Гаспар Улие в пет култови ленти

Преди няколко месеца трагична новина разтърси света на европейското кино – загина актьорът Гаспар Улие. Нещастен случай по време на ски спускане отне живота на 37-годишния французин, оставил шестгодишния си син Орсо и приятелката си Гаел Пиетри безутешни  

Кариерата на Гаспар започва през 1999 г., когато е само на 15, а на 18 вече е номиниран за най-престижната френска кинонаграда “Сезар”. 

Получава я за втори път през 2004-а за ролята си във филма на култовия режисьор Жан Пиер Жене “Най-дългият годеж”. В него играе войник, изчезнал безследно, чиято годеница (в ролята е Одри Тоту) се опитва да го намери. Военната драма печели общо пет награди “Сезар”, а за Гаспар Улие се говори като за многобещаващ талант.

Световно признание синеокият красавец получава на 23, участвайки в лентата “Ханибал: потеклото”, разказващ за младостта на Ханибал Лектър, когато у него се заражда желанието да убива. По думите на Улие това е една от най-сложните роли в кариерата му не само защото е на отрицателен герой, а и защото в главите на хората е превъплъщението на Антъни Хопкинс.

През 2014 година Гаспар Улие влиза в полезрението на естетите с появата си като Ив Сен-Лоран във филма за великия кутюрие “Сен Лоран. Стилът това съм аз”. Партньорът на Сен Лоран Пиер Берже дълго се съпротивлява срещу намеренията за снимането на филма и не дава достъп на екипа му до архива на модната къща. Но забележителният образ на мислещ, изтънчен и умен човек, изграден от Улие, спечелва сърцата на модната публика.

Необикновеното лице на Гаспар с дълбок белег на лявата буза го прави идеалният избор за реклама на мъжкия аромат Bleue de Chanel. Рекламният клип е заснет от Мартин Скорсезе. А белегът, който придава на младия актьор още повече мъжественост и загадъчност, всъщност е от одраскване от куче – като дете Гаспар се опитал да го поязди.

Една от най-добрите работи не само на Гаспар Улие, но и на режисьора на лентата Ксавие Долан, събрал звездите на френското кино Натали Бай, Венсан Касел, Марион Котияр, Леа Сейду, и грабнал Гран при на фестивала в Кан през 2016-а, е “Това е само краят на света”. Много от поклонниците на Улие смятат ролята му на неизлечимо болния писател Луи, върнал се у дома след 12-годишно отсъствие, за да изживее последните си дни, за една от най-дълбоките.

Във филмовата биография на любимеца на французите, наричан и “новия Ален Делон”, се откроява и превъплъщението му в романтика Базил в историческия филм “Един крал – една Франция”. Той е за превземането на Бастилията и раждането на френската република. В ролята на Робеспиер е Луи Гарел, съпругът на Летисия Каста, с когото Гаспар Улие често си партнира на снимачната площадка. 

Spread the love
Tags from the story
More from Ваня Шекерова
Глория Петкова: От Guilty към Glow
Новият артистичен псевдоним на Глория Петкова  – Glow, бележи появата на първия...
Read More
0 replies on “Гаспар Улие в пет култови ленти”