Градски легенди от Холивуд

Романтични и нетолкова романтични градски митове

Другото, което киното обича да създава, са приятни легенди и истории отвъд екрана. А няма по-добър в това от човека, който измисля най-цветните и странни светове в Холивуд в момента – Уес Андерсън. Почти всеки филм на Андерсън е приказна история с поука, подобно на приказките на неговия съименник. Но една от най-любимите е онази за Сузи Бишъп.

Сузи Бишъп е младо странно момиче, живеещо в голяма къща с много братя на приятно приказен, но леко изолиран полуостров, където една вечер почти случайно среща младия Сам. Двамата се влюбват и решават да избягат далеч от всички и всичко, за да бъдат заедно. Историята най-общо описва сюжета на филма „В царството на пълнолунието“ (Moonrise kingdom). Разбира се, подобно на повечето филми на Уес Андерсън това не е просто история за две влюбени деца. Филмът търпи символика, пластове и алегории със съждения, които дообогатяват неговата великолепна и цветна вселена. Най-добрата история от филма обаче е свързана с нещо колкото тривиално, толкова и вълнуващо. А именно с книгите на Сузи Бишъп. Когато Сузи взима решение да избяга със Сам, тя събира най-важните си вещи в една кошница. Освен храна, котка и чадър място там намират пет от най-любимите й книги. Малко преди „В царството на пълнолунието“ да излезе по екраните, Уес Андерсън пуска късометражен филм с името MoonriseKingdom: AnimatedBookShort, в който основният разказвач на историята на Сузи и Сам – в ролята е Боб Балабан, ни запознава със света на Сузи чрез нейните книги. Във филмчето всяка книга е представена с анимационен скеч и гласа на Сузи, който чете зад кадър. Книгите стават изключително популярни не само заради филма, а и заради специфичната си визия. И хората започват да ги търсят. Може би и вие сте били от тези хора… Докато в един момент не става ясно, че тези книги са написани от самия Уес Андерсън или поне частта, прочетена във филма, и те съответно изобщо не съществуват.

Проклятия, страх и трагедии

Брaндън Лий, cин нa лeгeндaтa Бруc Лий, e убит през 1993 година пo врeмe на снимките нa „Гaрвaнът“ и това е една от най-зловещите истински истории на Холивуд. По това време актьорът е в разцвета на кариерата си и вече се налага като звезда и секссимвол. В eднa o тcцeнитe гeрoят му трябвa дa бъдe зacтрeлян, нo вместо халосни в пистолета се озова – все още не е ясно точно как, истински куршум. Говори се,  че фaлшивият пиcтoлeт e cъдържaл само фрaгмeнт oт иcтинcки куршум, но това все още е само легенда и не е доказано. Пo врeмe нa cцeнaтa Брандън Лий влизa прeз прaгa нa врaтa, кoгaтo друг aктьoр гo прocтрeлвa oт приблизитeлнo 15 крaчки. Лий e улучен в кoрeмa и пo-къcнo прeз дeня умирa нa 28-гoдишнa възрacт. Заснетата сцена може да намерите във филма, а останалите части са доснети с друг актьор, което налага постоянното използване на грим, за да не стане ясно.Смъртта на Брандън Лий е обявена малко по-късно от студиото, а градската легенда дали това не е конспирация за отнемане на живота му умишлено стои и до днес и броди из коридорите на Холивуд.

Трагедиите не са чужди на киното. Пo врeмe нa cнимкитe нa „Зoнaтa нa здрaчa“ основният актьор Вик Мoрoу зaгивa нa cнимaчнaтa плoщaдкa. Това се случва прeз юли 1982 г., като зaeднo c него умират и двeте дeцa aктьoри, които му партнират във филма. Cцeнaрият нa „Зоната на здрача“ нaлaгa изпoлзвaнeтo кaктo нa хeликoптeр, тaкa и нa пирoтeхникa. Дoкaтo cнимaт eднa oт cцeнитe, в кoятo Вик Мoрoу e прecлeдвaн oт aмeрикaнcки вoйници във Виeтнaм, чacт oт пирoтeхникaтa избухвa и уврeждa oпaшкaтa нa хeликoптeрa, кoeто прeдизвиквa cблъcък, кoйтo пък oтcичa глaвaтa нa Мoрoу и убивa двeтe дeцa нa мяcтo. Случката налага спиране на снимките, забавяне на филма, който в крайна сметка е пуснат със закъснение, съдебни дела, загуба на много пари и клеймото, че „Зоната на здрача“ е прокълнат филм заради случката и темите в него.

Подобно твърдение важи и за поредицата от филми за Супермен. Още от първата си филмова адаптация през 1978-а и до днес се говори, че почти всеки актьор, който играе супергероя, след това му се случва нещастие или инцидент. Най-ярък е примерът с Кристофър Рийвс – първия Супермен. През 1995-а Рийвс пада от коня си по време на надбягвания в щата Вирджиния, счупва шийни прешлени и е парализиран. Лекарите спасяват живота му с уникална операция. До смъртта си Рийвс остава парализиран от раменете надолу, не може да диша самостоятелно и говори със специален апарат. Инциденти, нетолкова ужасни, се случват и на останалите актьори, дори на самия Хенри Кавил, който претърпява лек инцидент, докато снима „Мисията невъзможна“.

Базирани на истинска история

Разбира се, съществуват и филми със страшни градски легенди, базирани на реални случки. Те са част от онова, което води след себе си тълпи от жадни зрители към кинозалата. Всеки човек иска да гледа живота на някой друг и ако той е ужасяващ, още по-добре. „Какъв е истинският трик? Да вземеш нещо обикновено и да го превърнеш в нещо необикновено“, казва персонажът на Майкъл Кейн в мистериозния „Престиж“ на Кристофър Нолан. Дори и този, почти фантасмагоричен филм, базира най-важната част от основния си сюжет на реален факт – създаването на електричеството от Никола Тесла. Само от него имаме създаването на цяла история за двама илюзионисти, по която има написана книга и направен филм.

„Да те ударят, не е толкова ужасно. Ужасно е самото очакване“, както казва Хичкок, защото човек няма нужда да си измисля чудовища, те живеят сред нас! Някои от нетолкова популярните, но изключително зловещи чудовища на новия век получават своя звезден миг на големия екран. Първи беше известният случай на Слендърмен, който беше пренесен на голям екран. Митичното интернет хорър създание Слендърмен е висок, слаб, костюмиран мъж без лице, който има пипала, излизащи от гърба му, и ловува деца. Той се прочува преди няколко години, когато две момичета на по 12 и 13 години наръгват над 19 пъти своя приятелка в близка до дома им гора. Случаят на Аниса Вайър и Морган Гейзър стресна и шокира Америка и света, когато двете момичета без капка на разкаяние с признават, че се опитали да убият приятелката си Бела, за да получат защитата на Слендърмен и след това да се преместят да живеят при него в имението му в гората, превръщайки се в миничудовища. Легендата за Слендърмен циркулира онлайн от няколко години и е силно прилепчива към групи и платформи, където потребители пускат свои собствени хорър истории и получават отзиви от читатели. С него има безброй снимки онлайн и различни версии за произхода на персонажа.

Друг великолепен и истински ужасяващо-вдъхновяващ психопат, който ще получи своя заслужена екранизация (надяваме се скоро), е д-р Хенри Хауърд Холмс. Говори се, че известният сериен убиец, който вилнее из Чикаго в края на XIX век, има над 200 убийства зад гърба си. Доктор Холмс, станал по-известен с прякора си д-р ХХХ, създава хотел-лабиринт, където избива гостите, служителите и любовниците си. Нарича го „Замъкът” и го превръща в костница. Ако си мислите, че поредицата SAW е новаторска и изобретателна в мъченията си, то д-р ХХХ ще ви опровергае. Той е правил по-ужасни неща в истинския живот. Неговата история е описана в книгата „Дяволът от белия град“, а филмът за живота му (говори се, че самият Леонардо ди Каприо ще изиграе ужасяващия мистър Холмс) вече е в процес на правене.

Друг интересен случай, който, надяваме се, скоро ще получи свой филм, е така нареченият „мистериозният случай на Елиза Лам“. Канадската туристка Елиза изчезва от хотела си в Ел Ей в края на януари 2013-а, за да може трупът й да се появи няколко седмици по-късно в контейнера за вода на покрива на въпросния хотел. Убийството й остава неразрешено и до днес, а по въпроса какво и как се е случило с Елиза цели групи от хора развиват теории из интернет. На случая на Елиза има посветени видеа и блогове с различни теории на конспирацията. Те се засилват, когато няколко седмици след старта на разследването от полицията изтичат кадри с последните минути на Елиза в асансьора на хотела. По филм за мистериозния случай вече се работи и той е с работното заглавие The Bringing.

Трилърът „Гората“, който излезе през 2016-а, също е базиран на реални случки… или по-скоро на легенди. Филмът с участието на Натали Дормър разказва за гора Аокигахара, по-известна като Гората на самоубийците, която се намира в планината Фуджи в Япония. Освен че е най-популярното място за самоубийства в родината си, Аокигахара е и в топ 3 на същата класация в света. Джейсън Зада пък решава да снима режисьорския си дебют именно за нея. Натали Дормър дори прави разходка там, за да снима мястото – нещо, на което личният й шофьор не се осмелява, защото районът се свързва с демони в японската митология. „Гората“ може да бъде намерен онлайн, в случай че ви е любопитно.

„Крампус“ е последното заглавие, на което ще обърнем внимание. Подобно на „Гората“ и този филм е базиран по-скоро на легенда, отколкото на реален случай, но това не го прави по-малко любопитен. Крампус е митично създание, което носи корените си от австрийския фолклор. Хората вярвали, че Крампус – рогат зъл демон, идва всяка Коледа и наказва, отвлича, а в най-страшните версии на мита дори убива непослушните деца. Крампус е известен като всичко онова, което Дядо Коледа не е. В германската митология Крампус е пълната противоположност на Св. Николай, прототипа на Дядо Коледа. Митът за чудовището се пренася от Австрия и в момента е придобил широка популярност по целия свят. За него вече са правени няколко екранизации, кои от кои по-странни, а някои дори нелепи. Последният филм за истинския кошмар по време на Коледа обаче е дело на режисьора Майкъл Дохърти и е най-доброто, което този зловещ мит е получавал.

Истината е, че Холивуд е пълен с градски легенди и кървави истории. Стига да търсите достатъчно дълбоко, винаги в някой ъгъл на някой филм ще се крие поне една тайна,  готова за вас. Защото, както казва Хичкок: „Киното, това е животът без скучните моменти!“

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Джоун Дидиън и „Годината на магическото мислене“
Сядаш да вечеряш и светът такъв, какъвто го познаваш, свършва… Джоун Дидиън...
Read More
0 replies on “Градски легенди от Холивуд”