Ед Шийрън: Тъмните му материи

Какво ли още има да ни разкаже с песните си британският изпълнител, чийто последен хит Bad Habits продължава да оглавява музикалните класации. С него Ед Шийрън ознаменува завръщането си в музикалната индустрия след известно прекъсване, последвало бравурното световно турне за промотирането на албума Divide, раждането на дъщеря му и още куп други събития
Всеки друг на мястото на Едуард Кристофър Шийрън би оправдавал неуспехите, депресиите и зависимостите си с нещастното си детство. Шийрън обаче нито веднъж не се е позовал на него като причина за драмите, през които е минал за сравнително краткия си живот.
На 17 февруари тази година той навършва 31. Суперуспешен, харесван и обичан от милиони фенове, щастливо женен за ученическата си любов, баща на момиченце, със състояние, оценено на над 200 милиона паунда, и имоти на стойност над 57 милиона. За да стигне дотук обаче, авторът на Shape of You, набрала 3 млрд. прослушвания на Spotify до 22 декември м.г. и над 5,5 млрд. гледания в YouTube – истинско «безумие» според самия Шийрън, е вървял по съвсем нелек и гладък път. И понеже споменах детството му, нека започна от
Рижия заекващ очилатко
Така е започнал да ходи на училище Ед – с мързеливо око, следствие на неуспешна операция, и досадно заекване, пак в резултат от нея. Като прибавим към това и огненочервената му коса, отликите от другите деца са повече от достатъчни, за да бъде той подиграван, отхвърлян и затова самотен. В Съфолк, където семейството на Ед се премества, когато той е на четири години, малкият, надарен с изключителен слух и глас, започва да пее в църковния хор. Музиката става негово убежище и утеха. Джон, бащата на Ед, преподавател по история на изкуството, както и майка му Имоджен, дизайнерка на бижута, подкрепят детето си, купувайки му китара (по-големият брат Матю също е много музикален и в момента е композитор – б.р.). Ед се учи да свири, докато посещава Rishworth School, a скоро започва да пише и песни. Легендата е, че когато е на 9 години, баща му му подарява диск на Еминем. Малкият научава всички песни наизуст, а после започва да работи върху вокалите. През 2004 година Ед записва първия си миниалбум Spinning Man.
В подкаста Man Man Man Ед признава как в детството си мислел, че е гей. “Имам типично женски черти, толкова много, че в главата ми се въртеше мисълта дали пък не съм гей. Обичам много от нещата, харесвани от жените: музикалния театър, поп музиката, Бритни Спиърс. Мъжката ми страна вероятно се състои в това да пия бира и да гледам футбол”, казва Шийрън, шегувайки се, че и сега се определя като немного мъжествен.
През 2008-а този немного мъжествен тип, който винаги изглежда зле сресан или просто рошав, заминава в Лондон, където започва да свири по клубовете.
Нощи в пъбове и по пейките в парка
Малко известен факт е, че Ед се занимава и с ремонт на китари в ателие в Норич. През 2009-а записва миниалбум You Need Me, прави и няколко колаборации с други артисти като Ледра Чапман. Влага изкараните от клубовете пари в правене на музика и популяризирането й, като често спи по пейките в парковете или в метрото. Връхлита го отчаяние, но не се отказва, напротив – работи и работи, убеден, че ще пробие. През есента на 2009-а започва да учи музика в Academy of Contemporary Music (ACM) в Гилфорд, Съри, като напълно начинаещ и необразован.
С този период, за който Ед не обича много да говори, е свързан и посрещнатият неособено възторжено от критиката миниалбум Loose Change,в който обаче за първи път се чува сингълът The A-Team, легитимирал години по-късно Шийрън като световна звезда. Преди това обаче той решава да пробва късмета си отвъд океана. С оскъдните си спестявания заминава за
ЛА, без идея къде ще отседне и как ще се издържа
Ед започва да изпраща и да изпълнява музиката си пред всеки, който е склонен да я чуе. Яркият му талант, а защо не и ярката му външност привличат вниманието на Джейми Фокс. Взема го под крилото си, настанява го в дома си, където освен липсвалите му дотогава удобства Ед получава и възможност за много познанства с личности от музикалния бизнес. Изкарва седем дългосвирещи плочи. Следва предложение за музикален договор и дебютен албум – „+“. Без каквато и да било реклама той заема второ място в чарта iTunes и за една седмица се продават седем хиляди копия. Това, че рижият британец буквално бълва видеата от своите изпълнения в клубовете в ютюб, му спечелва симпатиите на Елтън Джон, но и на xиляди бpитански младежи. Ед Шийрън е новата интернет сензация на Острова.
Шийрънвил и умножението
Три месеца по-късно Ед се връща в Англия, където има намерение да изнесе безплатен концерт в клуб за 200 човека. Желаещите да го чуят обаче са повече от хиляда и затова се налага да свири и да пее четири поредни вечери в клуба. Не иска да обиди никого, нито пък някой да остане на улицата.
Следващата година Шийрън излиза на закриването на XXX летни олимпийски игри в Лондон. Скоро след това му се обажда Тейлър Суифт, с която записват хита Everything Has Changed. Включен е в четвъртия албум на певицата – Red. А Ед е съавтор на парчето Little Things на някога популярната момчешка група One Direction.
На 21 години Ед вече може да си позволи да разполага със собствен дом – купува си къща в Съфолк през юли 2012-а за 900 хиляди паунда. По-късно изкупува и още три имота около нея, създавайки собствено селце, наричано от съседите му Шийрънвил.
През 2012-а Ед е звезда и получава Ордена на Британската империя за принос към музиката и благотворителната дейност. Той не само отделя от постъпленията в банковите си сметки за бедните, но и е основател на фонда Suffolk Music Foundation, който подпомага млади артисти. Защото знае колко трудно е сам да си пробиваш път.
През 2014 г. излиза вторият албум на Ед, наименуван с математическия знак за умножение „х”, с който певецът оглавява класациите и от двете страни на океана. От този албум е и може би най-романтичното творение в кариерата му – Thinking Out Loud, посветено на бившата му приятелка Атина Андрелос. Във видеото към него се снима танцьорката Британи Чери. За да й прави компания, Ед също взема уроци по танци. А резултатът надминава всички очаквания – за 24 часа клипът е гледан над 2 милиона пъти! За момента това е личен рекорд за певеца. Когато истерията около албума поутихва, той си взема почивка – първо работи като доброволец в града на своето детство, а после тръгва на пътешествие.

Spread the love
Tags from the story
More from Ваня Шекерова
Теория и практика на профилактиката
Вирусните инфекции са врагове, с които се сблъскваме през есента и зимата,...
Read More
0 replies on “Ед Шийрън: Тъмните му материи”