Ела, завържи ме

Японският подход е главно с въжета, а западният ползва други инструменти за игра – метал, кожа, латекс и т.н. Също така в шибари процесът на връзване е главен елемент в една вълнуваща и продължителна игра, а в западната култура играта често започва,  след като приключи едно кратко връзване/обездвижване и акцентът е върху други инструменти и практики.

Само жени ли може да бъдат връзвани?

Шибари е за всеки пол и има много мъже, които влизат в ролята на връзвани. Все още най-често жени са модели, но това се променя, защото мъжете осъзнават, че да бъдат вързани в шибари контекст не е признак на слабост, а всъщност е смелост и сила да гласуваш доверие на партньора си и да му позволиш да поеме инициативата.

Не се ли страхуваш, че може да те обвинят в женомразство, в третиране на жената като обект?

На първо място стои уважението към партньора, към желанията и нуждите му, а също и към това какво се е съгласил(а) да преживее с теб и какво – не. Нищо в шибари (и BDSM като цяло) не се прави насила и вързаният човек може да прекрати действието веднага, и то с една дума.

Шибари като изкуство е работа в екип и всеки е еднакво важен. Нямам притеснение, че ще бъда обвинен в женомразство и опредметяване на жената, защото на първо място поставям удовлетворяването на нейните желания и защото знам, че удоволствието е взаимно. Аз не използвам жената, за да си играя с въжетата си. Аз използвам въжетата, за да си играя с жената (когато практикуваме шибари не само за снимки и сме се съгласили, че и двамата го желаем).

Шибари повече секс или повече арт е?

Шибари може да бъде само изкуство, хоби, форма на медитация или да наблегне силно на сексуалността. Всичко зависи от желанията на партньорите и на какво са съгласни заедно. Причиняването на страдание и премерена болка не е самоцел, нито потребност, а инструмент за отделяне на ендорфини в тялото. Когато те се натрупат, човек може да се потопи в един вътрешен свят на блаженство, който е трудно достижим по друг начин. А последващото емоционално и хормонално приземяване след игра и „последващата грижа“ може да сближат партньорите още по-силно.

Какво може да ни донесе в психологически и в личностен план отказът от контрол?

Това е една от многото позитивни страни на шибари – възможността да отпуснеш съзнанието си и да спреш да контролираш всичко. Много хора имат ръководни длъжности, подложени са на стреса да взимат решения за цели екипи и когато в личното си време отдадат контрола на партньора си, това им носи много голямо удовлетворение и отпуска съзнанието им. Със сигурност можем да опознаем себе си от друг ъгъл чрез шибари, защото кога иначе доверяваме контрола над тялото ни на друг човек? Някои хора ползват това изкуство изцяло като метод за медитация, увиснали във въздуха в някоя комфортна поза.

Какво е усещането друг човек да се остави изцяло в ръцете ти?

Когато връзвам някого, изпитвам благодарност за доверието, което ми е гласувал; гордост, че съм заслужил това доверие и че успявам да донеса удовлетворение на партньора си. Прекрасно е, когато успявам да създам нещо красиво, а също и безопасно за двама ни.

Ако и двамата желаем да изпитаме и сексуално удоволствие, наред с него получавам и удовлетворението от реакциите, които предизвиквам у дамата, с която си партнирам. Много е приятно да видя, че партньорката ми е някъде „във филма“ и ѝ е хубаво.

Практикуваш ли шибари в личния си живот, извън професионалните изяви?

Да, шибари е част от моя живот и го прилагам в личен план много често. Не е задължителна част от интимните ми изживявания, но определено добавя разнообразен привкус към удоволствията.

Spread the love
More from Дона Делова
Марс, Венера и наградите „Дарвин“
Сто на сто сте чували за наградите „Дарвин“ – онези, които се...
Read More
0 replies on “Ела, завържи ме”