да научи как действително протича работата им. За да обследва емоционалната история на героя пък, актьорът изчита любимите му поеми, от където излизат стиховете в главата на Далглиш. Когато опознава героя добре, обаче, той стига до заключението, че веднъж станал детектив, Далглиш вече е престанал да бъде поет. Скърбящ, но прагматичен, поетичен, но трезв, резервиран, инспектор Далглиш се изправя пред случаи, които биха шокирали всеки от нас. Случващ се в суровата Англия от 1970-те човек остава с усещането, че това не е обикновен детективски сериал.

Далглиш е истински ексцентрик, но не е самотник. Той има двама асистенти – сержант Чарлс Мастерсън, в чиято роля е Джереми Ървайн (War Horse, Mamma Mia! Here We Go Again), както и сержант Кейт Мискин – в ролята е Карлис Пиър (Holby City, Doctors).

Вторият сезон вече е наличен, но ние препоръчваме да гледате и двата накуп. Няма да съжалявате. В интервю по повод втория сезон Карлис Пиър каза: „Втори сезон ни показва отношенията между главен инспектор Далглиш и детектив Мискин в малко по-напреднала точка. Те работят заедно от известно време, отново са начело на нов случай и пътуват към Норфолк в първия епизод, откъдето родом е Адам Далглиш. Това води до едно доста емоционално пътуване и за двамата. Кейт никога не е била там, но Далглиш познава добре мястото, познава добре хората. Това води него до емоционален момент. Кейт от своя страна очаква с нетърпение да работи с него отново и по-отблизо. През целия сезон имаме актьори, които са изключителни британски звезди. Имаме няколко нови попълнения в актьорския състав и това е наистина вълнуващо. И така, в сезон две ще има няколко обрата и различни истории за разказване, начело с фантастичните хора, които  управляват този процес. По-късните епизоди отново са много различни. Надграждат интензивността в сезона и са много различни като усещане и като дух един от друг. Така че сезон 2 ще бъде още по-вълнуващ от първия сезон. Още по-задълбочен по отношение на емоциите на героите.“

Според актьорите, детективските истории няма да изгубят очарованието си скоро. Както казва авторката на книгите и създател на Далглиш П. Д. Джеймс: „Хората обичат този жанр, защото създава ред от хаоса.“

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Малта: Вечното топло утро на зимата
Да използваш „Малтийският сокол“ (разкошния криминален романа на Дашиъл Хамет и също...
Read More
0 replies on “„Инспектор Далглиш“: Необичайните случаи на един необикновен детектив”