„Добре дошли в Чечня“, където е срамно да си гей

Най-новият документален филм на HBO – „Добре дошли в Чечня“, може и да ви шокира, да ви разплаче или дори да ви отврати. Едно е сигурно, няма да останете безразлични към видяното.

„Добре дошли в Чечня“ е дело на на номинирания за „Оскар“ режисьор Дейвид Франс и е разтърсващ разказ за група активисти, които рискуват живота си, за да се изправят срещу продължаващия геноцид над ЛГБТ хора в руската република Чечня. В него, чрез новаторски подход, се представят реални истории на чеченски мъже и жени, които са арестувани, измъчвани и убивани от властта в Грозни, заради своята сексуална ориентация. Филмът проследява работата на група активисти, които се сблъскват челно с тази бруталност.

„В Чечня е срамно да си гей. Ако семейството ти разбере, че си гей, е такъв огромен позор, че може да се измие само с кръв. Руското правителство не прави нищо да спре това. Всичко се случи много бързо. Дали нещо можеше да ни подготви за събитията в Чечня през 2017 и за станалото след това? Не.“, казва Давид Истеев, ЛГБТ активист.

Филмът е направен в стила на разследващите документални филми, в които зрителят може да стане част от ежедневието и предизвикателства на основните герои. Филмът показва и видео доказателства за изтезанията, претърпени от гей мъже и жени в Чечня.

Причината за случването му?

През 2017 г. президентът на Чечня Рамзан Кадиров стартира операция по „прочистване“ на кръвта на чеченците от ЛГБТ хора, която се състои в преследване, мъчения и убийства на хора с различна сексуална ориентация. В тази враждебна обстановка на предразсъдъци и омраза и при слаб международен отзвук, независима коалиция от ЛГБТ активисти се мобилизира, независимо от липсата на опит в такава опасна среда. Така активисти от Националната руска ЛГБТ мрежа, създават гореща линия за емоционална и физическа помощ, за настаняване в защитена локация в Москва, както и за извеждане от Чечня и Москва. Мрежата от сътрудници на организацията има контакти по цял свят, които работят под прикритие.

Във филма са разказани историите на няколко човека, като за да се защити тяхната анонимност, екипът използва новаторски подход за осигуряване на анонимността на участниците чрез дигитално наслагване на лица. Един от доброволците дал своето лице, за да запази анонимността на персонаж от филма, е българинът Коста Каракашян.

Световната премиера на „Добре дошли в Чечня“ се състоя по-рано тази година на фестивала Сънданс, в който той спечели Специалната награда на американското жури за документален филм в категорията „Монтаж“, а на Международния филмов фестивал в Берлин филмът спечели наградата „Теди“ и наградата на публиката „Панорама“ за най-добър документален филм.

Spread the love
More from divamagazine.bg
The Chemical Brothers в София
Легендарната формация The Chemical Brothers пристига в България с новото си зрелищно...
Read More
0 replies on “„Добре дошли в Чечня“, където е срамно да си гей”