Моята приказка от „1001 нощ“

Когато преди почти година светът спря да живее на пълни обороти заради пандемията, изпитах облекчение – край на вечните дилеми сутрин: сега какво да облека, дали да се гримирам и кой парфюм да използвам. Здравей удобство на home office екипа – с цялото време за мен и всички онези домашни удобства!

Уви, месец по-късно вече бях убедена, че няма нищо по-ужасно от доброволното затваряне и живота по пижама (или долнище на анцуг). За да се върна обратно към нормалността, започнах всеки ден да избирам със старание дрехите си, да слагам дори повече грим и дори прибегнах до любимите си бижута. Да, разрових кутията си с тях и реших, че ако ще да режа моркови в обедната почивка, ще го правя с гривна на ръката! Ето я моята лична декларация за връщане към живота в нормалност.

В началото на 2021-ва попаднах на любопитно проучване, според което носенето на бижута в ежедневието прави жените по-чувствени. В него се говори, че дори скучни дейности са със специален заряд, ако носим любим пръстен или гривна на ръката си, а движенията й стават много по-плавни, елегантни и… малко еротични.

Разбира се, никога не съм била от жените, които могат да си позволят да носят по няколко гривни и пръстени накуп, но експериментът ми допадна. Особено след като попаднах на колекцията на FREYWILLE от „1001 нощ“, в която всяко бижу е достатъчно само по себе си.

Първото ми впечатление от изработката бе пищната орнаментика на Изтока, която среща прецизността на виенските майстори на бижута. Всеки докоснал се дори само веднъж до марката знае колко добре дизайнерите съчетават естетиката и елегантността в своите теми. Този път резултатът е приказен точно както и заглавието на колекцията. Танцът на форми и цветове ме пренесе виртуално в страстен Маракеш, който искам да посетя отдавна. Преди това обаче се потопих в историята, която стои зад тази красива симбиоза.

За колекция Marakesh дизайнерите на марката черпят вдъхновение от далечните XIII и XIV век и управлението на династията на Насридите в Гранада. Доминираната от мюсюлманите част от Иберийския полуостров е била богата, просперираща страна, известна по света със своята наука, занаяти и изкуство. Именно там Мавританският стил със своите геометрични и флорални орнаменти процъфтява и по-късно се разпространява в Магреб. Сред най-красивите сгради в този стил са Алхамбра в Гранада и мавзолеите на Саадит в Маракеш.

Дизайнерският екип на FREYWILLE потъва в дълбините на този очарователен стил и необикновени сгради, тяхната богата орнаментика и дух. Така се ражда уникалната колекция „1001 нощ“. В нея тайнственият език на изкуството е тясно преплетен с магията на ориенталските приказки – емоционално, горещо общуване на форми и символи.

В дизайнът „Маракеш“ геометрични и флорални орнаменти се преплитат в точна конструкция. Този огледално симетричен ред е прекъснат плавно от други геометрични форми, придавайки една безкрайност на рисунъка. С помощта на тъмни и светли нюанси се създава пространствена ориентация като в природата. Блестящите пастелни нюанси ви напомнят за седеф и розово дърво, все материали от традиционното инкрустационно изкуство.

„Креативност – това е източникът на всичко, което правим. Тя ни тласка да създаваме артистични творения, които вдъхновяват нашите клиенти и подчертават техния индивидуален стил“, описва колекцията Фридрих Вилле, изпълнителен директор на марката.

На страната на FREYWILLE окончателно ме спечелиха дългогодишният опит и стандартите в емайлирането, дизайнът на бижута и популярността им по света. А фактът, че всяко парченце от колекцията Marakesh е уникално и ексклузивно се разпространява в само отбрани бутици (този в София е сред късметлиите), с категоричност ме прави фен на марката.

Spread the love
Tags from the story
, ,
More from divamagazine.bg
„Имало едно време в Холивуд“ на Куентин Тарантино: Холивуд през 60-те, сякаш наистина си там
Не, този път не говорим за великолепния филм от 2019 година, който...
Read More
0 replies on “Моята приказка от „1001 нощ“”