Елизабет Макнийл и нейната „Работилница за кукли“

Фотографии: Mat Smith Photography, Epic Drama

Ако още не сте започнали да гледате сериала „Работилница за кукли“ (Doll Factory) по Epic Drama (всеки понеделник от 22 часа), значи трябва да наваксате.

Книгата, по която е адаптиран сериалът, е дело на младата писателка Елизабет Макнийл и е нейният дебют в литературата. Още с излизането си романът се превръща в бестселър и бързо е преведен на български от изд. Колибри (може да го откриете по книжарниците, ако ви е интересно).

Работилница за кукли

Историята е заплетена около близначките Роуз и Айрис. Айрис иска да стане художник, но много скоро се оказва хваната в капана на опасна мрежа от мания и предателство.

Действието се развива в Лондон през 1851 година. Самата Елизабет Макнийл е родена в Шотландия, но в момента живее в английската столица. Когато не пише, любимото ѝ занимание е да изработва керамични съдове в малко ателие, разположено в дъното на градината си. Получава бакалавърска степен по английска литература в Оксфорд и магистърска степен по творческо писане от университета на Източна Англия. През 2018 година печели международната награда за роман „Каледония“, която се присъжда на непубликуван роман, така се появява „Работилница за кукли“.

„Вдъхновението ми дойде от две места. Първото беше, че винаги съм искал да пиша за прерафаелитите (група английски художници, поети и критици от средата на 19 век, основана от Уилям Холман Хънт, Джон Миле и Данте Габриел Росети) през 1850 г. в Лондон, особено за Голямата изложба, която се е намирала в огромен музей, построен в Хайд Парк в Лондон. Написах дисертацията си в университета върху онова, което се случва в литературата по същото време. И всичко беше концентрирано в този период – Голямата изложба и манията по предметите. Но тогава все още нямах историята. Излязох на разходка покрай канала близо до мястото, където живея и започна да вали и аз се шмугнах в това кафене. И когато влязох вътре, там седеше един скелет на кит, който висеше от тавана, имаше и препариран лъв в ъгъла, който носи войнишка шапка, и аз просто си помислих:

Боже мой, какъв ум е направил и подредил така всички тези неща?

И си помислих, че това може да е персонаж. Така измислих Сайлъс, който е таксидермист и осъзнах, че всички прерафаелити и Голямата изложба могат да бъдат свързани с историята, която започва да се оформя. Моят основен персонаж е Айрис, младо момиче, което мечтае да бъде артист. Това беше самото начало на историята и начинът, по който тя всъщност започна.“

Какъв е сюжетът?

Айрис рисува кукли заедно със своята сестра-близначка, за да изкарва прехраната си, но мечтае да стане художник. Нощно време рисува тайно, за да усъвършенства занаята си. Сайлъс е таксидермист, който има магазин, претъпкан с неговите творения. Той се надява един ден да открие екземпляр, който да го изстреля към славата. И накрая е Луис – художник и член на братството на прерафаелитите, който търси следващата си муза.

В град, тръпнещ в очакване на Голямото изложение, техните три свята се сблъскват, а на Айрис се предлага възможност да се освободи и да започне нов живот. За да постигне това, тя трябва да изостави сестра си, да жертва репутацията си и да се хвърли в неизвестността. Докато светът ѝ се разширява, тя предизвиква патриархалните си вярвания, изследва сексуалността си и започва да преживява неща, за които винаги е мечтала. Но заедно с новооткритата ѝ независимост, надвисва тъмнина.

Както казва Елизабет Макнийл: „Моето участие в създаването на сериала по книгата ми всъщност беше доста минимално, точно както исках да бъде. Чувствам, че мога да седна на бюрото си и да напиша книга, но не съм сценарист. Не съм актьор, не съм режисьор или продуцент. Да, в този проект съм изпълнителен продуцент, но това е повече основано на име, отколкото на нещо друго. За мен е истинска привилегия да мога да видя всички тези експерти да вършат работата си превъзходно и просто наистина да се отпусна. Когато ми изпратиха ранни чернови на сценариите и дадох отзиви за тях, бях въвлечена в процеса, но всъщност всичко е дело на Чарли Майлс (създателят на сериала). И след това трябваше да отида до Дъблин, където шоуто се снимаше, за да видя всички сцени перфектно представени. Видях как се случва всичко и бях щастлива да седя тихо със слушалките си и просто да гледам кадър след кадър. Присъствах на снимките, но бях щастлива да позволя на другите да поемат инициативата.“

Напрегнатата драма с остър модерен поглед, „Работилница за кукли“ е изпепеляваща история за любов, изкуство и свобода, както и за това какво се случва, когато една жена дръзне да вземе това, което иска в свят, който по-скоро би я убил, отколкото да ѝ позволи да го има. Начело на актьорския състав е Есме Крийд-Майлс, в ролята на Айрис, Еана Хардуик като Сайлъс, Мирън Мак в образа на Роуз, Джордж Уебстър като Луис и Фреди Картър в ролята на Гидеон.

Мистерия и любов

„В шоуто има елемент на мистерия на убийство, което беше наистина вълнуващо да се направи, а от друга страна, и да се изиграе. Всички са заподозрени в един или друг момент, но за мен важното е колко опасен правиш героя си. Това беше нещо, с което определено се забавлявах“, казва Фреди Картър.

„Мисля, че всички теми в книгата и телевизионния сериал ме занимават. Имаше неща, за които бих искал да пиша, независимо кога е позиционирано действието. И ако не друго, те само се засилват, когато говорим за 1850 г. Независимо дали това е, за което вече сме говорили, овластяването на жените във време, когато жените артисти са били потискани дори повече, отколкото сега. И когато отношението към бедните във викториански Лондон е толкова лошо. Има теми за всичко, за амбицията, за изкуството. Всички тези неща, които с право ни тревожат сега са много по-екстремни по онова време. Така че предполагам всичко това, за което исках да пиша, ни засяга и е уместно дори днес, а не е твърде далечно. Мисля, че не сме се променили толкова много. Това беше най-тревожното нещо от всичко, което открих, докато пишех романа. Толкова много и дори някои нагласи не са непременно много по-различни от днешното време.“, добавя Елизабет Макнийл.

В Хайд Парк се строи павилионът за Голямото изложение и сред тълпата зрители на впечатляващата гледка се срещат двама души. За амбициозната млада художничка Айрис тази среща е мимолетна и тя забравя за нея само след миг, но за Сайлъс, който колекционира разни предмети, опиянен от необикновената им красота, срещата бележи ново начало в живота му. Сайлъс мисли само за своята среща с красивата жена и маниакалността му го тласка към все по-мрачни търсения. Исторически трилър, който ще се хареса на почти всеки.

Еана Хардуик, ирландецът, който влиза успешно в ролята на Сайлъс, казва за сериала:

„Елизабет очевидно познава добре и обича викторианската култура. Намирам за наистина информативно да видя езика, който тя използва, дори псувните и всичко това, което ме постави във викторианска нагласа. Също така е използвала реални места, за да ситуира действието. Един ден излязох на разходка и минах по целия маршрут на Лондон, който тя описва в историята. Готино е да видиш как изглежда в действителност. Очевидно в този град голяма част от действието се развива в Сохо, Шарлот Стрийт, долу в The Strand, тази улица пред магазина все още е там. Можете да се разходите наоколо и да осъзнаете, че част от нещата са със същата динамика.“

Но какво е най-вълнуващото целия свят да чуе историята ти – на хартия или на малък екран – Елизабет Макнийл завършва с думите:

Най-голямото удоволствие е да бъдеш прочетен. Хората да се ангажират с историята, образите и идеите. Независимо дали това се случва на хартия или в сериал. Честно казано, цялото преживяване е напълно сюрреалистично. Не приемам нищо за даденост. Така че благодаря, че позволихте на Айрис и Сайлъс да се появят на вашите екрани или да ги опознаете на хартия.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Почина съпругът на Том Форд
Модният журналист Ричард Бъкли, съпруг на дизайнера Том Форд, е починал на...
Read More
0 replies on “Елизабет Макнийл и нейната „Работилница за кукли“”