Джон Галиано закри седмицата на висшата мода с впечатляващо ревю

Галиано
Снимки: Filippo Fior / Gorunway.com; Колаж: Ина Иванова

През 2011-а кариерата на Галиано се преобърна заради антисемитските му изказвания, които му костваха поста на творчески директор на Dior. Някога той беше великия шоумен на модата, съчетаващ екстравагантността на импресарио с необузданото въображение на творчески гений. Като перла в короната на LVMH още тогава Dior разполага с огромен бюджет, позволяващ на дизайнера да превръща фантазиите си в реалност. Пламъкът обаче гореше толкова силно, че го погълна. 13 години по-късно като креативен директор на Maison Margiela някак успя да го запали отново.

За новата колекция висша мода на белгийския бранд Галиано кани гостите си под моста Александър III, в затънтено подземие, обградено с огледала като от класическия филм „Paris de Nuit“ от 1932 г. Светлините примигват и с първия модел, сложил крак на подиума, сякаш започва лъскав филм ноар. Красиви млади мъже са облечени с прищипани в талията с корсети. Но те не ходят като на обикновено модно ревю, те играят роля. Тичат по дъждовната настилка, движат ръцете си, влизат в контакт с публиката.

Ключовите съставки на спектакъла на Галиано съдържат винтидж фотографии и картини на парижки нощни скитници, сред които и музи с огнени коси, кукли от всякакъв вид и разбира се, корсети. Работата на Галиано с клиенти на Margiela е възродила интереса му към пищните женски форми. Освен това е един от малкото дизайнери, които пускат plus-size модели на подиума този сезон. „Помислих си, че това наистина ми е липсвало“, споделя той на пресконференция ден преди ревюто. Но идеята му не спира дотам, защото на подиума не присъстват само женски тела. Идеята за мъжкия корсет е основополагаща за колекцията му. Затова екипът от млади мъже и жени, които той смята за свои музи, редовно посещава ателието му, за да свикне с корсетите. Леон Дам, музата на музите, пръв влиза през входната врата в корсет, подчертаващ новопридобитата му талия, която надали надвишава 50-тина см. Жените след него са с различни размери, но всички са с фигури тип пясъчен часовник, върху които са драпирани необикновените модели на Галиано. Още с първите няколко визии се усеща, че отдавна не е правено нещо толкова завладяващо. Атмосфера, която не ти позволява да откъснеш очи, дори за секунда. Но това е само една част от историята.

Снимки: Filippo Fior / Gorunway.com

Колекцията е невероятна амалгама от ДНК-то на Maison Margiela, любовта към театралното на Галиано (включително и препратки към Dior периода му) и десетките истории, вплетени в съвършено премисления наратив. Косата на Луиза Казати, Викторианска Англия, Джак Изкормвача, Les Misérables, будоарните прозрачни рокли от дантела и тюл с веревна кройка, гримът с шифонени маски и зловещи куклени порцеланови лица изграждат мрачни, но завладяващи, почти Тим-Бъртънови персонажи. Някои от неописуемите му техники изглеждат почти като ходещи картини – зеленикаво-розови акварелни голи тела с размазани петна за очи.

Някои модели е възможно да предизвикат скандал, защото такива ревюта вече просто не се случват. Някои от красивите нежни рокли със силует на пясъчен часовник през тюла и дантелата се вижда окосмяване. Но се надяваме да му спестят ненужната врява.

Що се отнася до модата, всички образи и впечатления от това шоу ще останат в съзнанието по много причини. На първо място, защото Галиано така категорично отстоява креативността си във време, когато смелите изпълнения в модата са рядко срещани. И второ: защото този път той говори със собствения си глас, гласът, който познаваме от толкова отдавна.

Снимки: Filippo Fior / Gorunway.com

Насладете се на колекцията и под формата на видео. Препоръчваме горещо.

Spread the love
More from Ина Иванова
Дъщерята на Джуд Лоу представя новата колекция бански на Versace
Италианският моден бранд представи новата си кампания за плажно облекло за 2022-ра...
Read More
0 replies on “Джон Галиано закри седмицата на висшата мода с впечатляващо ревю”