Българският диригент Георги Димитров застава пред Софийската филхармония

Големият български диригент и Софийската филхармония представят изцяло Моцартова програма на 29 февруари, която включва:

Увертюра „Лучио Сила“
Концерт за цигулка и оркестър №3 в сол мажор, К.216
Симфония №36 „Линц“ в до мажор, К.425

Солист на вечерта е виртуозният цигулар Юлиан Рахлин, покорил публиката на най-големите зали в света.

На 27 януари се навършиха 268 години от рождението на гения Волфганг Амадеус Моцарт. Творбите му във всички жанрове са образци на художествено съвършенство и новаторство.  През 1781 г. Моцарт се установява на постоянно местожителство във Виена и тогава започва най-плодотворният творчески период от неговия живот. През първите пет години той написва една от най-значителните си опери – „Отвличане от сарая“ (1782), симфонии № 33 – 38, между които е и №36 „Линц“ в до мажор, К.425,голям брой концерти за различни инструменти, струнни квартети, сонати и др. 

Диригентът Георги Димитров не обича да го наричат маестро и е от големите личности, срещите, с които винаги са празник. Изключителен професионалист, работил с всички български оркестри, както и с такива в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария. На пулта внушава респект и макар да е много взискателен и критичен, оркестрантите го обичат и ценят, а публиката очаква с нетърпение всяка следваща негова изява.

Георги Димитров започва да учи цигулка с Божидар Розенберг и продължава в Музикалната академия при проф. Михаил Балкански. Освен това учи и оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов. Специализира в Санкт Петербург при Евгений Мравински и Арвид Янсонс. Бил е диригент на Пловдивската филхармония от 1972, като в различни периоди по-късно е бил музикален директор и главен диригент там. В различни периоди е бил главен диригент и директор на Русенската опера. Работил е и в Софийската опера. В началото на 90-те години на ХХ век ръководи Симфоничния оркестър на Сан Марино. Получава най-високото отличие на Републиката – орден Санта Агата. За кратко е и главен диригент на Старозагорската опера. За българската публика остава паметно изпълнението на операта „Отело“ през 2015 под негово диригентство.

AUSTRIA/Vienna/ Wien/Julian Rachlin © Julia Wesely

Юлиан Рахлин (1974) е един от най-прочутите музиканти на нашето време. Многостранните му интереси го отвеждат по целия свят като солист, диригент, камерен изпълнител, преподавател и артистичен директор. Музикалното си образование завършва във Виенския университет за музика и изкуства в класа на Борис Кушнир. Взема също частни уроци при Пинкас Цукерман в Ню Йорк, който го насърчава да продължи да развива свиренето си и на виола. А по-късно започва да изучава дирижиране при Марис Янсонс, напътстван е в това поприще и от Даниеле Гати.

„New York Times“ го нарича „виртуоз със сърце и осанка на шампион“. Концертира с най-големите световни оркестри под диригентството на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович, Еса-Пекка Салонен и др. Забележително е партньорството му в камерната музика със знаменити изпълнители като: Марта Аргерич, Мстислав Ростропович, Гидон Кремер, Евгений Кисин, Юрий Башмет, Денис Мацуев, Янин Янсен, Вилде Франг, Миша Майски, Лейф Ове Андснес, Максим Венгеров, Ланг-Ланг и др.

През 2000 огранизира известния фестивал „Юлиан Рахлин и приятели“ в Дубровник, който отразява радостта му от живота и страстта да обединява големи артисти и международна публика в празник на изкуството. Рахлин е артистичен директор и на фестивала „Златна есен” в Двореца Естерхази в Айзенщат (Австрия).

Елегантният и динамичен стил на Рахлин затвърждава репутацията му на диригент, известен с педантичните си репетиционни методи и витални интерпретации. Дирижирал е Чикагския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Концертхаус оркестър – Берлин, Руския национален оркестър, Московската филхармония, Филхармоничния оркестър на Хелзинки, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, „Камерата“ – Залцбург, Словенската филхармония,симфоничните оркестри на Виена, Бирмингам, RAI Торино и др.

Главен диригент е на Симфоничния оркестър на Кристиансанд (Норвегия). От октомври 2023 поема поста на главен диригент и на Симфоничния оркестър на Йерусалим. Главен гост-диригент е на Royal Northern Sinfonia и на Филхармоничния оркестър на Турку. Рахлин също е „артист ин резиденс” на Софийската филхармония.

Убеден привърженик на разширяването на значението на класическата музика в съвременната култура, проектите на Юлиан Рахлин с живи композитори и междумедийното сътрудничество събират артисти от различни сфери на изкуството и жанрове. Той е работил в тясно сътрудничество и е осъществил премиери на произведения на Кшищоф Пендерецки, Гия Канчели, Лера Ауербах Ришар Дюбюньон, Вангелис. Участвал е във филми, в съвместни проекти с художници на дигитални инсталации и известни актьори като Джон Малкович, сър Роджър Мур и Жерар Депардийо.

Посветил се на обучението и подкрепата на млади таланти, Рахлин основава фондация „Юлиан Рахлин и приятели“, за да подпомага кариерата на изключителни млади музиканти. От 1999 е професор по цигулка в Университета за музика и изкуства във Виена.

Носител на многобройни награди – признание за дейността му в областта на класическата музика. Лауреат е на Музикалната академия Киджана в Сиена, обявен е за „Млад глобален лидер“ на Световния икономически форум и посланик на добра воля на Детския фонд на ООН.

Юлиан Рахлин свири на цигулка Страдивари „ex Liebig” от 1704 и виола „Лоренцо Сториони” от 1785 г., предоставени му с любезното съдействие на Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Струните на инструментите са спонсорство на Thomastik-Infeld. Многобройните му записи, оценени високо от музикалната критика, са издадени от Deutsche Grammophon, Sony Classical и Warner Classics.

Концертът е на 29 февруари 2024 в Зала „България“, ул. „Аксаков“ №1.

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Кеворк Мардиросян и Лий Филипс – пиеса за цигулка и пиано
В обич и хармония двамата виртуозни инструменталисти свирят по световните сцени, обучават...
Read More
0 replies on “Българският диригент Георги Димитров застава пред Софийската филхармония”