Ема Стоун: Зло в палто от далматинци

Забелязана от академията в “Бърдмен”, червенокосата “откачалка” бързо се превръща в най-високоплатената актриса в Холивуд, която ще гледаме като въплъщение на Круела де Вил

Само преди няколко години списание Time постави актрисата в своята класация за най-влиятелните хора на планетата. Тя е едва 27-ата актриса поред, която печели „Оскар“ за изпълнението си в мюзикъл, и първата от 1972 година насам, която го грабва за главна женска роля. Преди това е Лайза Минели в мюзикъла „Кабаре“.

Ема Стоун разбива стереотипи – с външност на порцеланова кукла и поведение на непослушно момиче, което има хаплив език и чувство за хумор, с решенията в кариерата си, с желанието да държи личния си живот далеч от медиите независимо дали излиза с известен свой колега, или се омъжва тайно за Дейв Маккари. И в момента е в напреднала бременност.

Докато всички момичета мечтаят да бъдат принцеси, Ема Стоун иска да е злодей. Любителката на далматинци е може би един от най-ярките лоши образи от детството, в което сте преживели историята на Пондо и неговата приятелка Лейди. После гигантът „Дисни“ купува правата на историята и прави всички образи звезди поотделно. „Круела“, както е името на предстоящия филм, проследява зараждането на злата Круела де Вил,  позната от романа „Сто и един далматинци“ на Доди Смит от 1956 година. През 1961-ва „Дисни“ пуска филм, базиран на романа, който печели награда БАФТА и се превръща в хит. Години по-късно са правени още няколко адаптации на книгата, както и опити за продължения, но нито един толкова успешен, колкото първата лента. В игралната версия на филма от 1996-а Круела де Вил е изиграна от Глен Клоуз.

За някои Ема не е достатъчно лоша, за да бъде пълнокръвен злодей. Но това може да го твърди само този, който не познава характера й.

Емили Джийн Стоун се ражда през 1988-а в Скотсдейл, Аризона. Фамилията Стоун идва от дядо й, емигрирал в САЩ от Швеция и променил името си от Стен на Стоун. Във вените на Ема тече немска, английска, шотландска и ирландска кръв, външният израз на което е белотата на кожата, естествено червената коса и множество лунички.

Сцената като лек срещу паник атаки

Ема се описва като дете, което командва всички, и твърдо вярва, че талантът й за пеене идва не денонощния й рев като бебе. Открито заявява, че никога не е харесвала училището и че е трябвало да се контролира, за да остане. „Затова гледах да имам по всичко шестици.“ Още като дете обаче Ема получава паник атаки, което според нея е причинило спад в социалните й умения. Въпреки че ходи на терапия дълго време, тя вярва, че участието й в местни театрални пиеси й е помогнало да преодолее паник атаките. „Първия път, когато получих пристъп на паника, седях в къщата на мой приятел и си мислех, че къщата изгаря. Обадих се на майка ми и тя ме прибра. През следващите три години това просто не спря. Ходех при медицинската сестра и стоях там до обяд. Молех майка ми да ми каже какво ще правим в този ден и след 30 секунди я питах същото отново. Просто трябваше да знам, че никой няма да умре и нищо няма да се промени.“

Умно, будно и шумно дете, Ема започва да играе още на 4-годишна възраст. Първоначално в скечове и комедийни шоута, но фокусът й се измества към музикалния театър, което води до вокални уроци в продължение на няколко години. Актьорският й дебют е на 11-годишна възраст в сценична продукция на „Вятърът във върбите“. Заради паник атаките и силната тревожност, която развива, Ема минава на домашно обучение за две години. Но въпреки това се появява в шестнадесет постановки на Младежкия театър на Феникс Вали – в „Принцесата и граховото зърно“, „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата“ и „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“… Приблизително по същото време редовно пътува до Лос Анджелис за прослушвания. Така печели първата си телевизионна роля – с шоуто „Всичко това” на Nickelodeon. А малко по-късно родителите й я изпращат на частни уроци по актьорско майсторство.

Въпреки твърдо заявената мечта за актьорска кариера Ема Стоун влиза в колежа Xavier – католическа гимназия за момичета, но отпада само след един семестър, за да стане актриса. Подготвя презентация на PowerPoint за родителите си, озаглавена „Проект Холивуд“ и озвучена с песента на Мадона Hollywood, за да ги убеди да я отведат в Калифорния и да продължи актьорската си кариера. През януари 2004-а момичето се премества с майка си в апартамент в Лос Анджелис. „Ходех на всяко шоу на Disney Channel и се явявах на всяко прослушване, за да играя дъщерята във всеки  ситком. В крайна сметка не получавах нито една роля.“ Между прослушванията Ема все пак се записва в онлайн колеж, за да завърши образованието си, и работи на непълен работен ден в пекарна за лакомства за домашни любимци. Успехът й се струва мираж. Но е по-близо, отколкото си мисли.

Spread the love
Публикувано от
Още от Зорница Аспарухова

Теодора-Косара Попова: Когато не снимам, снимам в главата си

Преборила се е за номинация за студентски „Оскар“ с над 1100 филма....
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ