Приключи ерата Даниел Лий в Bottega Veneta

Аксесоарите са водеща част от продажбите на всяка модна къща, а точно там е силата на Даниел Лий. Бившият творчески директор на Bottega Veneta създаде такива чанти, обувки и колани, които лесно да пасват на всеки стил. За разлика от много марки, които задължително слагат лого на аксесоарите си, Bottega Veneta избират друг начин на брандиране – разпознаваемия дизайн. Използват специфичен нюанс на зеленото, наричан вече Bottegagreen, и италианската техника на преплитане intrecciato. Спомнете си и за чантите Cassette, както и за Pouch, които се носят като клъч или на рамото с верижна дръжка. Не се забравят лесно и обувките с квадратна предна част, нито ботите Tire. Аксесоарите на „новата Bottega“, както често я определят, достигат до сърцата на много звезди, включително и на Роузи Хънтингтън-Уайтли, която има стабилна колекция.

Съвсем очаквано марките за бърза мода създават множество идентични модели на оригиналните. И така Bottega Veneta, било то пряко или косвено, залива пазара и главите на хората. Техните it модели са толкова популярни, че успяват да компенсират други недобре развиващи се сектори на бранда като мъжката линия ready-to-wear. Според Businessof Fashion приходите им растат дори по време на пандемията. Миналата година продажбите на чанти заемат цели 74% от всички приходи на марката, следвани от 16% за обувките и едва 7% за готовата мода.

Даниел Лий е креативен директор на бранда едва три години – наследява позицията от Томас Мейър, който 17 години е начело на Bottega. Въпреки краткия си престой Лий успява да ѝ вдъхне нов живот и да я направи привлекателна за нови клиенти. „Уникалната визия на Даниел Лий направи модната къща актуална и днес и я върна в центъра на събитията“, пише Франсоа-Анри Пино, председател и главен изпълнителен директор на Kering, модния конгломерат, собственик на италианския бранд.

Даниел е възпитаник на Central Saint Martins и е работил заедно с Фийби Фило в студиото на Celine, както и за Donna Karan. Едно от най-запомнящите се негови действия е внезапното изтриване на акаунтите на Bottega Veneta в социалните мрежи и показването на ревютата при закрити врата. От една страна, това е умен ход, имайки предвид колко пренаситен е Instagram. Но от друга – така марката с един замах загърбва ключови имена, които я подкрепят от началото. Става дума за редактори, инфлуенсъри и други създатели на дигитално съдържание, чийто достъп бива ограничен. И точно това изолиране създава усещането за дистанция, разделяща елитарната марка от клиентите й. Неизбежна е препратката към средата на миналия век, когато достъп до висшата мода са имали само високите обществени прослойки. Друг е въпросът дали този модел работи днес – във време на абсолютна демократизация на модата.

Тъй като Bottega Veneta се развиваше добре, малцина очакваха Даниел да напусне. А това вероятно се дължи на задкулисни проблеми в модната къща. Според Women’s Wear Daily „Лий е имал спречквания с няколко човека в компанията и бива определян като „некомуникативен“. Съобщават още, че често е работил през нощта и поведението му предизвиква множество оставки на негови служители. Преди повече от месец по време на най-скорошното ревю на Bottega Veneta напрежението ескалира и вероятно това е последната капка, преляла чашата и довела до уволнението на дизайнера. Но в публичното изявление на Kering, обявяващо напускането на Лий, не е посочена причина за това.

Възможен наследник на длъжността на Лий е настоящият директор на дизайна в Bottega Veneta  Матю Блейзи. Преди това той е работил на същата длъжност в Calvin Klein. Има опит и при Celine и Maison Margiela.

Остава да видим накъде ще поеме Даниел. Дали ще продължи играта на „музикални столове“ и ще оглави друга голяма модна къща, или ще се заеме със свой проект, както направи Фийби Фило след Celine.

Spread the love
More from Ина Иванова
Уинона Райдър краси новата кампания на Marc Jacobs
Американският дизайнер Марк Джейкъбс избира своята близка приятелка и икона от сцената...
Read More
0 replies on “Приключи ерата Даниел Лий в Bottega Veneta”