Глобалното затопляне подлуди японските вишни

Сезонът на цъфналите вишни сакура започна в японския град Киото, но вместо щастливи новини, това донесе притеснение за местните. Причината е, че за пръв път от 1200 години насам дръвчетата разцъфват толкова рано през годината. Според учени от университета в Осака виновни са климатичните промени и по-точно глобалното затопляне.

Според архивите на Киото най-ранната дата за цъфването на вишните е била 27 март 812 г. През 2021 г. деня е 26 март. Това означава, че времето продължително е били по-топло от 1209 години, за да подмами дръвчетата.

„Сакура са изключително чувствителни към климатичните промени. Но архивите показват, че от 1820 г. до сега температурите в Киото са се покачили с 3,5 градуса по Целзий за този период от годината“, коментират учените.

Така макар да е изключително чакано събитие, празникът на цъфналите вишни тази година отново напомни за битката с климатичните промени, които всеки един от нас трябва да води в защита на планетата. Тази планета, която освен наш единствен дом е и толкова красива.

https://www.instagram.com/p/CNVUqyGMYdh/
Spread the love
More from divamagazine.bg
По следите на мама Клум
Хайди Клум е един от най-успешните и все още активно работещи супермодели,...
Read More
0 replies on “Глобалното затопляне подлуди японските вишни”