Франсис Бийн Кобейн извън сянката на баща си

Когато фронтменът на Nirvana Кърт Кобейн се самоуби на върха на славата си през 1994 г., остави незаздравяваща рана в сърцата на феновете си. Кърт беше не само рокзвезда, но и гласът на цяло едно поколение, а трагичната му смърт затвърди статуса му на икона.

Загубата е не само за музикалната индустрия, а и за семейството му. По онова време дъщерята на музиканта и Къртни Лав е само на 20 месеца. Днес 29-годишната Франсис Бийн Кобейн споделя: „Нямах баща и това беше ужасно. Не го пожелавам на никого. Но също така и не бих променила нищо в живота си, защото то ме е превърнало в човека, който съм днес. А аз харесвам този човек.“

Франсис Бийн балансира между управлението на наследството на баща си и заниманията със собствените си интереси. Поела по стъпките на известните си родители, тя е музикант и художник, но има свой стил. Всъщност казва пред сп. Rolling Stone, че не харесва чак толкова много музиката на Nirvana. Звученето на нейните песни, включително посветената на баща ѝ Angel, е по-скоро баладичен фолк-рок.

Кобейн държи правата за публичност на името и образа на легендарния си баща и участва в няколко проекта, посветени на кариерата на Кърт, включително арт шоута и документален филм на HBO, наречен Montage of Heck.

„За 20 години баща ми се беше превърнал в митологичен образ, нещо като Дядо Коледа. Исках да покажа човека.“ – казва тя по повод документалния филм. Макар да няма лични спомени от него, споделя, че го е опознала в процеса на правене на филма. По-късно обаче признава, че не се е получило точно както го е искала, тъй като през повечето време е била дрогирана и не съвсем адекватна.

Освен музиката и изкуството, Франсис Бийн работи като модел за Marc Jacobs и често може да бъде видяна по модни събития заедно с известната си майка. Пуска и собствена колекция унисекс дрехи с оригинални рисунки на Кърт Кобейн, които се продават в Barneys в САЩ, Selfridges във Великобритания и на KurtCobainShop.com.

В предсмъртното си писмо Кърт казва, че се страхува дъщеря му да не бъде нещастна и саморазрушителна като него. Макар Франсис Бийн до голяма степен да е избегнала опасенията му, животът ѝ не е бил безпроблемен. Израснала в сянката на баща си и неговата смърт, тя има трудни отношения с майка си, бори се с наркотична зависимост и преживява тежък развод на много млада възраст. През 2018 г. споделя, че най-накрая е намерила пътя към здравето и щастието и от 2 години е трезва. „Да се откажа от наркотиците беше най-доброто решение, което съм вземала.“ – признава тя.

Spread the love
More from Дона Делова
На топло в кухнята
Няколко идеи за повече уют край „домашното огнище“ Кухнята е сърцето на...
Read More
0 replies on “Франсис Бийн Кобейн извън сянката на баща си”