Фън шуй в Годината на Тигъра

Няколко прости начина да привлечем благополучието в дома си

Вероятно сте чували за фън шуй, китайското изкуство за подреждане на дома така, че да привлича положителна енергия и богатство. Може би смятате, че това са бабини деветини. Но помислете – дори да не вярвате в чудодейните му свойства, пренареждането на дома само по себе си разчупва рутината, внася раздвижване и освежава атмосферата, една достатъчно добра причина да го направите.

Ако пък принципите на фън шуй са ви близки и се ръководите от тях, вижте какво съветват специалистите за Годината на Водния Тигър, която тъкмо започна.

Вдъхнете нов живот в дома си

Според фън шуй домът трябва да има индивидуалност и това е първата стъпка, с която да започнете. Помислете за мебели и декорации, които отразяват същността ви и изхвърлете излишното. Минималистичният стил позволява на дома ви да диша. Обмислете функциите на отделните зони и подредете мебелите така, че да осигуряват свободен достъп за движение.

Задайте „командна позиция“

Ако се чудите какво е „командна позиция“, нека го обясним така: във всяка стая има един основен мебел – леглото в спалнята, диванът в дневната. Когато седите или лежите, трябва да имате контрол върху ситуацията в помещението, най-вече да виждате кой влиза в него. Разположете основните мебели така, че да имате видимост към вратата.

Фън шуй елементи

Във фън шуй има пет елемента, всеки със своя енергия и вибрация. За постигане на хармонична среда е добре всеки от тях да присъства в интериора под някаква форма.

Земя

Земята дава усещане за стабилност и сериозност. Изобилието от този елемент може да накара стаята да изглежда скучна, а липсата му да доведе до хаос. Земни елементи са: земни нюанси на зелено, кафяво или бежово, плоски повърхности, остри ръбове, снимки или картини с пейзажи.

Вода

Водата балансира емоциите, носи вдъхновение и мъдрост. Прекалено много от нея може да доведе до емоционална нестабилност, а липсата ѝ – до усещане за самота. Водни елементи са: огледала и огледални повърхности, тъмни нюанси, асиметрични форми, аквариуми.

Дърво

Дървото отговаря за растежа и гъвкавостта. Излишъкът му може да претовари интериора, а недостигът му да лиши пространството от креативност. Дървени елементи са: природни цветове като кафяво и зелено, саксийни растения, естествени материи като памук, дървени мебели.

Огън

Огънят засилва изразителността и любопитството. Ако искате да избегнете чувства като агресивност и импулсивност, намалете присъствието му. От друга страна, липсата му ще направи помещението студено. Огнени елементи са: ярки цветове като червено, оранжево, розово, лампи и свещи, животински принтове.

Метал

Металът увеличава продуктивността и организираността. Излишъкът му може да доведе до свръхкритичност, а недостигът му до неспособност за фокусиране. Метални елементи са: естествени нюанси като сиво и пастелни тонове, заоблени ръбове, камък, метал.

Споделете ценност

Когато става дума за декорации, подберете тези, които имат специално значение за вас и мигновено предизвикват чувство на спокойствие, щастие и удовлетвореност. Не забравяйте, че окръжаващата среда влияе на подсъзнателно ниво. Заобиколете се с хубави спомени – сувенири от ваканции, снимки на любими хора, предмети, които ви напомнят за прекрасни моменти.

Разширете границите

Най-добрият начин да уголемите визуално малкото помещение е с огледало. Ако е подходящо разположено, то ще отразява цялата стая и тя ще изглежда двойно по-просторна. А ако е достатъчно голямо, за да ви обхване в цял ръст, ще отразява и аурата ви.

Добавете нова енергия

Нищо не внася такава свежест в интериора, както саксийните растения. Вземете си ново растение, което ще вкара не само нова енергия, а и нова текстура визуално. Изберете някое, което ви действа успокояващо, например бамбук или сукуленти.

Балансирайте контрастите

При фън шуй всичко е подчинено на хармонията. Затова се постарайте всичките пет елемента да присъстват в интериора, като започнете от материите и цветовете. Например ако има много метални повърхности, изберете меки тонове за стените и добавете меки предмети като възглавници.

Добра чи през 2022-ра

Във фън шуй с „чи“ се обозначава виталната енергия. Тъй като 2022-ра е година на Тигъра, може да добавите декорации, които му съответстват – картини, снимки или фигурки на тигър, както и тигрови принтове. Не е необходимо да е нещо голямо или радикално. И малките елементи ще допринесат за повече положителна енергия в дома ви през новата година.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Луиза Казати, божествената маркиза
 „Искам да бъда живо произведение на изкуството“, казва ексцентричната муза на бел...
Read More
0 replies on “Фън шуй в Годината на Тигъра”