Екзозомите – куриери с ценни пратки

Регенеративната естетична дерматология е на път да биохакне стареенето. Замяната на anti-age с pro-agе е възможна благодарeние на eкзозомите – наночастици, предаващи информация между клетките. Звучи ли ви като научна фантастика? Това е така, защото наистина е

Иновативна терапия, която действа на клетъчно ниво. Скептицизмът към подобни обещания е разбираем. Но с навлизането на регенеративната медицина в естетиката доставянето на полезни съставки по предназначение вече е факт. Какво все пак представляват екзозомите и защо са авангард? Това са подобни на мехурчета микроскопични структури (по научному везикули) с размери от 30 до 100 нанометра, съдържащи протеини, липиди, пептиди, нуклеинови киселини… Наночастиците се освобождават от различни видове клетки, сред които и стволови, в резултат на вътрешно отделяне. „Куриерите“ играят важна роля в междуклетъчната комуникация, тъй като участват в много биологични процеси, включително възстановяване на тъканите. Ако се нараните например, положението спасяват екзозоми с противовъзпалителни протеини. Трансферът улеснява привличането на имунни клетки към мястото на раната с цел заздравяване. „Пратката“ съдържа още растежни фактори, активиращи синтеза на фибробласти.

Терминът екзозоми започва да се използва през 1981 г. Тогава обаче се смята, че действат като „чистачи“, помагайки на клетките да се освободят от собствените си излишъци. Повишаването им в ранг на „куриери“ става през 2013 г., когато Джеймс Ротман Ранди Шекман и Томас Зюдхоф получават Нобелова награда за физиология или медицина за открития от тях механизъм, регулиращ везикуларния трафик – основна система за пренос в клетките. Само преди няколко години учени от университета на Валенсия откриват, че една от причините за стареенето е повреда на въпросната транспортна система. Доказано е, че екзозомите, „наритвайки“ старите клетки да се държат като млади, играят ключова роля в намаляване възпалението и насърчаване регенерацията на кожата за по-сияен тен. Поредната модна дума в бюти речника ли са мехурчетата, или може да предизвикат фурор в алгорит­мите? По-големи от ботокса ли са новите играчи на бюти фронта? Премества ли се иглата в грижата за кожата в търсене извора на младост? Все още сте объркани? Продължете да четете, за да откриете тайното оръжие за по-стегната и еластична кожа и по-гъста коса. За повече информация потърсихме д-р Румяна Кожухарова и д-р Виктория Стефанова от столичната Hill Clinic. Докато някои дерматолози само са чули за екзозомната терапия от конгреси и проучвания, в софийската Мека на красотата вече я практикуват.

Д-р Румяна Кожухарова: „Повишаването с около 14% на хидратациятата и с 22% на уплътняването, както и намаляването с 46% на синтеза на меланин, отговорен за петната, са добро решение за фотоувредена и старееща кожа.“

Защо днес се отдава толкова голямо значение на регенеративната медицина?
Д-р Кожухарова: От моментални драматични промени, свързани с признаците на стареене, фокусът се измества към постепенно и дълготрайно подмладяване чрез изучаване на вътрешните резерви на кожата и използване на вродените ѝ способности за възстановяване и обновяване. Възможностите, позволяващи регенерация на тъкани, и начините да накарате кожата не само да изглежда, но и да действа като по-млада, са все по-достъпни. Следващото поколение естетични технологии гарантират резултати, граничещи с научната фантастика. Вече сме в състояние да се справяме с притеснения отвъд обикновените бръчки, като отпуснатост и загуба на еластичност. На практика това означава да подобрим здравето и функциите на кожата, като я „биохакнем“. С напредването на възрастта способността ѝ да се самолекува, включително и да произвежда колаген, намалява. Екзозомната терапия ни накара нас – дерматолозите, да преосмислим бъдещето на естетиката и да заговорим за Светия Граал в подмладяването. Всичко това се случва на фона на все по-персонализираната грижа за кожата.

Причината всички да говорят за екзозомите?
Д-р Стефанова: Бях на световния конгрес IMCAS в Париж, където темата беше във фокуса на вниманието. Когато екзозомите навлизат в клетките, а това става лесно и директно, без да срещат прегради по пътя си, съдържанието им се освобождава във вътреклетъчното пространство, карайки износените и увредените клетки да се „вземат в ръце“. Във фибробластите например междуклетъчният товар стимулира синтеза на колаген, еластин и гликозаминогликани (молекули, свързващи водата – б.а.). Благодарение на това се стартира каскада от реакции за „реанимиране“ на клетките, които все още може да бъдат настроени да заработят активно. Екзозомите в клетките на меланоцитите пък нормализират синтеза на пигмент и изравняват тена. Потивовъзпалителният ефект на сигналните пратеници при кожна реактивност и раздразнения също е доказан. Индикация за използването на екзозоми може да е и ускоряване повторната епителизация след неинвазивни терапии (лазер, инжекции, RF лифтинг), изгаряния и наранявания. Както и за предотвратяване образуването на стрии и ремоделиране на извънклетъчния матрикс чрез насърчаване на ангиогенезата (образуване на нови кръвоносни съдове – б.а.), а оттук и насищането на клетките с хранителни вещества. Проучване сочи, че екзозомите са почти 75% по-мощни от ретинола, предишния златен стандарт за подобряване на производството на колаген и клетъчния обмен.

Но нали в PRP терапията, позната още като вампирски лифтинг, също има растежни фактори? Каква е разликата с екзозомите?
Д-р Кожухарова: Инжекциите с богата на тромбоците плазма също насърчават синтеза на колаген и ускоряват заздравяването, което ги прави близки родини на екзозомите. Но с една уговорка – с напредване на годините тромбоцитите съдържат все по-малко растежни фактори. Количеството при екзозомите е далеч по-голямо, тъй като начинът на извличането им не е от собствената кръв и в този смисъл това ги прави неостаряващи. Мощният им потенциал, все още неизследван докрай, им придава статута на AI в регенерацията на кожата.

Как се извличат екзозомите, които прилагате в дерматологията?
Д-р Кожухарова: Начините са разнообразни и това е най-интересната част. Тъй като освобождаването на екзозоми от клетките е естествен процес, логично е да се предположи, че се получават от същите тези клетки. Например от коластра, както е при един от продуктите, с които работя – Purasomes (съдържа 5 милиарда екзозоми в 5 мл). Отличен източник е и собствената ни мастна тъкан след микролипосукция. Независимо от обработката на последните е невъзможно да се получат стволови клетки със същото качество, както от пъпна връв. Нивото на персонализиране обаче струва скъпо не само заради съхраняването на стволови клетки.

Д-р Виктория Стефанова: „Екзозомната терапия е едно от научните нововъведения в естетиката, на което разчитаме да ремоделира кожата и да забави хронологичното стареене на клетъчно ниво.“

Чакайте, чакайте, нали стволовите клетки съдържат геномна ДНК?
Д-р Стефанова: За разлика от стволовите клетки екзозомите нямат ядра. Те са просто информационна РНК, така че рискът от нежелани реакции е изключен. Тъй като не са истински клетки, везикулите не носят генетична информация, чужда за организма, и не се репликират. Има и по-достъпни начини за получаване на желаните екзозоми. Например от растителни стволови клетки. Преекспонирането им е малко подвеждащо. Въпреки противовъзпалителния и антиоксидантния ефект екзозомите не успяват да направят изцяло това, което правят в растенията. Затова се налага допълнително обогатяване с активни съставки.

Звучи логично, все пак сме бозайници. И вие ли работите с тези екзозоми?
Д-р Стефанова: Да, с тези, създадени на базата на коластра и напълно биосъвместими с кожата. Уникалният природен продукт с над 250 биоактивни вещества е най-големият естествен резервоар за растежни фактори и екзозоми. Действието му е подобно на терапия със стволови клетки, но без нежелани странични ефекти.

И сега въпросите, които вълнуват всички – как и кога се прилагат екзозомите?
Д-р Стефанова: Те са „екстра“ процедура, която подобрява обменните процеси, изравнява тена, повишава еластичността и хидратацията, изглажда бръчките и гънките. Екзозомите може да се прилагат след контролирано нарушаване на кожната бариера, например след лазер или микронидлинг. Терапията е унисекс и без специфична възрастова граница, тоест за широк кръг хора. Между другото специални продукти са разработени и за скалпа с цел лечение на косопад.

Кога да очакваме резултат?
Д-р Кожухарова: Като повечето добри неща отговорът на кожата не е моментален. Стимулирането на собствените естествени процеси отнема 2-6 седмици, за да видите резултати след първата сесия. Необходими са няколко сеанса. Добрата новина е, че екзозомите са активни за период от 6 до 8 месеца след инжектиране, така че ефектът продължава по-дълго от ботокса. Друго предимство: тъй като терапията ускорява времето за възстановяване и повишава ефикасността на останалите процедури, тя също така намалява броя на сеансите, от които може да се нуждаете.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Свобода Сидерова
Роза и още нещо
Магнетичният чар на Irresistible Givenchy Eau de Toilette Fraiche на Givenchy ви...
Read More
0 replies on “Екзозомите – куриери с ценни пратки”