Д-р Асен Тодоров: Крака за показ

Фотография Марин Каравелов

Д-р Асен Тодоров е съдов и висцерален хирург, специализирал флебология в Дюселдорф и Атина. Работи в Медицински център Imani, където практикува лечение на разширени вени. През март в рамките на международна кампания за превенция на дълбоката венозна тромбоза настоява да говорим за това състояние въпреки намеренията ми да го “изпитам” подробно за вълнуващия най-вече жените въпрос как да се отървем от разширените вени. Стисваме си ръцете, че ще започнем с тях, а после ще отворим и темата за тромбозите, всъщност те са свързани и са точно в полето на компетентността на д-р Тодоров, член на Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и на Европейското дружество по съдова хирургия.

Когато отивам на уговорената ни среща в Медицински център Imani, д-р Тодоров още не е дошъл. И тъй като вече го чакат пациенти със записан час за преглед, разговорът ни започва в присъствието на мъж с доста тежко изразени вени на подбедрицата на десния крак. Успявам да видя на монитора увредените клапи, причина за отпускането на венозната стена и в крайна сметка за възпалението. Пациентът казва, че е пицар и понякога прекарва по 10-12 часа на крак. Д-р Тодоров му записва час за манипулацията, която ще облекчи състоянието му – лазерна аблация. А аз бързам с въпросите.

Д-р Тодоров, трябва ли човек да се докара до състоянието, в което беше този мъж, за да потърси помощ?

Не, разбира се. Разширените вени са проблем, който не бива да се подценява. Целта е максимално рано да започне третирането на увредените вени, за да не се променя архитектониката на тъканите на долния крайник от хроничния възпалителен процес. Не можем да върнем на подбедрицата вида на 18-годишен младеж с толкова еластични кожа и подкожие. Но можем да стопираме процеса.

Преди да обясните как, моля да ми кажете дали има сигурен начин за профилактика на разширените вени?

Движението е дума, която синтезира профилактика на разширените вени. То отдалечава момента, в който ще започнат да се виждат. И краката нависоко. Колко време обаче можем да изкараме в комфортна позиция с високо качени крака? 12 часа? Истината е, че колкото и да държим краката си нависоко, разширените вени ще се появят, ако не се движим. Еволюционно е доказано, че движим ли се, подпомагаме кръвотока във вените. Мускулната помпа подпомага транспортирането на кръв към сърцето в повърхностната венозна мрежа. Дълбоката венозна мрежа използва пулсациите на артерията, те винаги вървят заедно.

Вените имат клапи, които не позволяват на кръвта да се връща в обратна посока. Във вените на крака до ингвиналната гънка има голям брой клапи. Този клапен апарат постепенно намалява отгоре надолу – т.е. по-голямо става разстоянието от клапа до клапа. Не се знае кой е пусковият механизъм за увредата на клапния апарат, което е основната причина за появата на разширени вени. Ако го открием, ще имаме и начин да ги предотвратим или да ги излекуваме.

Казахте, че повече жените страдат от разширени вени. Има ли възраст, от която насетне, както се изразихте, и на глава да стоим, пак стигаме до специалист като вас?

Вие сте по-предразположени към разширени вени, тъй като хормоните, отделяни при бременност и раждане, влияят върху венозните стени. Една трета от жените се оплакват от разширени вени. А искат да показват краката си. Преди се е изчаквало жените да излязат от фертилна възраст, за да бъдат лекувани, тъй като тогава е по-малка вероятността от появата на рецидив. Французите обаче променят правилата така че млади и красиви женски крака да радват окото. Със склеротерапията и лазерната аблация дамите може да ги поддържат в перфектна форма.

Чувала съм, че ваши пациентки са манекенки, за които дори и незначителни промени по краката – като капилярни мрежички, са проблем повече естетичен, отколкото здравословен…

Да, разширените капиляри невинаги са симптом на заболяване, но са дразнещи окото. Не изглеждат добре и изпъкващите вени на интензивно трениращи хора. Има актьори, при които от напрежение изпъква вена на челото например. В името на естетиката и добрия външен вид отстраняваме всички тези проблеми.

Разговорът ни с д-р Тодоров е прекъснат от напомняне, че го чакат вече шест души. Затова охотно приемам той да продължи след контролния преглед на млада жена, чиято вена на десния крак е била третирана преди повече от месец. От вътрешната страна на бедрото на красивата блондинка се забелязва лека продълговата вдлъбнатина и сянка – там, където е била “изгорена” голяма повърхностна вена. Дамата обяснява, че се сдобила с нея след бременност и раждане заедно с всички придружаващи “екстри” – болка, тежест, да не ги изброяваме. Които след аблацията тутакси изчезнали. Д-р Тодоров демонстрира с помощта на ехографа как здравите вени на крака са поели транспортната функция на кръвта към сърцето, без да я задържат и връщат. Съветва пациентката си още известно време да носи еластичен чорап, както и да хидратира кожата с подходящ крем за тяло. И след нагледната демонстрация на последиците от лазерната аблация се връщаме към интервюто.     

Има ли случаи, в които тези два метода – лазерът и склеротерапията, са неприложими и се налага хирургическа интервенция?

Аз съм на първо място хирург, но не смятам оперативното отстраняване на разширена вена за най-удачното разрешение. Представете си какво става, ако отсечете дърво – около останалия от ствола пън започват да избиват леторасти. И трябва да режеш отново и отново. Операцията вече не е златен стандарт за лечение на разширените вени.       

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Д-р Райна Стоянова: Българката се стреми към свръхниско тегло
Инкретин-базираната терапия, първоначално използвана за лечение на захарен диабет тип 2, а...
Read More
0 replies on “Д-р Асен Тодоров: Крака за показ”