Голямото пране

80% от жените над 30 години се оплакват от неравномерен тен. DIVA! знае как не само да се окажете в малцинството, но и да изчистите репутацията на кожата до блясък. Всичко, което бихте искали да знаете за хиперпигментацията

Мадмоазел Коко Шанел казва: „За една жена може да се съди само по това колко светлина и спокойствие излъчва!” И е права. Всяка уважаваща себе си бютихоличка смята за свой дълг да се отърве от некрасивите кафяви петна с различна степен на интензивност, за да може сиянието да се проектира на кожата подобно на изгрева. Постигането на аристократична порцеланова кожа обаче е задача с повишена трудност.

Малко, но задължително въведение

Необятната тема е нещо като лабиринт, в който може лесно да се изгубите. За да няма объркване, е важно да се разграничат понятията пигментация и хиперпигментация. Първото е процес на оцветяване на кожата като защитна реакция на UV агресията. Второто – неконтролиран синтез на меланин, който води до прекомерно и неравномерно натрупване на пигмент. Луничките са нормално състояние на кожата, обусловено от генетична предразположеност. „Слънчевите целувки” не трябва да се избелват, пардон, третират, ако бъдем политкоректни. (Спомнете си подетата на Запад дискусия, че не светлата кожа е по-красива, а здравата.) Те обаче са показател, че в бъдеще собственичките им трябва да внимават. И да, с леопардовия принт може да се сдобиете след лятото, дори да сте спазвали правилата на нанасяне и обновяване на слънцезащитата. Така че посещението при дерматолог след отпуска е задължително. Ето и отговорите на най-често задаваните въпроси

Причините за образуване на петна?

От научна гледна точка за цвета на кожата отговарят меланоцитите –  клетки, които синтезират пигмент. Макар основната му функция да е предпазване на кожата от UV радиацията, слънцето невинаги е виновно за петната. Освен промяна на хормоналния фон и преждевременното стареене сред причините за повишаване чувствителността на меланоцитите са приемът на лекарства, включително контрацептиви, механичните увреждания и порязвания, инсолиацията (прекомерна страст към загара), възпаленията при акне, злоупотребата с пилинг, агресивните процедури, фототипът кожа… По-светлата е склонна към фотостареене, а маслиновата – към посттравматична реакция след лазерна епилация. 

Жителките на мегаполисите по-податливи ли са към петниста окраска?

Да, отскоро е установено, че сред виновниците за хиперпигментацията е и замърсеният въздух, по-скоро съдържащите се в него частици PM (Particulate Matters), суспензия от микрочастици сажди, прах, тежки метали и износени автомобилни гуми. При контакт с кожата въпросните частици предизвикват оксидативен стрес. Хроничният също води до внезапни истерии на непредсказуемия пигмент.  

От какво зависи цветът на петната?

От дълбочината на меланина. Ако е разположен дълбоко в дермата, петната са със сивкав или дори синкав нюанс. Ако са светлокафяви до черни, означава, че се намират в епидермалните слоеве на кожата. Борбата с хиперпигментацията в първия случай е много по-трудна и упорита, отколкото във втория. По простата причина, че проникне ли веднъж пигментът в базалната мембрана (поддържащите слоеве на кожата), достъпът до него е почти невъзможен.

Опасна ли е хиперпигментацията?

Не, тъй като е естетически дефект. Някои експерти обаче възприемат петната като опит на организма да влезе в диалог. Понякога информацията на специфичен език и най-вече локализацията може да свидетелстват за вътрешни проблеми и състоянието на здравето. Ако е засегната областта между веждите, това е признак за проблем с жлъчката. Петната около устата често подсказват за инвазия на паразити, а неравномерното дифузно разположение – за гинекологично нарушение. 

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Solar Trio – честито лято на всички
Biologique Recherche знае как да направи кожата по-неподатлива на изгаряне и стареене,...
Read More
0 replies on “Голямото пране”