Продукти:
по 250 г сирене ементал, грюер и гауда, настъргано
1 скилидка чесън
30 г масло
1 с.л. царевично брашно
4 ч.л. кирш (черешова ракия, може да се замени с коняк или бренди)
2 ч. сухо бяло вино
щипка индийско орехче
бял пипер
Приготвяне:
Натъркайте стените на съда за фондю с чесъна. Сложете го на огъня, загрейте масло и сипете част от виното. Когато се загрее, сложете част от сиренето и бъркайте с дървена лъжица, докато се разтопи. Продължете да прибавяте на порции вино и сирене, като бъркате, за да се получи кремообразна смес. Накрая изсипете кирша и царевичното брашно, разтворено в малко вода. Овкусете с индийско орехче и бял пипер. Сервирайте фондюто с кубчета хляб, варени картофи, кисели краставички или пресни зеленчуци.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 191
въглехидрати – 3 г
мазнини – 12 г
протеини – 12 г