Финалът на „Отмяната“ – кой, как, защо? (Спойлери)

Казват, че за да бъде един човек добър детектив, то той трябва да обръща специално внимание на детайлите. Да забелязва онези дребни знаци, да ги чете и да остави те да го водят по пътя на логиката. Очевидните неща рядко са верни, а под всеки необърнат камък се крие тайна. Артър Конан Дойл казва: „Че няма нищо по-заблуждаващо от очевидния факт“. Но това не е непременно така и не важи за всичко. Особено, когато говорим за жанра на трилъра и мистерията.

Финалът на сериала „Отмяната“ и дискусиите за това „кой уби Елена Алвес“ успяха да изместят от мрежата дори новината за първия сняг. В социалките хора молеха никой да не издава убиеца, ако вече го знае, а други споделяха конспиративни теории, базирани предимно на фантазии.

„Отмяната“ обаче е класически трилър и като такъв се уповава на устоите на жанра. Той те държи в напрежение и бързо те запознава със средата и персонажите. А от един момент нататък напрежението се поражда от факта, че зрителят/читателят вече предвкусва верния отговор и просто чака да види развръзката, подобно на чудовище, което усеща пиршеството, което ще му се случи веднъж щом докопа жертвите си.

И като стана дума за жертви. Не е случайно, че оригиналът на сериала, а именно книгата, на която е базиран, е с гръмкото и очевадно заглавие „Трябваше да знаеш“. Това е улика номер 1. Оттам насетне Дейвид Е. Кели – създател и сценарист на „Отмяната“ разгръща бавно, лист по лист, живота на Грейс и ужасното събитие, което разделя семейството й и бележи тоталната промяна на ежедневието й. Ако вие обаче сте достатъчно наблюдателни, от един момент нататък убиецът става очевиден и подобно на спотаен злодей, зрителят просто чака да щракне капана. И той щраква. Благорадение на острия си ум и наблюдателността си, дори може да кажете точно в кой момент на финалния шести епизод.

Почти половината сезон на „Отмяната“ е ситуиран в съдебната зала, където брилянтните Нома Думезвени и Софи Гребъл се изправят в сблъсък и в търсене на истината. А тя е очевидна.

Финалният епизод е решен в гамата на съдилището, където надписът „Уповаваме се в Бог“ лъщи и е надвиснал над цялото тягостно действие. На финала на предишния епизод – номер 5 – малкият син на Грейс и Джонатан – Хенри, бе скрил чук. Приликата му с чука, с който Елена Алвес намира смъртта си, е повече от вероятна. Водени от това гръмко начало на епизода, Кели и великолепното снимане на Сузане Биер, ни водят през една студена почти хирургически стерилна среда на семейни отношения, които отдавна не са това, което са били. Преструвки и сдържан гняв.

Грейс подкрепяна от своята приятелка Силвия, чиято функция в сериала не е нито на убиец, нито на любовница, а просто на инструмент, появяващ се в най-удачните моменти, поставя примката около врата на убиеца и я затяга с всичка сила. Грейс е умна, отчаяна и много ядосана жена, а вярвайте, че това е много опасна комбинация.

Единственото, което Грейс не оценява е разбалансираното поведение на убиеца, който осъзнава, че е заловен, но вече не може да се измъкне. Не може да избяга. Като отчаяно животно в примка, убиецът предприема жалки мерки. Заради това Дейвид Е. Кели е решил финала в драматична сцена на мост, предхождана от преследване по магистралата. Разбира се, нищо не е като от екшън филм, а е стилизирано максимално естетически, за да допадне на многообразната си публика.

Финалът на „Отмяната“ и отговорът на въпроса: „Кой го направи?“ са очевидни. Но не в това се крие тръпката от гледането. Подреждането на пъзела тук се пада на зрителя, но стигането до това да се намерят всички части е във вещите ръце на Никол Кидман, Хю Грант, Дейвид Е. Кели и Сузане Биер. Тази великолепна четворка създава каре, което по емоционален и прецизен начин ще ви доведе до верния отговор и дори ще ви го покаже за по-сигурно. Успокоението, което се разлива по тялото на човек, когато научи верния отговор, е чудесно.

Артър Конан Дойл не е прав този път. Очевидният факт, понякога се оказва верния. Но наистина ли от един момент нататък някой се е съмнявал в кой, как и защо? Едва ли.

Целият сезон на „Отмяната“ е в HBO GO и може да го изгладате на един дъх, когато пожелаете.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Яна Титова: Искам да чувствам заедно с героите
Сценарият за „Диада” е написан доста преди реализацията на първия режисьорски проект...
Read More
0 replies on “Финалът на „Отмяната“ – кой, как, защо? (Спойлери)”