DARA и детската й мечта, която се сбъдва всеки ден

Фотография: Златина Точкова/Вирджиния Рекърдс

DARA е име, което трябва да сте чували, особено ако следите социалните мрежи, YouTube гледанията на най-вървежните клипове онлайн или просто ако си пускате телевизия. Ако вие не сте, то някой ваш познат или групата тийнейджъри, с които се разминавате по улицата – са. Успехът на Дарина Йотова, както е истинското име на тази нахакана млада дама, идва, когато тя е само на 17 години. Форматът е  X Factor. Две години по-късно нещата драстично са се променили за младата поп звезда. Тя е по-уверена, по-ярка и по-сигурна каква музика иска да прави.

2021 стартира добре за DARA. Тя подписва договор с една най-успешните британски агенции за популяризиране на артисти и техните музикални проекти във Великобритания, а новият й сингъл Cold As Ice направи премиера само преди няколко часа.  С нея се срещаме на един блиц разговор, за да говорим за всичко – и топлото, и студеното…

За новия сингъл Cold As Ice се роди през май 2019  по време на първия международен творчески лагер за писане на музика у нас – Sofia Songwriting Camp. В един от дните имах огромното удоволствие да вляза в студиото с удивителен екип от международни продуценти, автори на песни и текстописци – Fabian Torsson, YNGA и Jungleboi, който всъщност е правил парчета за редица световни звезди. Сега като се замисля ми звучи нереалистично, но е факт. Направихме трака за едно денонощие и моментално се влюбих в това колко различен е от всичко, което съм издавала до момента. Този интересен микс от реге и дръм енд бейс много ми допадна, защото винаги съм искала да експериментирам с музиката си, да излизам от зоната си на комфорт и да предизвиквам креативността си по разнообразни начини, а с такъв невероятен екип бе още по-лесно и незабравимо. Видеото към Cold As Ice отговаря на енергията и дивотията на песента – много ексцентрични танци, физиономии и визии. Щастлива съм, че мога да споделя с вас още една различна страна от себе си.

За българската музика Забелязвам все повече различни стилове, които набират популярност сред българските парчета, което е страхотно, важно е да има разнообразие. Смятам, че в България има изключителен потенциал талантът на хората да се развива на по-високо ниво. Иска ми се обаче да чувам по-смели парчета, които те карат да настръхнеш и ти вдъхват непоклатима енергия.

За сбъднатите мечти Когато бях малка, се затварях в стаята си, изолирах се от всичко и всички, и градях представата си за това, което искам да ми се случи и да постигна в живота. Пеех, танцувах, измислях си различни сценарии, по които играех. Когато на 17 вече развивах професионалната си кариера, не се замислях, че сбъдвам мечтата си, защото всичко се случи така бързо и като насън. Но сега, пораснала, осъзнавам, че всъщност наистина изживявам детската си мечта, а това ме амбицира всеки ден да работя все повече и да мечтая все по-смело. Мечтите се сбъдват с воля и действие – работа, работа, работа!

За народната музика и любовта към нея С народната музика вървим ръка за ръка откакто се помня, ако не беше тя, надали щях да се срещна с вас днес. Когато бях на 7, мама ме заведе на първия ми изпит по пеене за прием в музикалната паралелка. Помня, че бях много притеснена и не успях да изпея и тон. Госпожата ми по пеене предложи на майка ми да ме запише на някакъв музикален инструмент, но тя й се помоли да ми даде още един шанс. Учителката все още си спомня как е щяла да ме изпусне, ако не е била майка ми и вярата й в мен. До ден днешен имам специално отношение към фолклора, защото основата, която ми е дал, не може да се сравни с нищо друго. Красивите текстове и мелодии на фолклорните песни винаги ме карат да се потопя в едни различни времена, в които ценностите са били съвсем различни от съвременните. Често народната музика ми служи като тип медитация и бягство от реалността.

За най-хубавите мигове на младостта За мен това са всички спомени от сцената. Срещите на живо с публиката, танците, енергията, усмивките на хората, пламъците в очите им, пеенето заедно с мен… Това определено са най-цветните мигове на младостта ми! Освен тях, разбира се и безгрижността, излизането с приятели до късно, тайното вмъкване по купони.  

За онези моменти, които искам да запазя от детството Спомените с брат ми и компанията ни са изпълнени с приключения, а раните по краката ми са доказателство за щастливото ни детство. Бяхме си построили къщичка в една гора без да знаем, че е незаконно да взимаме материали от строеж. Колелата ни винаги бяха с нас, организирахме си състезания по бягане и по математика с братовчед ни. Играла съм на какво ли не с момчетата, винаги беше по-забавно с тях. Вечни за мен остават и горещите лета при бабите ми на село, когато берях плодове и помагах в направата на компоти, поливах дръвчетата и цветята… Щастливка съм, че имах такова незабравимо детство, което винаги ще ми липсва!

За нещата, които искам да постигна като порасна В професионален план с Вирджиния Рекърдс амбицирано работим по развитието на кариерата ми не само в България, но и в чужбина. Мечтая да пея на големи сцени, да работя с артисти и продуценти от цял свят и да давам добри поводи все по-често България да бъде споменавана като страна, която не само ражда, но и развива таланти. Също така бих се пробвала да играя във филми, актьорското майсторство винаги ме е вдъхновявало, интересно ми е да се видя в такава светлина. Мечтая и да стартирам поне 2 различни бизнеса. В личен план държа да бъда добър човек, това за мен е едно от най-важните неща. Искам да запазя детското в себе си и да умея да се забавлявам без да се притеснявам.

За социалните мрежи Нож с две остриета. В днешно време имаме достъп до всякакъв вид информация, и то от цял свят. В социалните мрежи много хора остават излъгани от илюзията за „перфектен живот, перфектно тяло” и тн. Много от нещата, които виждаме обаче са сценарий, в който актьори разиграват мечтана приказка. За съжаление все повече хора, независимо от възрастта им, се осланят на тези перфектни картини – копират поведението, вярват на илюзията, предизвикват си комплекси… Опасно е, защото реалността далеч не е такава, а изгубим ли се в грешни представи, губим пътя, по който сме тръгнали. Разбира се, социалните мрежи имат и хубави страни, най-вече ни дават възможност да се свържем с близки хора, които са далеч от нас или да се запознаем с интересни личности, с които не бихме могли да комуникираме отблизо. Позволяват ни да „пътуваме“, макар и виртуално, да се учим. Често се замислям какво ли е било преди и колко улеснени в комуникацията си сме в момента. Докато говоря по телефона, изпращам имейл и качвам снимка в профила си… Всичко това е събрано в едно малко екранче. Лошият момент идва тогава, когато хората повярват, че в същото това екранче се намира целият им свят, а не само малка част от него, и не осъзнават какво всъщност изпускат. По този повод препоръчвам горещо документалния филм на Netflix – The Social Dilemma.

За скрития ми талант Готвенето определено е един от най-силните ми скрити таланти! Доставя ми страхотно удоволствие да готвя за други хора и да виждам колко им е вкусно. Бих сготвила и на вас нещо! Все още не сте видяли идеите ми за дрехи и моден дизайн, така че смятам и това за още един от скритите ми таланти.

За любовта на феновете Чувствам връзката си с феновете много силна, дори и през последната година, в която за съжаление рядко сме се срещали на живо. Странно е, че с много от тях не се познаваме лично, а сякаш сме приятели. Това се дължи на безкрайната им любов и подкрепа от ден едно. Публиката ми ме вдъхновява да творя всеки ден, дава ми сила да не спирам да се развивам и да ставам все по-добра с всяка нова песен и стъпване на сцената. Обичам да обичам, а феновете ми ме карат да обичам още повече. Събирам абсолютно всички техни писма и си ги пазя в малко сандъче, а когато ми е тъжно, го отварям и чета всички прекрасни неща, които са ми написали. Това винаги ме прави щастлива.

За София и за Варна Двата ми най-любими града! Ако имах вълшебна пръчка, бих ги събрала в едно. И в двата откривам много от себе си, благодарение на интересните, различни и алтернативни места, красивите гледки, спокойните паркове… Чувствам се много заредена и на двете места, но някак по различен начин. В София върша голяма част от работата си, а във Варна релаксирам и се забавлявам.  Обожавам Варна, спокойствието там, морето, хората, улиците. Бих казала, че Варна ме вдъхновява, а София ме мотивира.

За духа на бунтарството Бунтувам се за справедливост, за това хората да бъдат смели в изборите и мечтите си, в начина на изразяване на стила и на себе си. Като малка редовно се карах с хора, които искат да смажат по-слабите или да нагрубят някого, защото не го разбират или харесват. Смятам, че всеки човек е бунтар в едно или друго отношение, в зависимост от това за какво се бори. Най-важната ни битка е със самите нас и с обществото, което често ни налага граници, вместо да ни учи да бъдем свободни.

За любовта Любовта не може да бъде описана с думи, за всеки човек тя се изразява в нещо различно. За мен любовта е цветна, дава крила на съзнанията и мечтите ни. Влагам по много от нея във всичко, което правя и силно вярвам, че светът се нуждае от повече любов, за да просъществува по-дълго.

За онова, което ми предстои Не мога да кажа нищо, защото ако тази година ме научи на нещо безценно, то е да нямам конкретни очаквания. Това, в което съм сигурна е, че и тази година ще бъде изпълнена с приключения, от които, надявам се, ще извлека най-доброто. Вълнувам се какво ми предстои да науча за живота и за себе си!

За жените, които са истинска DIVA и кои са те за мен Жените, които са независими, силни, любознателни, работят здраво, чупят стереотипи, градят мечтания за тях свят и не се оставят да бъдат потъпквани. Тези DIVI, с добрите смели сърца.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Ейса, новата жена до Момоа
Новината за раздялата на Джейсън Момоа и Лиса Бонет в началото на...
Read More
0 replies on “DARA и детската й мечта, която се сбъдва всеки ден”