Елица Копчалийска: Баща ми ме учеше да плащам сметките си сама

С опит в менажирането на проекти от различни сфери в икономиката и бизнеса дамата,   започнала да изкарва сама парите си на 16 години, съчетава деловата си активност с отглеждането на две деца и превръща мечтите си в реалност Днес споделя за D!VA своята рецепта за успех

Това, че си красива жена, пречи ли ти, или ти помага в бизнеса?

Красотата ще спаси света, е казал Достоевски. Помага ми, разбира се. Обикновено красивите жени не са възприемани като умни. Много често съм подценявана заради външния си вид, затова когато попадам в преговори с хора, които не ме познават, изпитвам огромно удоволствие да им покажа, че съм достоен партньор.

На какво те научиха родителите ти?

Баща ми беше силен мъж, постигнал всичко в живота сам. Учеше ме винаги да плащам сметките си. Разказвал ми е, че за да учи, е пътувал всеки ден с колело по 40 километра, той е родом от едно малко село в Югозападна България. Завършил е няколко висши образования, в Санкт Петербург защитавал научната си степен, когато срещнал майка ми – потомка на руски аристократи. Тя искаше да ме превърне в дама, смяташе, че е задължително за едно момиче да учи пиано, балет, да бъде образцова домакиня, да умее да посреща гости… Преди прехода татко беше директор в Република Коми и до последните му дни на всички празници бившите му секретарка и шофьор звъняха, за да го поздравят. Отношението му към служителите ми показа, че хората са най-важното нещо. Татко създаде една от първите компании след падането на режима, но се разболя тежко и партньорите му взеха всичко.

Ти кога и как спечели първите си пари?

Много смешно, но тогава не беше. Баща ми продаде къщата на родителите си и аз го уговорих да инвестира парите в мой бизнес. Той ми повярва и така отворих свой магазин за козметика и мода. По това време бях рекламно лице на „Арома”, бях и модел, така че най-близо до ума бе да използвам контактите си в тези среди и да започна да търгувам с тези продукти. Наех продавач да работи сутрин, докато съм на училище, следобед си пишех домашните в магазина. Учех в икономически техникум и моята учителка по счетоводство ми помагаше да водя правилно сметките си. Намираха се приятели да ме возят до складовете да избирам стока и да зареждам. Така в движение се учех на нещо, наречено малък бизнес…

Докато беше студентка, работеше ли?

Да, непрекъснато, налагаше се да се грижа за родителите си. По онова време дори нямах възможност да уча това, което желаех, защото трябваше да съм “задочничка”. Работех в различни компании и фирми. Попаднах в сравнително нормална компания, където като млада и много енергична търговка направих доста добри проекти – Бургаския свободен университет, първото кино „Арена” в София, хотел „Кемпински” в Банско. По това време се появи възможност да запиша специализация по проджект мениджмънт в Италия. Това беше за мен ключът в израстването ми. Натрупах сериозен опит в международни компании по време на стажуването. С една от тях участвах в изграждането на Палмата в Дубай например. Придобих кураж да управлявам инвестиции в различни сфери на бизнеса.

Кога създаде първата си фирма?

Преди повече от 15 г., към момента е глобална проджект-мениджърска компания с редица призове и отличия. Griffn International Group е насочена към реализацията на проекти чрез комплекс от решения, които влияят дългосрочно на успешния завършек на всяка инвестиция. Аз съм много строга към това, което правя, търся всяка грешка и я поправям. Създавам бъдеще в бизнеса, това правя аз.

Кога за първи път излезе от границите на България като самостоятелна компания?

Бях една от първите, започнали да работят в Косово. Но как се случи… Една нощ ми се обажда    инвеститор, с когото осъществихме проект в Сандански, беше родом от Косово. Пътувайки от София с приятел, спукали гума по пътя, някъде около мястото, където живеех по онова време. Беше район, където след полунощ не можеш да срещнеш никого. Беше 2005 година. Когато им помогнах, собственикът на колата ми благодари. Доста време след това се обажда този мъж да се видим и да поговорим по работа. Оказа се, че е един от най-крупните инвеститори в строителство на жилищни комплекси от висок клас в Косово. Работеше с финансиране от Световната банка и по европейски програми. Така аз бях една от първите компании  извън Косово, която реализира няколко съвместни проекта с “Нартел”, чийто управител ми показа, че всяко добро се връща..

Ти мина и през сериозно изпитание, на работата и стреса ли отдаваш заболяването си?

Винаги съм работила много, но преди години бизнесът беше различен. Много хора, които не знаеха какво правят, създадоха грешна бизнес среда, в която да работиш не бе удоволствие, а напрежение. При мен това доведе до сериозно заболяване, което ме отведе в Германия, там ме излекуваха. Бях впечатлена от немската икономика и начина, по който работи тя. Реших, че следващото стъпало е да създам бизнес в тази среда. Там се научих на основни правила, които в България липсваха преди години.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Изабел Немечек разказва какво й нашепва глината
Никой не може да остане безразличен към малките пластики на Изабел Немечек....
Read More
0 replies on “Елица Копчалийска: Баща ми ме учеше да плащам сметките си сама”