Формата има значение

Ако вече сте преминали през етапа на отричане на твърдия шампоан, време е да приемете факта, че превъзхожда течния по няколко точки. Какви точно? Отговорите ще научите в краткото ръководство на D!VA

Тази година няколко добре познати козметични марки лансират твърди шампоани. Съвпадение? Едва ли. Еко- и ергономичната алтернатива на обичайния течен шампоан става все по-популярна в тон с отговорното поведение и устойчивостта. Което подсказва, че си струва да добавите „сапуна” за коса в бюти арсенала си, ако не сте го направите досега. Твърдият шампоан е много по-добър не само за планетата и косата, но и за семейния бюджет. Нелоша сделка, нали? Преди да си стиснем ръцете, вижте списъка с преимуществата на формата. 

Твърдият шампоан е по-екологичен

Безспорно това е причина № 1 да преминете към твърдия аналог на течния шампоан. И не, това не е поредният маркетингов ход. Блокчето или „шайбата” са по-безопасни за околната среда от обичайната течност в бутилка. Сигурно някои мислят, че рециклирането на пластмаса е далеч по-екологично решение. Не се заблуждавайте. Не е за вярване, но само 9% от токсичните отпадъци се преработват, 12% се унищожават, а останалите 79% отиват на сметището или в океана, където „живеят” – внимание – 450 години. Картонената опаковка от рециклирана и рециклируема хартия или въобще липсата й е допълнителен плюс.

Масла и растителни екстракти, нищо излишно

Макар да прилича на продукт за хигиена, твърдият шампоан не е просто сапун. На практика свойствата му са същите като на течния шампоан. Това, което отличава компактното eco-friendly средство, е липсата на вода и консерванти. Концентратът в познатата форма включва „осапунени” етерични или растителни масла и натурални екстракти, които издържат много по-дълго в твърдо състояние. Основният измиващ агент е натриев кокосов сулфат. Получен от кокосово масло, той изпълнява същата функция като натриевия лаурил сулфат в обичайния течен шампоан, а именно да прави пяна. С „малката” разлика, че е по-малко вреден за косата.

Формула, заздравяваща косата

Съдържащите се масла от карите, арган, какао, макадамия… са едни от най-ценните за косата. Подхранвайки я с маса полезни вещества, те подобряват силата, качеството и външния й вид. Растителните екстракти пък много по-нежно въздействат на кожата на главата в сравнение с агресивния химичен състав. Никой шампоан със силикони и сулфати не гарантира подобно внимателно отношение. Да не говорим, че от твърдото състояние зависи ефикасността на натуралните съставки. Рискът от появата на бактерии също е сведен до нула.

Икономия на средства…

Според експертите 100 г твърд шампоан е равен на 2 бутилки течен по 300 мл. Причината е, че вторият съдържа 80-90% вода. Минавайки към новия формат, преставате да плащате за доброто старо H2О. Има и нещо друго. Тъй като се разходва бавно заради високата концентрация на активни съставки, блокчето или „шайбата” ще ви служи 2-3 пъти по-дълго от течния си събрат. Тоест ще стигнат за 20-30 измивания. Стига, разбира се, да ги съхранявате правилно в специален контейнер. Lush например предлага коркова кутийка. Cork Pot е от кората на дъб от Южна Португалия. Хубавото на материала е, че отблъсква влагата и водата се оттича лесно от него. А добивът на корк не вреди на дърветата, кората се възстановява в рамките на 9 години.

… и място

Идеален за пътуване, „сапунът” за коса спестява място в багажа. Планирането на пространството пък ви избавя от найлонови торбички и миниатюрни пластмасови бутилки за тоалетни принадлежности. Освен за проверките за сигурността по летищата  може да сте спокойни, че при транспортиране на куфара шампоанът няма да се разлее. Твърдият формат позволява да се отървете и от полупразните бутилки, претрупващи лавицата в банята. Разчистването значително намалява бъркотията и тя изглежда далеч по-стилна, настройвайки ви за well-being.  

Waterless козметика или разумно харчене на вода

Освен на премахване от формулите на питейната вода, дефицитна за много страни, производителите наблягат на друг аспект на твърдия шампоан. За разпенването му се изисква далеч по-малко количество вода в сравнение с течния аналог. Което е супер. Ресурсите на планетата не са безкрайни. Пилеенето на ценната течност е като да съобщите на целия свят за несериозното си отношение към екологията и природата. Проблемът с липсата на питейна вода в света няма да се реши сам, затова е добре да започнете от собствената си баня. Както направиха 30% от поколението Y.  

Лимонада, джинджифил и канела

За удобство събрахме няколко страхотни компактни eco-friendly шампоана, с които може смело да започнете приятното запознанство. Колекцията 5 Essential Oils на L’Occitane включва три варианта, съобразени с типа и нуждите на косата: интензивно възстановяване, освежаващо пречистване и нежност и баланс. Освен на 5 етерични масла (анжелика, иланг-иланг, сладък портокал, лавандула, здравец)  Intensive Repair разчита на аминокиселини от овес с възстановяващ и реконструиращ ефект и слънчогледово олио с омекотяващ и защитаващ. Klorane представя един от бестселърите си в твърда форма. В Shampoing Solide a la Mangue ще откриете манго, богато на мастни киселини с подхранващи и защитни свойства. От марката гарантират 98% по-малко разход на вода. Най-запомнящите се черти на твърдите шампоани на Lush са яркият цвят и гурме усещането. Защо не почерпите косата с една лимонада? Сицилианско лимоново масло, прясно изцеден лимонов сок, укрепващи косъма зелени маслини и почистващ абсолют от розмарин превръщат Montalbano в „кръстник” на всички шампоани за блестяща коса. Финален щрих на Botanic Therapy Revitalizing на Garnier е фантастичният аромат на джинджифил и канела.

Полезни съвети:

1 След твърдия шампоан винаги използвайте балсам. Причината е, че формулата не съдържа хидратиращи съставки за омекотяване и затваряне на кутикулата.

2 Съобразете покупката на твърд шампоан с типа коса. При мазна са подходящи продукти с коприва и жълт кантарион, при суха – с бадемово или кокосово масло, а при увредена – с иланг-иланг.

3 Твърдият шампоан с много масла в състава не се препоръчва за блондинки, тъй като може да измие платинения оттенък.

Spread the love
Публикувано от
Още от Свобода Сидерова

Очите: два тона са повече от един

Свежо отношение и бунтарски дух честват първия сезон на новото десетилетие. Същото...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ