География на щастието

Buen vivir (Еквадор)

Какво представлява

Buen vivir в свободен превод означава да живееш добре. В Еквадор семейството и общността са по-важни от отделната личност. Действията на хората винаги са съобразени с това кое е добро за общността и всички се възприемат като част от едно по-голямо цяло. Еквадорците ценят простите неща: добрата реколта, здравето на близките, фактът, че слънцето грее.

Какви са ползите

Като развиваща се страна, Еквадор е трябвало да се справя с предизвикателства като  изключителна бедност и природни катаклизми, които често оставят хората без никакви материални притежания и с нужда от подкрепа от страна на общността. Еквадорците са осъзнали важните неща в живота – да прекарваш повече време с близките си и да съхраняваш околната среда. Buen vivir е постижимо за всеки независимо от социалния статус – стига само да осъзнаем, че трябва да ценим това, което имаме в момента, а не това, което бихме могли да имаме някога.

Как да практикуваме

Buen vivir не е система на поведение, а по-скоро начин, по който възприемаме живота си. Да забавим темпото и да помислим за света около себе си, да отделим време за семейството и приятелите, да сме благодарни за вкусната храна, да се насладим на залеза и да не забравяме, че хубавият живот не се определя от това какво притежаваш, а от това как си го живял.

Tachles (Израел)

Какво представлява

Tachles е дума, която описва израелския манталитет да се говори направо. Използва се в ежедневното общуване, за да се стигне до същността на разговора, и се отнася до навика на израелците да казват това, което мислят.

Какви са ползите

Tachles помага на хората да бъдат по-честни и ясно да заявяват намеренията си. По този начин те стават по-уверени и по-малко пасивно-агресивни (и лицемерни).

Как да практикуваме

Няма нищо сложно – просто трябва да бъдем по-честни и директни и да казваме това, което наистина мислим и чувстваме, вместо да прибягваме до намеци и внушения. Така комуникацията ще бъде по-лесна за всички.

Wu wei (Китай)

Какво представлява

Wu wei грубо преведено означава без усилие и е даоистка концепция, която означава да позволиш на външните сили да действат чрез теб, без да им оказваш съпротива. Най-добрият начин да се практикува е, като се освободиш от егото си и не полагаш излишни усилия. Казано с по-прости думи – да плуваш по течението.

Какви са ползите

Има особен вид сила в това да се откажеш от контрол и особен вид мир и хармония, които намираш, когато не правиш нищо.

Как да практикуваме

Първо да изчакаме, преди да действаме. Да не се нахвърляме на всяка възможност, която ни се предоставя. Да делегираме. Да се откажем от потребностите на егото. И просто да дишаме.

Pakikipagkapwa-tao (Филипините)

Какво представлява

Pakikipagkapwa-taoозначава да се свържеш с хората около себе си. Тази практика е особено разпространена в селските райони, където нуждата от взаимопомощ е по-голяма. Когато член на общността има нужда от подкрепа, тя му се оказва от всички без излишни въпроси. Друго проявление на  pakikipagkapwa-tao е традицията всички да се хранят заедно – без прибори, само с ръце. Този ритуал води началото си от армията като начин военачалниците да покажат, че са едно цяло с подчинените си.

Какви са ползите

Pakikipagkapwa-tao помага на хората да изграждат здрави семейства и общности, в които да се грижат един за друг. То дава на филипинците сигурността, че в тежки времена могат да разчитат на подкрепа от останалите.

Как да практикуваме

В модерния свят, където собствената изгода е основен движещ мотив, можем да практикуваме pakikipagkapwa-tao просто като обръщаме внимание на останалите хора. Това означава да бъдем по-емпатични, по чувствителни към нуждите на другите, по-склонни да помагаме безусловно, без да очакваме нищо в замяна.

Spread the love
More from Дона Делова
Биологичното тяло има лимит
А основната цел е не да живеем до 120-130, инвалидизирани от болести,...
Read More
0 replies on “География на щастието”