Фън шуй в Годината на Тигъра

Няколко прости начина да привлечем благополучието в дома си

Вероятно сте чували за фън шуй, китайското изкуство за подреждане на дома така, че да привлича положителна енергия и богатство. Може би смятате, че това са бабини деветини. Но помислете – дори да не вярвате в чудодейните му свойства, пренареждането на дома само по себе си разчупва рутината, внася раздвижване и освежава атмосферата, една достатъчно добра причина да го направите.

Ако пък принципите на фън шуй са ви близки и се ръководите от тях, вижте какво съветват специалистите за Годината на Водния Тигър, която тъкмо започна.

Вдъхнете нов живот в дома си

Според фън шуй домът трябва да има индивидуалност и това е първата стъпка, с която да започнете. Помислете за мебели и декорации, които отразяват същността ви и изхвърлете излишното. Минималистичният стил позволява на дома ви да диша. Обмислете функциите на отделните зони и подредете мебелите така, че да осигуряват свободен достъп за движение.

Задайте „командна позиция“

Ако се чудите какво е „командна позиция“, нека го обясним така: във всяка стая има един основен мебел – леглото в спалнята, диванът в дневната. Когато седите или лежите, трябва да имате контрол върху ситуацията в помещението, най-вече да виждате кой влиза в него. Разположете основните мебели така, че да имате видимост към вратата.

Фън шуй елементи

Във фън шуй има пет елемента, всеки със своя енергия и вибрация. За постигане на хармонична среда е добре всеки от тях да присъства в интериора под някаква форма.

Земя

Земята дава усещане за стабилност и сериозност. Изобилието от този елемент може да накара стаята да изглежда скучна, а липсата му да доведе до хаос. Земни елементи са: земни нюанси на зелено, кафяво или бежово, плоски повърхности, остри ръбове, снимки или картини с пейзажи.

Вода

Водата балансира емоциите, носи вдъхновение и мъдрост. Прекалено много от нея може да доведе до емоционална нестабилност, а липсата ѝ – до усещане за самота. Водни елементи са: огледала и огледални повърхности, тъмни нюанси, асиметрични форми, аквариуми.

Дърво

Дървото отговаря за растежа и гъвкавостта. Излишъкът му може да претовари интериора, а недостигът му да лиши пространството от креативност. Дървени елементи са: природни цветове като кафяво и зелено, саксийни растения, естествени материи като памук, дървени мебели.

Огън

Огънят засилва изразителността и любопитството. Ако искате да избегнете чувства като агресивност и импулсивност, намалете присъствието му. От друга страна, липсата му ще направи помещението студено. Огнени елементи са: ярки цветове като червено, оранжево, розово, лампи и свещи, животински принтове.

Метал

Металът увеличава продуктивността и организираността. Излишъкът му може да доведе до свръхкритичност, а недостигът му до неспособност за фокусиране. Метални елементи са: естествени нюанси като сиво и пастелни тонове, заоблени ръбове, камък, метал.

Споделете ценност

Когато става дума за декорации, подберете тези, които имат специално значение за вас и мигновено предизвикват чувство на спокойствие, щастие и удовлетвореност. Не забравяйте, че окръжаващата среда влияе на подсъзнателно ниво. Заобиколете се с хубави спомени – сувенири от ваканции, снимки на любими хора, предмети, които ви напомнят за прекрасни моменти.

Разширете границите

Най-добрият начин да уголемите визуално малкото помещение е с огледало. Ако е подходящо разположено, то ще отразява цялата стая и тя ще изглежда двойно по-просторна. А ако е достатъчно голямо, за да ви обхване в цял ръст, ще отразява и аурата ви.

Добавете нова енергия

Нищо не внася такава свежест в интериора, както саксийните растения. Вземете си ново растение, което ще вкара не само нова енергия, а и нова текстура визуално. Изберете някое, което ви действа успокояващо, например бамбук или сукуленти.

Балансирайте контрастите

При фън шуй всичко е подчинено на хармонията. Затова се постарайте всичките пет елемента да присъстват в интериора, като започнете от материите и цветовете. Например ако има много метални повърхности, изберете меки тонове за стените и добавете меки предмети като възглавници.

Добра чи през 2022-ра

Във фън шуй с „чи“ се обозначава виталната енергия. Тъй като 2022-ра е година на Тигъра, може да добавите декорации, които му съответстват – картини, снимки или фигурки на тигър, както и тигрови принтове. Не е необходимо да е нещо голямо или радикално. И малките елементи ще допринесат за повече положителна енергия в дома ви през новата година.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от Дона Делова

Клонираните атакуват

Еднакви, по-еднакви, естетично коригирани В годините на тийнейджърската ми младост на мода...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ