Истинската история зад втори сезон на сериала „Д-р Смърт“

TM and © 2023 Peacock TV LLC. All Rights Reserved.

Вторият сезон на хитовата поредица „Д-р Смърт“ стартира на 5 февруари по STAR Channel и ще потопи зрителите в историята за един лекар и предполагаемото му неправомерно поведение. Сериалът проследява д-р Паоло Макиарини, италиански гръден хирург, известен с постиженията си в поставянето на импланти, които го превръщат в лидер в областта на регенеративната медицина. Това е така, докато не се запознава с тогавашния продуцент на новините на NBC Бенита Александър, която започва да задава въпроси за нестандартните му техники.

Кой е Паоло Макиарини?

65-годишният Макиарини е италиански лекар, станал известен в медицинската общност, благодарение на иновативните си техники, при които използва трахеи от починали донори. Според „Vanity Fair“ през 2011 г. той е извършил първата трансплантация на синтетичен орган, с което е решил проблемите с отхвърлянето на органи и липсата на донори. Макиарини е възхваляван от някои от най-добрите учени, лекари и институции в света, има поместени статии в най-авторитетните медицински списания и е работил в Каролинския институт – мястото, където се присъжда Нобеловата награда за медицина. Той е имплантирал изкуствени дихателни тръби на поне осем пациенти между 2011 и 2014 г. Всички, с изключение на един, са починали, а на единствения пациент, който не е починал, имплантът е бил отстранен.

Как се запознават Паоло Макиарини и Бенита Александър?

През 2013 г. Бенита Александър започва работа като продуцент на специална двучасова продукция, която отразява работата на Макиарини.

След като се запознават и започват да работят заедно, Александър признава, че се е „влюбила лудо“ в лекаря. Следва поредица от обрати и неочаквани събития, които променят съдбата ѝ завинаги.

Какво се случва с Паоло Макиарини?

През 2014 г. четирима колеги на Макиарини от Каролинския институт подават официални жалби срещу него, като твърдят, че той умишлено е написал статии, в които не е посочил сериозни усложнения, възникнали след извършени от него трансплантации.

През 2014 г. институтът възлага на Бенгт Гердин, почетен професор в университета в Упсала, да проведе външно разследване, за да проучи обвиненията. През 2015 г. докладът на Гердин стига до заключението, че Макиарини е виновен за неправомерни действия в областта на научните изследвания.

През 2016 г. университетският съвет  на института започва друго разследване на случая, този път ръководено от адвокат Стен Хекшер. Макиарини е уволнен през същата година, а две години по-късно институтът публикува резултатите от второто разследване, в което се стига до заключението, че лекарят е действал неправомерно.

Гледайте цялата история всеки понеделник от 22:00 в ефира на STAR Channel.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Новият албум на Тейлър Суифт е тук
2020-а завършва с лек позитивизъм, особено ако сте фен на Тейър Суифт....
Read More
0 replies on “Истинската история зад втори сезон на сериала „Д-р Смърт“”