Галена: Неловко ми е да ме хвалят

Събота късен следобед в средата на септември. Галена тъкмо е приключила снимки и е сменила шикозната си рокля с клин, сникърси и оувърсаиз риза. В този екип изглежда крехка като ученичка. Само дългата й лъскава коса е вързана на висока опашка, а гримът й като за телевизионно студио издава, че си имам работа с жена, покорила българската музикална сцена. Движенията й са плавни и грациозни като танц, гласът й леко хриплив, вероятно от преумора, погледът – орлов и намекващ за бърз комбинативен ум. 

Срещаме се пред кабинета на дерматолога й в луксозен столичен комплекс. След час Галена ще „открадне“ време в забързания си график за лек пилинг. Но преди това е нашето първо интервю за списание D!VA.

Подхвърлям й, че това е едва втората ни среща на живо. Първата е била преди повече от 13 години в друг телевизионен формат, в който тя е участвала. Дали това познанство от миналото или просто фактът, че стопява дистанцията дори с непознати, с лекота прави разговора ни по женски спонтанен. Може би помага и изборът на място. В подготовката й за процедурата Галена сваля пред мен тежкия си грим и се разкрива без маска. Готова е за откровения. През следващия час продължава да сваля пласт след пласт защитните стени, с които се обгражда всяка звезда, прекарала достатъчно време в публичното пространство. За да покаже едно пораснало, успешно, но много земно момиче от Смядово.

Галена, наследяваш Камелия в „Гласът на България“. Ще черпиш ли опит от представянето й като ментор? Много харесвам нейния подход в шоуто и затова не ми беше лесно да приема. Но имах нужда от предизвикателство. Правя го и за разнообразие на самия формат, който е с нови правила, водещ. Не смятам да копирам Камелия, а да покажа на зрителите себе си такава, каквато съм. Обещах си го още когато приех предложението на bTV.

Каква си извън сцената? Земна, истинска, емоционална. Държа да съм автентична – винаги съм печелила с това. Дори да харесам нещо в сценично поведение или представяне на колега, старая се да не го преповтарям.

Въпреки това работата ти изисква да влизаш в образи… Затова и ставам част от формата, за да покажа коя съм наистина, когато не съм в роля.

Ако сега се запознаваме, как ще ми се представиш – Галена или Галина? Отне ми 13 години, за да започна да се представям с псевдонима си Галена, и то в делови срещи. Има хора, които нарочно са се опитвали да ме провокират, като кажат: „Галена?! Не зная коя сте.“ Моят отговор е, че не е задължително да ме познават, особено ако не слушат музиката ми. Разбира се, когато човек все пак е в крак с обществения живот в страната, има интернет, гледа понякога телевизия, използва Instagram, все ще е попадал на мен. Но има различни светове и защо пък да е лошо, че нашите не са се пресекли никъде!

Може би това поведение е опит за дистанция от жанра попфолк? Отдавна широкоскроените хора нямат комплекс да признаят съществуването и успеха на тази музика. Не мисля, че това още е актуална тема. Дори колегите ми в други жанрове са ми казвали, че следват работата ми, че я харесват и ме подкрепят. Става ми много неудобно, но и приятно да чувам, че мои клипове и песни са оценени от тях.

Похвалите те притесняват? Много. Винаги. Когато някой започне да говори хубави неща за мен, ми става неловко, започвам да гледам на другата страна и искам по-бързо да сменим темата. Здраво стъпила съм на земята. Достатъчно е да ми кажат – хареса ми. Не изпитвам нужда от хвалби и ласкателства. Излишни приказки.

Къде слагаш границата между публичния и личния си образ? На сцената.Там съм Галена, която се изключва от живота на Галина. Сякаш се затварям за всички събития от деня, забравям за болка, нищо не може да ме разконцентрира. Ще ти разкажа една случка от преди няколко години, когато излязох на сцената с бъбречна криза. Беше по Коледа, едва успявах да стоя на крака, а и нямаше кой да ме прегледа даже. Но кувертите в заведението – продадени, всичко се пука по шевовете. Управителят ми се примоли да отида, за да не разочарова хората. Съгласих се да се появя за 5 минути, да изпея едно парче, да се извиня за състоянието си и да си тръгна. Адреналинът така ме хвана, че пях 40 минути. Ето това прави с мен сцената.

Значи твоята жена воин е Галена? И Галина е бойна. Мъжко момиче съм и съм здраво стъпила на земята.

Зодия Близнаци, нали? Вярваш ли в астрологията? Много дори. Правили са ми личен хороскоп няколко пъти. Асцендентът ми е Скорпион. От него идват тежестта, заземяването, сериозността.

Астролозите казват, че Скорпионът улавя всяко лицемерие и не го понася. И при мен е така – не мога да съм лицемерна, макар че средата ми изисква понякога да общувам с хора, които не са ми приятни. И дори тогава не лицемернича. Не е голяма жертва, защото наистина е рядко с някого да не се разбираме. Тогава просто съм пестелива в комуникацията, а и какво пък – не съм си го взела у дома. За мен най-голяма обида е да ме нарекат хитра лисица – хитрост, подлост, лицемерие са ми чужди.

Близнаците са безкрайни купонджии и май от тях тръгва енергията ти по време на участия. Близнаците са твърде променливи в настроенията, нещо, в което не се разпознавам. Комуникативна съм като Близнаци. Обичам да общувам с хората, а и на тях им е приятно да общуват с мен. Не се стремя да съм душата на компанията, но и това се получава понякога. От Близнаците съм взела любопитството, вълнуват ме различни теми, а не само тези, в които се изявявам. Мисля, че това любопитство ме накара да стана ментор в „Гласът на България“ и да се посветя на този формат. В него няма просто да си свърша работата за снимките, а ще съм част от процеса на изграждане на един нов артист, от вълнението му. Влизам с цялото си сърце в шоуто и вече си пожелах да направя дует с един от изпълнителите в моя отбор.

Сериозна заявка е да подадеш ръка на стартиращ изпълнител, сякаш да си ментор не е само моментната ти роля. Неведнъж или два пъти съм го правила. Но не смятам да изтъквам своята роля в успеха на никого. Не изпитвам ревност към чужди постижения – не само на млади певци, но и на свои доказани колеги. Не виждам конкуренция в тях за песни, за текстове, клипове или визия. Вярвам, че всеки човек има своето, талант и качества, които няма как да му бъдат отнети или копирани.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от Надя Костова

Терапия с червено

Червеното винаги носи енергия и настроение, но особено много ни е нужно...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ