Какво да видите на фестивала за графика и илюстрация FIG.4

Фотография: Михаил Новаков

Разказва неговият създател Васил Владимиров

Ако се чудите какво да посетите през юни в София, то силната ни препоръка отива към фестивала за графика и илюстрация FIG., който се провежда за четвърта поредна година. То ще се проведе от 7 до 16 юни и събира доказани артисти от няколко държави.

Четвъртото издание на Фестивала ще предизвика артисти, участници и публика да прекрачат мъгливите границите на фигурацията и абстракцията. Теодор Генов, Лена Вебер, Гьорги Десподов и Пол Ваак, са артистите, които тази година ще участват в груповата откриваща изложба с дата 7 юни /петък/ в пространството на галерия КО-ОП. „В тазгодишното издание на фестивала подканваме авторите да покажат един нов визуален език описващ новите дефиниции и понятия на съвременния човек“, разказва Андрея Гандева, куратор на изложбата. Традиционно в програмата на фестивала ще присъства и откриване на самостоятелна изложба, на автор дебютант – тази година в лицето на Мария Илиева, представена в последното издание на ArtStart, проект на галерия Credo Bonum и Гьоте-институт България, представящ млади обещаващи артисти. Откриването ще бъде на 11 юни /вторник/ в галерия „Октопод“ /подлеза между Президентството и Министерския съвет/.

Фестивалът е пъстър и разнообразен. Повече за него и неговата програма може да откриете на fig.bg.

А неговият създател Васил Владимиров ни разказва повече за идеите, които стоят зад неговото създаване и най-интересните неща за гледане.

Част си от фестивала за графика и илюстрация FIG.4, който ще се проведе в София, разкажи ни малко повече за него?

ФИГ. е ежегоден фестивал за илюстрация и графика, който представя илюстрацията и графиката по един съвременен начин, преослмисляйки тяхното място и значение в днешното време. Той създава пространство за художници, илюстратори, дизайнери и всякакви други артисти да показват своето творчество, да участват в съвместни образователни инициативи и такива свързани с колекитвни практики и създаване. От друга страна, той предоставя възможност на широката публика да се ангажира с различни теми през илюстрацията и графичните изкуства. Това се случва през провеждането на изложби, работилници, лекции и филмови прожекции. В този смисъл фестивала е една платоформа за експериментиране, създаване и за алтернативно обучение.

Какво не трябва да се пропуска?

На първо място груповата изложба “Неясна красота”, с която открихме фестивала на 7-ми юни в галерия КО-ОП. Това издание изследва размиващите се граници межуд фигурацията и абстракцията. Самата изложба разглежда допълнително темата на тазгодишното издание, фокусирайки се върху мъглата като метафора за преход. В нея ще вземат участие артистите Паул Ваак, Лена Вебер, Ноеми Вола, Теодор Генов, Гьорги Десподов и Мария Закатс. Друго важно събитие е прожекцията на анимационни творби от жени, трансжени и небинарни режисьори в културно пространство Бобина, където гостува организацията Girls in Film. Случва се в неделя вечер на 9-ти юни. Продължаваме на 11-ти (вторник) с дебютната изложба на Мария Илиева Loose Sediments в галерия Октопод. В нея тя ще изследва многопластовия характер на паметта и еволюцията ѝ в пост-дигиталното поле. Друго събитие, което не е за пропускане е груповата изложба на австрийския колектив Soybot, която се открива на 13-ти юни в подлеза между Президентството и Министерски съвет. “Sugar Whip And Bread” ще покаже колаж, свързващ различни творби като обекти, живопис и рисунки на колектива.

Какви са основните теми, които засяга фестивалът тази година?

Тази година замъгляваме границите на фигуративното изкуство с мистиката на абстрактното. Накратко – FIG. се превръща във FOG. Но за разлика от кристално ясната реалност и сигурността на бедствието, тази мъглива несигурност оставя място за надежда и шанс за по-добра, по-оптимистична перспектива.

Ти си основател и директор на FIG, това е четвъртото му издание, как дойде идеята въобще да бъде направен такъв фестивал в София?

През 2020 година организирахме в КО-ОП pop-up разпродажби на принтове, в които взеха участие повечето от художниците, с които до този момент сме работили. Докато се случваха тези изложби правихме и различни съпътстващи събития като работилници, лекции, самите автори присъстваха и разказваха за нещата си пред публиката… След успешната реализация на няколко такива събития решихме да надградим и създадем цял фестивал посветен на графиката и илюстрацията. Това е реципрочна възможност както за самите автори, които имат възможност да експериментират и представят творчеството си, така и за публиката, която да ги срещне и преживее. 

Какви са нещата, които се промениха за четири години?

Това, което променяме винаги, е темата на фестивала, която всяка година е различна и цели да отговори на съвременните търсения в полето на визуалното. През годините успяхме да превърнем ФИГ в международна платформа за графика и илюстрация, в която гостуват артисти, колективи и пространства от различни държави. Все повече си партнираме и с местната независима сцена и събитията на фестивала се разпростират отвъд изложбеното пространство на галерия  КО-ОП. 

Какво ново научи и какво откри сред артистите, които представяте?

Научих, че в полето на графиката и илюстрацията възможностите и изразните средства са безкрайни и това ме кара да продължавам да изследвам и надграждам възприятието, моето и това на публиката, за това какво може да бъде ФИГ.  

И разбира се, какви са основните идеи, зад които застава фестивалът?

Основният акцент винаги ще остане върху безграничния потенциал на илюстрацията и графиката, непрекъснатото разширяване на границите им и предефиниране на значението им. 

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Якопо де Микелис: Най-трудната книга за писане – втората!
Италианският автор Якопо де Микелис гостува в България в средата на юни,...
Read More
0 replies on “Какво да видите на фестивала за графика и илюстрация FIG.4”