Градска магия

Разглеждаме рафтовете на Elephant Bookstore, за да открием най-добрите английски заглавия за домашно вещерство и гадания

“Нужна ви е една розова, една бяла и една черна свещ. На лист хартия запишете своето желание и се съсредоточете над него“, така започва рецепта за сбъдване в книгата The House Witch на Арин Мърфи-Хискок. Подредена на рафта с английска литература за приложна магия, тя е от заглавията, които моментално привличат вниманието на любопитния читател.

Красивата корица обещава да превърнем дома си в свое собствено свещено пространство за практикуването на домашни ритуали и билколечение. Илюстрациите й са пленяващи, рецептите са простичко написани и  разбираеми  дори за човек със скромни познания по английски. Страница след страница читателят потъва в магията и иска да я изгълта цялата като вълшебен еликсир за бягство от делничната сивота.

„Създайте вълшебни готварски книги с рецепти и заклинания. Пригответе храна, която подхранва тялото и душата. Извършвайте ритуали, които предпазват и пречистват огнището и дома. Владейте тайните на свещения пламък. Свържете се с кухненските богове и богини. И още много!”, гласи анотацията на томчето.

Около него са съсредоточени още двайсетина книги с езотерична тематика, таро и оракулски карти, магически пръчки от филмите за Хари Потър. Специално отделен, този приказен кът в английската книжарница Elephant Bookstore отваря врати пред въображението и света на езотериката за всеки готов да повярва в нея.

Приложна магия в действие – това е първото, което посетителят усеща, щом прекрачи прага на английската книжарница на ул. „Шишман“. Родено като пространство за продажба на нови или стари книги с езика на Шекспир и немалко на брой оригинални сувенири и подаръци, днес мястото е притегателна точка за търсачите на различност и идентичност в столицата. Десетките редки марки, които Elephant Bookstore се старае да представи на българския пазар, разчупват модела на поредния мултибранд магазин. Атмосферата му е глътка свежест пред стерилността на търговските центрове, с които свикнахме толкова много през последните години. Приятна музика за фон и уют на стотиците книги и специални фенски артикули

омагьосва още при първото посещение

„Магията е навсякъде около нас, стига да имаме очи за нея. Ето, в миналото хората са приемали дори вилицата за дяволско оръдие – нали е с формата на тризъбец. Всеки предмет носи енергия, особено ако имате желание да погледнете отвъд тривиалното“, предизвиква ни да изследваме с нови очи познатите вещи Цветина Рангелова.

Тя е част от Elephant Bookstore и специалността й в частност са и книгите за магия. От стотици хиляди възможности на световни издателства тя селектира заглавията, които си заслужава да достигнат до рафтовете на книжарницата на ул. „Шишман“. Съвсем естествено Цветина се превръща в най-подходящия гид за това наше пътешествие в света на вълшебствата и приложната магия.

Изборът от литературата по рафтовете се движи между темите за кабала, квантовата физика, невропсихологията, историята на окултизма, братствата и религиите през вековете. Магическите рецепти също са тук. В селекцията на Elephant Bookstore науката и мистиката се обединяват, за да отговорят на вечните житейски въпроси за смисъла на съществуването. Дори най-скептичните по темата имат какво да открият за себе си.

При Цветина, която внимателно ни насочва сред десетките заглавия, любовта към трансценденталното се развива още от детска възраст. Тя върви рамо до рамо с любопитството какво се крие отвъд видимото. Пътищата по магичен начин я отвеждат в екипа на Elephant Bookstore преди няколко години, за да помага на клиентите да открият точно това, от което имат нужда при всяко посещение. Изслушва много внимателно желанията им и за минути им помага да изберат най-подходящия подарък за близък човек или за себе си. Показва го на практика.

Докато водим нашия разговор, в магазина влиза млад мъж, който търси амулет за сина си. Цветина му предлага от оригиналните артикули от поредицата за детето магьосник Хари Потър. Като фен на романите на Дж.К. Роулинг и екранизацията им, той е очарован, че открива своя медальон. А Цветина не пропуска да ми сподели, че фен предметите са сред най-търсените и желани артикули от каталога на Elephant Bookstore. Другото са биографичните книги на знаменитости или литературата за приложна психология. Скрити по рафтовете има и изключителни романи, които са толкова лимитирани, че едва ли може да се открият на друго място в България.

“При нас се откриват редки, често скъпи и ексклузивни франчайз продукти на Хари Потър, поредицата „Приятели“, „Междузвездни войни“. За много от тях ние сме официален  дистрибутор за страната. Понеже сме на магическа вълна,  обръщам внимание, че имаме много вещерски артикули, които привличат както тийнейджъри, така и клиенти на зряла възраст. Изработени са с внимание към детайла и сами по себе си са като произведение на изкуството, което си струва човек да колекционира и да изложи в дома си“, обяснява тя.

Колекционери и ценители са и клиентите, които най-често посягат и към картите таро в Elephant Bookstore. Макар да са напълно пригодени за гадаене, те хващат окото първо с интересните си рисунки на различна тематика. Малки произведения на изкуството с щипка мистериозност. Най-любопитните таро карти са на тема Казанова, китайски рисунки и Салвадор Дали.

Spread the love
More from Надя Костова
Пиер Карден – мода от утрешния ден
На 98 години на 29 декември в болница в Ньой издъхна едно...
Read More
0 replies on “Градска магия”