Дишай, променяй живота си

Дишането е най-достъпният и най-действеният начин да подобрите качеството на живота си. И важното е не да очаквате чудеса, а просто да дишате – дълбоко, осъзнато и с удоволствие.

В действителност всяко състояние – страх, радост, спокойствие – се характеризира с едно или друго дишане. А това означава, че с негова помощ при желание може да се върнем в равновесие, използвайки само този ресурс. Стига да знаем как да го правим и как да съхраним и увеличим аеробния си капацитет, т.е. как да пазим здравето на белите си дробове, с чийто обем са свързани дихателните практики, които не са в никакъв случай езотерика, а наука.

Затова първа в разговора по темата се включва д-р София Ангелова дм, пулмолог, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

Функцията на дихателните органи е да доставят кислород на тъканите и клетките, необходими за окисляване на органичните вещества в организма, и отделяне на образувалия се въглероден диоксид. Белият дроб изпълнява главната роля в този процес. Той се намира в най-пряка връзка с околната среда, затова има изградени защитни механизми. Дихателната лигавица в носната кухина и трахеята е покрита с реснички, върху които е полепнала слуз, секретирана от специални слузопродуциращи клетки. При вдишване на прахови частици, вируси, бактерии и други ресничките, извършвайки 1500удара в минута, изтласкват и придвижват слузта с полепналите частици по нея към устната кухина, за да се изхвърли навън. За съжаление, при пушачите и пасивните пушачи (хората, които живеят и работят с пушачи) ресничките под въздействие на ежедневното инхалиране на тютюнев дим са парализирани, в резултат на което вредните частици попадат в белите дробове и предизвикват различни заболявания. Затова съветвам пушачите да откажат цигарите, а хората, които не пушат, но работят или живеят в димна среда, да спрат да се крият зад димната завеса на „криворазбраната толерантност“ в името на своето здраве! Отказвайки цигарите, в рамките само на 12 часа нивото на въглероден монооксид в кръвта пада до нормалното. В разстояние на няколко месеца белодробната функция започва да се подобрява, а за една година рискът от коронарна болест на сърцето е наполовина по-нисък от този на пушача. Освен това ще се подобри здравето и на тези, които живеят и работят с пушача.
За да се запази белодробното здраве, е важно да се избягва престоят в условия на мръсен въздух (в помещенията е важно редовно проветряване, навън по време на мъглите и при покачване нивото на фини прахови частици – носене на маски или плътно оплетени шалове).
Изключително важна за белите дробове е профилактиката на инфекциите. За тази цел трябва да се поддържа хигиена на устната кухина, входна врата за респираторните инфекции, спазване на противоепидемичните мерки: миене на ръцете, дезинфекция, носене на маски в затворени помещения и спазване на дистанция.
Важно е балансираното и здравословно хранене с достатъчен прием на плодове и зеленчуци като източник на антиоксиданти и белтъчна храна за поддържане на здрава имунна система. При недостатъчност на витамин D и при намалено слънцегреене през ранна пролет, късна есен и зимата съветвам допълнително прием на витамин D3 за поддържане на добро здраве и значително намаляване риска от остри респираторни инфекции.
За поддържане на добро белодробно здраве много важни са физическите упражнения и дихателната гимнастика. Всеки вид физическа активност се счита за упражнение: бягане, плуване, тенис, колоездене или ходене, както и физически дейности като градинарство например.
След преживяна белодробна инфекция (например COVID-19) се установява намалена белодробна функция и при физическо натоварване пациентите се оплакват от задъхване (задух), което може да продължи 2-3 месеца. За скъсяване на този период и подобряване качеството на живот съветвам да се прави ежедневно дихателна гимнастика, чрез която ще се подобри алвеоларната вентилация (преминаване на повече кислород през алвеолите) и функцията на диафрагмата като главен дихателен мускул, който при здрави хора осигурява 65% от белодробната вентилация.

Тук към разговора ни се присъединява Людмил Дренски, йога, разработил практиката „Следвай дъха” в йога студио „Дивали”.

Дишането е силен инструмент, който винаги е бил с теб, но не си го използвал достатъчно. И е единственият неосъзнат ритмичен процес, който можем да управляваме, ключ към всичко. Дихателните практики в йога, ритмичните, са много разнообразни. И съм изследвал как някои от тях влияят върху тялото, използвайки апаратурата на биофийдбек.
На нас не са ни необходими огромен брой от тях, само две до три. И не е необходимо да ги разнообразяваш заради кефа на ума.
Искам да отбележа, че дихателните практики със задържане от йога – уджай – може наистина да променят живота ти. Но от книга не се учат. Само от учител, който има лична връзка с теб, отношение.
Дихателният ритъм, който ни успокоява и активира симпатиковия дял от нервната система, прави вагусова стимулация и оттам влияе на емоции, чувства и разум, е ритмично дишане с еднакво време за вдишване и издишване. При различните хора може да е от 4 на 4 до 7 на 7. Може човек и сам да си потърси къде се чувства най-добре.
Когато намериш своя ритъм, препоръчвам да се прави сутрин и преди лягане вечер минимум 5-10 минути. Вечер, ако е последното, което правиш преди лягане, променя съня, сънуването, дължината на съня. Препоръчвам пейсър, който да ти задава ритъма, за да не броиш, има го като приложение за телефона.
Много хора въобще не знаят как да дишат. Нямат осъзнаване за диафрагмено, за гръдно, за ключично дишане. Нито за работата на различните мускули, а дробовете се изпълват с въздух благодарение на мускулите. Когато изтегляш корема напред, пълниш долната им част, когато избутваш назад – изпразваш я. Ако не си работил с дихателните си мускули, ти трябва време, за да вкараш контрол върху дишането. Няма нищо по-лесно от това.
Препоръчвам и алтернативно дишане – вдишваш през лява ноздра, запушвайки дясната с пръст, издишваш през дясната със запушена лява. После вдишваш през дясната, издишваш през лявата. Но пак с определен ритъм – 5 на 5 примерно.
Брамари е втората дихателна практика, която прави моментална вагусова стимулация, действа като анестезия. Препоръчвам при главоболие, но и сутрин по 5 минути. Поемаш въздух през носа и при издишване – може с леко запушени уши, или без това – бръмчиш, като издишваш два пъти по-дълго от вдишването. Може да го правите и легнали, по принцип се диша в седнала позиция. Спокойно, без бързане.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от Ваня Шекерова

Живот в затъмнение

Според психоложката Робин Стърн има 20 признака дали сте жертва на завоалирано...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ