„Ферари” – един филм, много истории

Снимка: Getty Images

По време на 80-ия филмов фестивал във Венеция Адам Драйвър и режисьорът Майкъл Ман официално дадоха начало на сезона на наградите със световната премиера на състезателната драма „Ферари”. А ние останахме без дъх!

Препълнената Sala Grande Theatre във Венеция буквално жужи преди премиерата на състезателната драма „Ферари“. Филмът е своеобразно завръщане на режисьора Майкъл Ман към качественото кино, а наличието на звезди като Адам Драйвър и Патрик Демпси е признак за добър старт. Червеният килим също трептеше, когато на втория ден на филмовия фестивал във Венеция екипът на „Ферари“ и техните гости стъпваха по него. Какво вълнение само! И тъй като по фестивалите най-сигурният признак за добре свършена работа са аплодисментите, Майкъл Ман и Адам Драйвър могат да си отдъхнат – „Ферари“ беше посрещнат с 6-минутни овации.

Една истинска история на голям екран

„Ферари“ е сниман в Италия, близо до родното място на Енцо Ферари – град Модена. По-голямата част от филма обаче е заснета в района на Бреша (на 150 км от Модена), където е започвало и свършвало едно от най-известните ралита по онова време – „Миле Миля“. Макар на премиерата във Венеция да присъстваха Адам Драйвър и Патрик Демпси, които съответно играят Енцо Ферари и известния пилот и състезател за Ферари – Пиеро Таруфи, отсъствието на Пенелопе Крус, която влиза в ролята на Лаура Ферари, съпругата на Енцо, поради стачката на SAG-AFTRA се усещаше.

Цялата история във филма „Ферари“ е основана на биографичния роман от 1991 година „Енцо Ферари: Човекът и машината“ на американския журналист Брок Йейтс и се фокусира върху „Миле Миля“. Действието се развива през 1957 г., когато е последното издание на изключително тежкото рали с дължина от над 1000 мили през пътищата на Италия.

Адам Драйвър, режисьорът Майкъл Ман и Патрик Демпси на премиерата на „Ферари” на тазгодишния фестивал във Венеция (Снимка: Getty Images)

За Майкъл Ман биографиите не са чужди благодарение на филми като „Вътрешен човек“ и „Али“ – биографичния филм за Мохамед Али с Уил Смит в главната роля. За разлика от тях „Ферари“ няма да разглежда целия живот на Енцо. Филмът се концентрира върху автомобилното състезание, което почти съсипва кариерата и връзката с жена му Лаура по време на може би най-трудния период от живота на предприемача. Обтегнати семейни отношения, тежка загуба, спорове в екипа и дългогодишна любовница, която настоява за място в живота му – Енцо е разкъсван от противоречията на живота, който има, и живота, който иска. Това умело е уловено от Адам Драйвър, който макар и твърде привлекателен в сравнение с оригинала, успява да пресъздаде вътрешните битки на един гениален, но социално незрял мъж.

От своя страна изиграната от Пенелопе Крус Лаура Гарело е може би най-автентичното включване във филма. Темпераментна по средиземноморски, целеустремена жена, която приема с години изневерите на мъжа си, Гарело е в основата на автомобилната му империя и го знае. Загубата на сина и единствен законен наследник на Ферари подкопава увереността ѝ особено заради появата на детето, родено от любовницата Лина Ларди. Във филма ролята на Лина е поверена на младата звезда Шайлийн Уудли.

Режисьорът Ман наскоро сподели, че повече от 30 години се опитва да филмира историята на „Ферари“ и че е очарован от автомобилната марка от 1967 година, когато за първи път вижда подобна кола в Лондон. Още тогава се зарича да направи филм за нея. Филмът ще наблегне на красотата на дигиталните изображения, усъвършенствана през годините от последния филм на Майкъл Ман „Хакер“ насам.

„Ферари“ ще бъде пуснат по кината на 25 декември от независимата компания Neon и се очаква да се появи по същото време и у нас.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Зорница Аспарухова
Ирен Леви: Ако книгата не се “пише” сама, остави я
Ирен Леви пише, води предавания, учи децата и себе си. Вдъхновяваща и...
Read More
0 replies on “„Ферари” – един филм, много истории”