„Гаслит“: Позната история с нова гледна точка

Телевизия FOX смени облика си и от близо месец вече се нарича Star. С промяната те побързаха да добавят в програмата си и един от високопрофилните проекти на американския канал Starz – сериалът „Гаслит“.

Скандалът Уотъргейт

Сериалът „Гаслит“ започва своето действие в началото на 1972 г. и проследява историята на скандала Уотъргейт през живота на няколко индивида, които в онзи момент се намират в периферията, а не в окото на бурята.

Аферата „Уотъргейт“ е позната в цял свят и за първи път показва на какво е способен един американски президент. Подслушването на противника, следенето и дейностите, гарантират предимство, както по време на изборите, така и след тях. Човек трябва да познава хода на противника и да знае какво следва. Никсън осъзнава, че това определено дава предимства и когато тогавашният президент осъзнава, че иска да запази своята власт, единственият вариант е да се довери на агенциите за разузнаване.

„Гаслит“ обаче прави нещо друго, неговите създатели рядко показват президента Никсън, докато главният герой е Марта Мичъл – известна като „Устата от юга“ поради склонността си да говори с пресата, често в неподходящи моменти за съпруга й Джон Мичъл. Джон Нютън Мичъл от своя страна е е 67-ият главен прокурор на Съединените щати, служил при президента Ричард Никсън и е бил председател на президентските кампании на Никсън през 1968 г. и 1972 г. Марта, неговата съпруга, която тук е в центъра на сюжета, е наясно, че поведението й я прави непопулярна сред правителството и съпруга й, като дори веднъж му казва: „вземи си друга жена, ако искаш мълчалива“. Марта Мичъл в крайна сметка разгласява, че Никсън през цялото време знае за за дейността на своя екип.

Сериалът

Високопрофилен и побран в точно осем епизода „Гаслит“ е различен прочит на политическия скандал „Уотъргейт“ от 1970-те години, като се фокусира върху неразказани истории и забравени герои от това време. Историята може да е сравнително позната, защото престъпленията на президента Никсън и опита за потулването им са тема, която вълнува творците още от времето на тяхното случване. В „Гаслит” те са разгледани от нова гледна точка, с която по-голямата част от аудиторията може и да не е запозната, дори и да знае цялостната история на скандала. Сериалът проследява случващото се от гледната точка на Марта Мичъл, съпругата на тогавашния главен американски прокурор, която е първият човек, обвинил президента в съучастие в Уотъргейт. След взлома в Уотъргейт, животът на Марта претърпява внезапен обрат и изборите, които прави в разгара на скандала ще изложат репутацията ѝ на карта и ще застрашат брака ѝ.

Начело на шоуто са имена като Джулия Робъртс, Шон Пен и Дан Стивънс. Към тях се присъединява и Бети Гилпин, която влиза в ролята на известната новелистка Морийн Дийн по онова време омъжена за Джон Дийн – един от съучастниците в Уотъргейт, без когото подобна акция дори не може да се случи. „Гледаме тази история, тази толкова популярна история, от гледната точка на страничен човек. От хората в периферията, от тези за които когато това се е случвало, никой не е смятал, че са важни. И начина, по който аз го виждам, този сериал ми напомня на пачуърк, който обръщаме с хастара навън и виждаме всички скрити шевове и как те са направени.“

Кастът набъбва с още имена, като Шей Уигъм, Крис Месина, Джон Каръл Линч, Патън Осуалд и други. „Понякога завиждам на колегите си актьори, защото те имат часове от архивни кадри на хората, чийто образи играят. Гледат ги как говорят, как се движат, какви са били. Някак ми се иска Мо Дийн да беше получила повече време в центъра на събитията. Но предполагам този сериал е начинът днес тя да получи именно това.“, казва Бети Гилпин

„Гаслит“ върви по Star Channel в момента и го препоръчваме горещо. 

Spread the love
More from divamagazine.bg
Чийзбургер
Продукти: 1 кг телешка кайма 1 с.л. сушен лук на прах 1...
Read More
0 replies on “„Гаслит“: Позната история с нова гледна точка”