Д-р Рут: Сексът няма срок на годност

На 93 години най-известната американска сексоложка е все така активна в работата си… и не само

През 80-те години на миналия век една дребничка (едва метър и четирсет) 50-годишна жена шокира и развеселява аудиторията в САЩ със своите съвети за секса – директни и откровени до бруталност, изречени с писклив глас със силен немски акцент. Рут Уестхаймър – така се нарича дамата , веднага се превръща в медийна сензация и не след дълго американците, пък и целият свят, започват да я наричат фамилиарно просто д-р Рут.

Днес д-р Рут е жива легенда в сексологията с над 40 издадени книги и безброй участия във филми, радио- и телевизионни предавания. Фактът, че една устата еврейска баба с пиперливо чувство за хумор се утвърждава в сексологията през втората половина на живота си, сам по себе си е забележителен, но и историята ѝ е достойна за филм.

Сянката на Холокоста

Карола Рут Зигел е родена на 4 юни 1928 година във Франкфурт. Тя е единствено дете на заможна ортодоксална еврейска фамилия и се радва на безгрижно детство, а книгите в богатата бащина библиотека събуждат интереса ѝ към взаимоотношенията и сексуалността. Този безметежен период приключва с идването на власт на нацистите. Бащата на Рут е арестуван и изпратен в Аушвиц. Самата тя пък едва 10-годишна заминава за Швейцария в рамките на спасителната операция Kindertransport, която извежда еврейски деца в безопасност в чужбина. Там е настанена в сиропиталище заедно с други пострадали от нацистките издевателства.

През следващите години цялото семейство на момичето загива в концентрационни лагери. Животът в сиропиталището също не е лесен. Рут работи като прислужница паралелно с ученето, а фактът, че вродената ѝ любознателност я кара да дискутира сексуални теми със съучениците, не я прави любимка на учителите.

Военни игри

На 16 години Рут заминава за Палестина и се присъединява към еврейската нелегална военна организация Хагана. Въпреки ниския си ръст и неатлетичното телосложение тя е обучена за снайперист заради изключително точния си мерник. Казва, че дори днес може да зареди автомат за секунди със затворени очи.

Между тренировките Рут открива радостите на свободната любов. Военната ѝ кариера обаче трае едва няколко години. Навръх 20-ия ѝ рожден ден избухва бомба в общежитието и двата ѝ крака са почти откъснати. За неин късмет успява да се възстанови напълно, макар лекарите изобщо да не дават надежда, че ще проходи отново.

Мирен живот

През 1950-а Рут заминава с първия си съпруг за Париж, където учи психология в Сорбоната. Три години по-късно получава от правителството на тогавашната ФРГ компенсация заради Холокоста на стойност 5000 марки. Използва парите, за да замине за САЩ и да започне начисто – по това време вече разведена.

В Щатите Рут продължава образованието си в областта на психологията, социологията и сексологията. Омъжва се за втори път и ражда дъщеря си Мириам. Този брак също не просъществува дълго и от него ѝ остава важен урок: липсата на задоволяващ сексуален живот може и да е проблем, но интелектуалната скука е непреодолима.

С третия си съпруг Рут най-накрая открива любовта и разбирателството. Манфред Уестхаймър също като нея е германски евреин, оцелял от Холокоста и емигрирал в САЩ. Женят се през 1961 г., синът им Джоел се ражда през 1964 г., а щастливият им брак продължава почти 40 години, до смъртта на Манфред през 1997 г. Той е нейната сродна душа и я подкрепя във всичко.

Другото спокойно пристанище на Рут е нейният апартамент в Ню Йорк, който тя обитава вече над 50 години. Влюбва се в него от първия миг заради гледката и знае, че това е жилището, в което иска да прекара живота си. Казва, че дълги години е живяла къде ли не и не е имала собствен дом, затова апартаментът е толкова ценен.

Всичко за секса

Междувременно Рут е все така запленена от човешката сексуалност в цялото ѝ многообразие. Работи различни неща, свързани със сексуалното образование, секстерапията и семейното планиране, но открива истинското си призвание през 1980 г., когато гостува на местно радио. Реакцията на слушателите към специфичния ѝ глас (някои го определят като комбинация между Хенри Кисинджър и Мини Маус) и откровеността ѝ е толкова положителна, че скоро започва да води собствено предаване – Sexually Speaking. Започнало като 15-минутно, не след дълго шоуто се превръща в едночасово, а след това и в двучасово.

Изглежда, д-р Рут има истинска дарба за тези неща – да говори свободно и без заобикалки за радостта от секса, като същевременно образова аудиторията си за полово преносими болести, безопасен секс и отговорно поведение. Последното е особено важно в онзи момент – СПИН вече се е появил на хоризонта и взема все повече жертви.

Успехът ѝ се пренася и на малкия екран. Тя води собствена програма, която през годините се нарича Good Sex! with Dr. Ruth Westheimer, The Dr. Ruth Show и Ask Dr. Ruth. Но националната ѝ известност идва след участието в предавания като Nightline, CBS Evening News, the Tonight Show и Late Night с Дейвид Летърман. През 1983 г. издава първата си книга Dr. Ruth’s Guide to Good Sex – началото на една дълга поредица, която продължава и до днес. Един от трудовете ѝ разглежда секса през призмата на традиционния ортодоксален юдаизъм – противоречив, но интересен подход, заради който в комбинация с акцента си спечелва прякора Баба Фройд.

Spread the love
More from Дона Делова
Сара Блейкли: уроци по успех
Блестяща идея + риск + доза късмет – това е рецептата на...
Read More
0 replies on “Д-р Рут: Сексът няма срок на годност”