Джейн Фонда: Бунтарката феникс

Грешките не са беда – истината е в шамарите, раните и провалите, казва Жената на годината, която като котките има 7 живота

Тя преживява самоубийството на майка си, сексуални посегателства в юношеството, три развода, смяна на стави, доброкачествени тумори на гърдата и на устната, серия от пластични и други операции… Неотдавна загуби брат си – последната останала опора от миналото. Всеки петък продължава да протестира пред Белия дом в червено палто – срещу безразличието на Доналд Тръмп към проблемите с климата и не само. „Ако някога сте чели за Третия райх и Хитлер, няма как да не видите паралелите“, радикална по навик и по убеждение е Джейн Фонда, която през 70-те се бори против войната във Виетнам, а след това и срещу намесата на САЩ в Ирак. Междувременно пусна колекция дрехи за спорт – в леопардови принтове  и неонови отблясъци, а преди дни информационните агенции тиражираха, че е обявена за Жена на годината. Защото синеоката дива на седмото изкуство гледа към бъдещето. „За да бъдеш революционер, трябва преди всичко да си човек. Всеки от нас е длъжен да се погрижи за тези, които се чувстват безпомощни“, каза 82-годишната мега звезда пред изданието на британския Vogue под редакцията на Меган Маркъл. Кралската снаха тогава избра 15 силни и вдъхновяващи дами за „своя“ брой, а Фонда беше първата сред равни. Кредото й до степен абсолют е, че човек е призван да опита от всичко. Да дефилира на 80 за ревю в Париж, е най-малкото, което може да мине като екстравагантна и жизнеутвърждаваща прищявка на изумителната и неповяхваща Барбарела. „Не бих върнала времето. На 20 бях ужасно стара. Днес съм истински млада“, твърди Джейн, изгрявайки върху корицата на Town&Country без фотошоп.

Няма нищо случайно – във вените й тече и малко кралска кръв, идваща – според фамилните легенди – от лейди Джейн Сеймур, една от съпругите на британския монарх Хенри VIII. Фонда просто няма почивен ден – вади по филм на година. Доскоро се вихреше в „Грейс и Франки“ на Нетфликс. В романтиката “Нашите души през нощта“ с Робърт Редфорд бяха супер двойка – като някога в „Боси в парка“. „Винаги съм била влюбена в Боб, но той беше много женен, а аз все бях омъжена. Живея за любовните сцени с него“, шегува се Джейн. В страхотно мъдрата комедия „Книга за възрастни“ /“Book Club“, 2018/ пък съблазняваше мъжете, без да й мигне окото от разликите във възрастта.  „Ако постоянно мислиш за старостта, се страхуваш ден и нощ от нея. И когато действително остраееш, се освобождаваш от всички фобии и паники“, споделя Фонда, която се поддържа с йога и медитация, 8 часа сън и масажи, тренировки и зеленчуци.  Самоиронизира се, че е същински робот, тъй като дори в шията й има пластини, които осигуряват комфорт в движенията на главата й, а единственият проблем е преминаването през контрола на летищата.

Катрин Хепбърн, Хенри Фонда и Джейн Фонда, 1981 г

Булимията, която я повежда към милионите

От баща си Хенри Фонда наследява дивашката дисциплина в професията. От майка си Франсис Форд – дарбата да блести. Детското щастие на Джейн обаче приключва несправедливо и мъчително рано. Когато е на 11, световноизвестният кинаджия пуска документи за развод. Когато е на 12, майка й се самоубива в клиника за душевно болни, където пребивава заради крайна фаза на биполярно разстройство.  Но тийнейджърката, която се грижи и за по-малкия Питър, е убедена, че Хенри е ощетеният от живота, а той за благодарност дълго крие от нея, че Франсис доброволно е избрала смъртта. Някъде покрай тези перипетии Джейн изгражда философията си да бъде компромисна със силния пол – не че тя й помага особено в отношенията с тримата й съпрузи. „Необратимо късно осъзнах, че няма как да бъда идеалната жена за мъжете си – дори да си затварям очите пред любовниците им“, пише Джейн в мемоарите си. Пак там признава, че напразно е обожествявала баща си, който през 50-те й втълпява, че без съвършена външност няма да пробие и успее в киното.  И започва да гладува, за да стигне по-късно до булимията, от която се спасява чак на 36. Но до този момент вече е разбрала, че красотата е в здравото, а не в изтощеното и грацилно тяло. Осъзнава го, когато вижда голата Грета Гарбо в морето край Южна Франция – приятно закръглената шведка излъчва физическо сияние и сексапил.  Това е моделът, който Фонда ще следва в култовата си аеробика, по която полудяват жените на петте континента, скачайки пред телевизора с DVD-та на Джейн. Тя ги прави щастливи, а те нея – милионерка.            

Spread the love
Публикувано от
Още от Албена Атанасова

Деян Жеков – дали ще е голямото откритие на киното?

Актьора, познат засега от Театрална работилница „Сфумато“, скоро ще видим в ролята...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.