Голямото замесване

Видовете брашно на пазара и как да ги използваме, за да сме здрави и сити

През последните години наблюдаваме парадоксална тенденция. От една страна, все повече хора се (само)диагностицират с глутенова непоносимост. От друга, непрекъснато се отварят нови и нови фурни и пекарни, предлагащи невиждано разнообразие от хляб и печива. Доколко масовата непоносимост към глутена е реално заболяване и доколко е мода, оставяме на специалистите да преценят. Едно обаче е сигурно – независимо от всички трендове и диети  хлябът никога няма да бъде демоде. Защото нищо не носи такова усещане за топлина, спокойствие и дом като уханието на прясно изпечен хляб. Той е в гените ни, в детските ни спомени, в колективната ни памет.

Хубавото е, че вече на пазара има всякакви видове брашно за всякакви вкусове, включително и безглутенови. А също и че много хора избират да правят сами хляба си, без значение дали в хлебопекарна машина или по класическия начин. Кои са най-разпространените видове брашно, какви ползи носят за здравето и как да ги използвате, ще ви разкажем на следващите страници.

Пшенично брашно

Пшеницата е най-традиционната зърнена култура не само в световен мащаб, а и у нас. Пшеничният хляб, особено белият, в миналото е бил привилегия на заможните и в представите на по-възрастните хора той все още е лукс. Днес в голяма степен е демонизиран от орторексиците, но не е добре напълно да изключваме пшеницата от менюто си, тъй като тя е богата на ценни за организма вещества.

Ползи за здравето

Пшеницата съдържа големи количества от витамините B1, B3 и B5, рибофлавин, фолати, желязо, калций, протеини и бетаглюкани. Освен това е богат източник на фибри, незаменими за поддържането на добро чревно здраве. Те стимулират перисталтиката, контролират кръвната захар и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Освен това действат като пребиотик и поддържат нивата на полезните бактерии в червата.

Употреба

Пшеничното брашно се използва основно за хляб, макаронени изделия, различни видове сладкиши и печива.

Брашно от лимец

Лимецът е разновидност на пшеницата с много древни корени, пренебрегван от десетилетия и почти напълно изместен от съвременните сортове пшеница след Втората световна война. През последните години отново се завръща на сцената, при това напълно заслужено. Хранителният му профил е подобен на този на пшеницата, но за разлика от нея лимецът е много по-лесно смилаем, а и по-вкусен.

Ползи за здравето

Лимецът е богат на аминокиселини и ненаситени мастни киселини, витамини от групата В, магнезий, цинк, манган, калций и калий. Високото съдържание на фибри предизвиква усещане за ситост и помага в борбата с наднорменото тегло, освен това намалява риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Особено ценно негово качество е минималното количество глутен, което го прави подходящ и за хора с глутенова непоносимост.

Употреба

Подобно на класическата пшеница лимецът най-често се използва за приготвяне на хляб и макаронени изделия, по-малко за сладкиши.

Ръжено брашно

Ръженото брашно е по-тъмно на цвят от пшеничното и с много по-наситен и богат вкус. Заради по-ниското съдържание на глутен ръженият хляб е по-плътен и не бухва толкова като пшеничния, но засища повече. За разлика от рафинираното пшенично брашно  ръженото е запазило много от хранителните си вещества.

Ползи за здравето

Ръжта е добър източник на фибри, които бързо създават усещане за ситост и подобряват перисталтиката, а освен това намаляват риска от рак на дебелото черво. Проучванията показват, че консумацията на ръжено брашно снижава нивата на лошия холестерол в кръвта с 14% повече в сравнение с пшеничното.

Употреба

Ръженото брашно се употребява най-често за приготвяне на хляб и квас.

Безглутенови брашна

Макар пшеничното брашно да е най-популярно, то е неподходящо за хората, страдащи от цьолиакия – автоимунно заболяване, при което имунната система атакува клетките на тънките черва. Тази реакция се получава при храносмилането на глутена, който в различни количества присъства в повечето зърнени култури. За щастие, на пазара вече има разнообразие от безглутеново брашно, което може да се замени пшеничното.

Овесено брашно

Овесеното брашно е подобно на пшеничното, но за разлика от него не съдържа глутен и е по-богато на протеини от обикновените видове брашно. Има фина текстура и деликатен вкус и може да се използва като заместител на пшеничното.

Ползи за здравето

Овесът съдържа големи количества разтворими фибри, наречени бетаглюкани, които образуват слизест разтвор в червата и създават усещане за ситост. Ползите за здравето от тях са многопосочни – намаляват нивата на лошия холестрол и кръвната захар, подобряват храносмилането и увеличават растежа на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт. Освен това овесът е богат на антиоксиданти, които подобряват кръвообращението и понижават кръвното налягане.

Употреба

Овесеното брашно може да се използва за приготвяне на безглутенови печива – палачинки, бисквити, сладкиши.

Spread the love
More from Дона Делова
Кевин Бейкън и Кира Седжуик – несъвършено съвършени заедно
Каква е тайната на дългия им брак? Откритите разговори, малките жестове и...
Read More
0 replies on “Голямото замесване”