Дневниците на принцесата

Когато Кари Фишър намира дневниците, които е писала по време на снимките на първия филм „Междузвездни войни“, не може да повярва, че са запазени със своите по младежки наивни и уязвими жални любовни стихотворения, неограничени от мисли и фантазия размишления, които тя едва познава.

С днешна дата Кари Фишър е най-известна като актриса и по-точно като жената, изиграла Принцеса Леа в „Междузвездни войни“, освен това обаче тя е писател, сценарен доктор и икона в попкултурата. Но представете си каква може да е била младата Кари само на 19 години през 1976 година, когато снима, както тя го нарича, „едно нискобюджетно фантастично филмче“ и е влюбена до полуда в Харисън Форд, с когото има връзка.

У нас книгата на Кари Фишър излиза през 2020-а, макар в световен мащаб да се появява през 2016-а, малко преди Кари да почине на 60-годишна възраст и докато е в процес на снимки на последната трилогия от сагата. Целият свят тогава плака за своята принцеса, но ироничният тон на Кари Фишър и черният хумор, с който подхожда към повечето теми в живота, оставят същия отглас, какъвто оставиха и „Междузвездни войни“.

През 1976-а, година на новости, иновации, смърт, терзания, изненади и обрати, Кари Фишър е само на 19 години. Въпреки крехката си възраст тя вече познава тежките последствия на славата, както се изразява самата тя в своя „дневник“, от наблюденията към майка й и тежките последствия, които славата носи. Майката на Кари е актрисата Деби Рейнълдс, а баща й е певецът Еди Фишър, който се развежда с майка й с гръм и трясък, за да се ожени за Елизабет Тейлър. Деби Рейнълдс понася лошо както славата, която рано или късно започва да си отива, така и развода. Затова още тогава младата Кари е сигурна – тя не иска да бъде звезда.    

Дали поради обстоятелствата, или защото е в кръвта й, но още преди да навърши възраст достатъчно зряла, за да си купува сама алкохол, Кари Фишър вече участва в програмата на майка си в Лас Вегас и е снимала филма „Шампоан“, където, както сама се изразява, е имала любовна сцена с Уорън Бийти – самият той е сценарист на филма. И въпреки това тя не иска да е звезда. Не иска и докато отива на кастинг пред Джордж Лукас и Брайън де Палма, които в този момент търсят актриса на нейните години за две различни роли. Едната е Принцеса Леа, а другата е Кери. Разбира се, Кари Фишър предпочита ролята на Кери не само заради сходствата в имената, но и поради факта, че „Кери“ вече е известна книга, която ще бъде филмирана. Ролята на Кери отива при Сиси Спейсик, която получава първата си номинация за „Оскар“ за това изпълнение, а на Кари се пада честта да носи златни бикини и да има „най-безумната прическа с две кълбета на главата“. През 1976-а Кари Фишър не предполага какво е на път да се случи и как нейният образ ще бъде разпарчетосан от поколения мъже и жени. Нейната Принцеса Леа ще бъде анализирана, обичана, еротизирана, ще стане повoд за скандали и сексуални фантазии… ще се превърне в попкултурен феномен. Самата Кари се възприема като бузестно момиче, което е малко по-дебело. Тя е помолена да свали 4-5 килограма преди началото на снимките на първия филм, но Кари така и не успява да го направи и се моли никой да не забележи.

Кари Фишър и Уорън Бийти на снимачната площадка на „Шампоан“

Никой по онова време не знае какво ще се случи с „Междузвездни войни“, никой не предполага и целият екип е някак по-спокоен и безхаберен. Никой още не е звезда и всички са далече от роднини и семейства в мрачния Лондон, където текат снимките.

Така Кари Фишър и Харисън Форд започват афера. В книгата си Фишър отделя страшно дълго време и страници, за да разкаже как е започнало и съответно приключило всичко. Тя описва Форд като мълчалив стоик, от когото страхотно се притеснява, но го обожава. „Простих му, задeто не ме обичаше по обичайния начин – почти простих и на себе си, че не очаквах да ме обича.“ Тяхната афера е тайна и приключва за няколко месеца, точно докато приключат снимките. Сърцето на Кари е разбито и всичко тя описва в дневник, който прибира някъде и той сякаш потъва. Намира го близо 40 години по-късно, когато решава да разшири спалнята си. Разсъжденията й са хаотични и наивни на моменти, има болка, ирония и смях. Те представляват интимни и разголващи спомени за случващото се по време на снимките на един от най-известните филми на всички времена и за онова, което се разиграва зад кулисите.

Към финала Кари Фишър се обръща и към днешния си образ – една поостаряла Леа, която все така печели почитатели и понякога ги удивлява. Със силна доза сарказъм тя разказва как момиченце я вижда на един панел и заплаква, защото „иска младата Принцеса Леа, а не тази, която е стара“, или как все още, докато е на летището и чака полета си, чува някой да подвиква: „Принцесо!“

„Междузвездни войни“ променя живота на Кари. Тя попада в кривата на пиенето, пушенето и наркотичната зависимост. Голямата известност и напрежението не й понасят добре и актрисата дълго време се бори с пороците си.

Много хора изобщо не помнят кариерата на Фишър отвъд „Междузвездни войни“. За тях Кари Фишър винаги и ще бъде само Принцеса Леа, независимо какво и как прави. В дългата си и – да, доста разнообразна кариера обаче, Кари Фишър успява да играе във филм на Уди Алън, да снима романтична комедия, да напише книга и дори сценарий по нея. Малко хора знаят за това и дори не ги интересува. Но Кари Фишър снима още кино и след „Междузведни войни“ – „Хана и нейните сестри“, „Блус брадърс“, „Когато Хари срещна Сали“… Пише, защото го прави от 12-годишна и така най-лесно изразява себе си. Писането й е професия, освен „Принцесата с дневник“ Кари има написани още книги, които са бестселъри – „Предай се на розовото“, „Заблудите на баба“, „Най-прекрасното ужасно“, „Поздрави от Холивуд“, както и на мемоарите „Шокахолик“ и „Пиене с добри намерения“. Освен това е сценарен доктор – това е човекът, който шлифова сценария, преди той окончателно да влезе в продукция. Подписва хиляди снимки и картички на почитатели – най-вече със собствения си образ, докато е в онова емблематично златно бельо, което носи в Епизод VI – нещо, което тя иронично нарича „танцът на скут“, защото се чувства като танцьорка, която прави едни и същи действия за пари.

Независимо от всичко обаче за хората Леа Органа винаги ще остане устата  наперена секси брюнетка на 19 години, която се бори със зъби и нокти за своята Галактика. Независимо от всичко.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Дейвид Линч: Никога не питайте кой уби Лора Палмър
Дейвид Линч е културно явление, толкова важно за развитието на седмото изкуство,...
Read More
0 replies on “Дневниците на принцесата”